Uvećani decembarski računi za struju i nezadovoljstvo građana zbog toga posledica su haosa koji vlada u Elektroprivredi Srbije jer direktori elektrodistribucija ne uvažavaju autoritet vršioca dužnosti generalnog direktora kompanije.

U distribucijama vlada veliko nezadovoljstvo zbog formiranja EPS snabdevanja jer su „razvlašćene“ i više ne dobijaju toliko novca koliko su imale pre formiranja tog preduzeća, jer im je ostala samo naknada za održavanje mreže. U celoj toj priči „najdeblji kraj“ je izvukao Dejan Vasić, direktor EPS snabdevanja koji je smenjen po „komandnoj dužnosti“ – kaže za Danas dobro obavešten izvor iz elektroenergetskog sektora koji dodaje da je za greške nastale pri obračunu kriv isključivo ljudski faktor.

Naš sagovornik objašnjava da je Vasić na tu funkciju postavljen kao kadar Srpske napredne stranke i da nije imao „potrebne stručne i organizacione sposobnosti, zbog čega se nije snašao u svojoj ulozi pa je njegova smena očekivan i logičan epilog“.

Izjava ministarke energetike Zorane Mihajlović da „od EPS-a očekuje da formira radnu grupu koja će pročešljati da li je bilo propusta u radu elektrodistribucija“ i da je „smena Vasića prva i ne mora da znači da će biti poslednja“ dovela je do spekulacija da će bez funkcije ostati možda i neki od direktora pet elektrodistribucija koje posluju u sastavu EPS-a. Podsećanja radi, ministarka je izjavila da su „nebulozne priče nekih direktora elektrodistribucija da je osnovni razlog što je došlo do problema sa računima to što je formirano EPS snabdevanje“. Izvor Danasa kaže da će ministarki Mihajlović, ako se zaista i odluči na takav potez, izuzetno teško biti da smeni čelne ljude elektrodistribucija jer su oni zaštićeni „kao beli medvedi“.

– Direktore elektrodistribucija su na funkcije postavljale vladajuće političke partije. Rukovodstvo EPS-a je nemoćno da ih smeni. Podsećanja radi, svojevremeno je poslovodstvo EPS-a izrazilo oštre kritike na račun rada Elektrodistribucije Beograd i njenih čelnika, ali se nije desilo ništa po tom pitanju. Takođe, spekulisalo se i da će biti smenjen v.d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović, međutim, ni do toga nije došlo. Očito je da SNS nema boljeg kadra od njega za tu poziciju. Treba pomenuti i to da SNS daje kadrove za rukovodioce tri od pet elektrodistribucija. Preostale dve „drže“ koalicioni partneri, pa bi eventualna smena nekog od njih mogla da dovede i do sukoba u vladajućoj većini – ističe naš sagovornik.

On zbog svega toga sumnja u mogućnost smene bilo kog direktora elektrodistribucije i naglašava da će u EPS-u problema biti sve dok ne bude uspostavljen odgovarajući sistem, to jest dok god nema prave koordinacije na liniji poslovodstvo EPS-a i EPS snabdevanja sa jedne i rukovodstava elektrodistribucija sa druge strane.

Kalkulacije

Ako bi ministarka htela da smeni nekog od direktora elektrodistribucija, prvo bi morao da se postigne konsenzus unutar rukovodstva Srpske napredne stranke po tom pitanju. U toj partiji postoji više interesnih grupa pa da bi neko bio smenjen, moraju svi da se slože, što nije uvek lako. Takođe, problem predstavlja i činjenica da je SNS kadrovski „tanka“, i pitanje je da li bi našla odgovarajuće zamene za smenjene funkcionere. U slučaju da ih ne nađe, a da do smena dođe, direktorska mesta morala bi da budu prepuštana Socijalističkoj partiji Srbije, koja je kadrovski najjača u EPS-u, ili Demokratskoj stranci, koja je svoje kadrove stvorila dok je bila na vlasti. SNS-u se ne isplati ni jedna ni druga varijanta, tvrdi izvor Danasa iz EPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari