Kablovski operater SBB juče je počeo da pruža usluge fiksne telefonije, čime je postao treći učesnik na tom tržištu, posle Telekoma Srbije i Oriona. SBB, koji prema rečima generalne direktorke Dragice Pilipović Čefi ima 700.000 korisnika, svim postojećim klijentima će omogućiti dobijanje fiksnog telefonskog broja besplatno, dok će potpuno novi korisnici SBB-a uvođenje telefona plaćati 3.990 dinara, osim ako ne zaključe ugovor na dve godine, u kom slučaju se instalacija ne naplaćuje.


Mesečna pretplata na korišćenje SBB-ovog fiksnog telefona iznosi 390 dinara mesečno, u šta je uključena neograničena količina besplatnih razgovora sa ostalim korisnicima fiksne mreže ove kompanije, 100 minuta razgovora ka svim fiksnim mrežama u Srbiji i ka prvoj grupi stranih zemalja i još 100 minuta razgovora, ako je korisnik fiksne telefonije istovremeno i korisnik digitalne televizije i interneta SBB-a u okviru Trio paketa.

Nakon potrošenih besplatnih minuta, cena razgovora je jedan dinar po minutu ka ostalim fiksnim telefonima i devet dinara za pozivanje mobilnih telefona. Zemlje iz prve grupe inostranih destinacija mogu se pozivati za samo šest dinara po minutu. Među tim državama su između ostalih i Nemačka, Austrija, Amerika, Kanada, Francuska, Mađarska, Hrvatska i Slovenija, ali su neke druge, poput Bosne i Hercegovine i Crne Gore svrstane u drugu zonu zemalja, sa kojima minut razgovora košta 16 dinara.

Prenos fiksnog broja sa Telekomove na SBB mrežu, kakav postoji u mobilnoj telefoniji, za sada nije moguć, a kako su rekli u SBB-u, iako se očekivalo da će do decembra biti uvedena i ta mogućnost, zbog toga što Telekom nije tehnički spreman za to, prenos fiksnih brojeva će najverovatnije biti odložen.

Kako je istakla Čefi, SBB je u ove godine u razvoj uložio 23 miliona evra. Osim Telekoma, Oriona i SBB-a i Telenor ima licencu za pružanje usluga fiksne telefonije, ali još nije počeo da se bavi tom delatnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari