Biserko: Srbija ne odustaje od prljavih industrija 1 Aleksandar Vucic, Angela Merkel, Edi Rama, FoNet/Instagram predsednika Srbije

Pokret Ne davimo Beograd smatra da ova vlast se bavi zelenim politikama tako da im one služe kao još jedan nivo pljačkanja građana i ugrožavanja njihovog života, komentariše za Danas Natalija Stojmenović iz Ne davimo Beograd nastup, objave preko društvenih mreža i poruke koje je juče poslao Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tokom boravka u Glazgovu, uoči sastanka o klimatskim promenama COP26.

Imajući u vidu da se Vučić, na marginama sastanka sastao sa Ursulom fon der Lajen, predsednicom Evropske komisije, Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske, Angelom Merkel, nemačkom kancelarkom, Edijem Ramom, premijerom Albanije, Pedrom Sančezom, premijerom Španije, britanskim premijerom Borisom DŽonsonom i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antoniom Guterešom, Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže za Danas da se nada da su regionalni lideri, kao i predsednik Srbije, bili dovoljno senzibilizirani ekološkim problemima i da su dogovarali regionalnu saradnju u tom pogledu, a ne podelu teritorija.

Predsednik Srbije je osim objava na svom Instagram profilu, gde se “pohvalio” fotografijama “srdačnih susreta sa navedenim liderima drugih država”, poslao poruku da će “Srbija mnogo toga uraditi na polju Zelene agende”.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

S obzirom na to da su u Srbiji trenutno među najaktuelnijim temama upravo one koje kritikuju vlast jer koruptivnim radnjama uništava životnu sredinu, ne mareći za zdravlje njenih građana, Natalija Stojmenović iz NDB koji je član takozvane zeleno-leve, opozicione kolone uoči predstojećih izbora, kaže za Danas da je vlast Srpske napredne stranke do sada uradila sve da se Zelena agenda obesmisli preko štetnih projekata kao što je Vinča, Rio Tinto.

– Ne davimo Beograd godinama upozorava na probleme sa vazduhom koje oni ignorišu i ubeđuju nas da je vazduh bezbedan i ako svakodnevno osećamo posledice enormnog zagađenja. Pokret NDB smatra da je neophodno baviti se zelenim politikama kako bismo stvorili uslove da živimo u zdravoj i bezbednoj životnoj sredini, ali i da u tom procesu najviše zaštitimo one koji su u našem društvu najugroženiji – zaključuje Natalija Stojmenović.

Prema rečima Sonje Biserko, na samitu UN o klimatskim promenama u Glazgovu vodiće se intenzivni diplomatski pregovori predstavnika 200 država o borbi protiv klimatskih promena.

– Klimatske promene – sve veće vrućine, ekstremno jaki pljuskovi, suše, smanjeni prinosi u poljoprivredi… sve su to problemi sa sve većim posledicama na stanovništvo. Oko 63 odsto ljudi sada to doživljava kao „veoma ozbiljno“ pitanje. Naučnici već dugo upozoravaju da bi uslovi na zemlji mogli drastično da se promene što može dovesti i do sukoba oko resursa. Mada su klimatske promene top tema već godinama, političari još uvek nisu ozbiljno posvećeni sprovođenju novih strategija i politika. Velika su očekivanja od samita u Glazgovu. Važno je da su SAD i predsednik Bajden postali ozbiljni promoteri novih politika – kaže naša sagovornica.

Zato je važno, dodaje ona, da je i predsednik Vučić na tom samitu.

– Pre svega jer je Beograd veoma često na prvom mestu po zagađenosti u svetu i što naša vlada još uvek nije spremna ni u nagoveštaju da će odustati od termoelektrana. Isto tako Srbija nije odustala od prihvatanja prljavih industrija (Bor i Smederevo) posebno onih iz Kine – ističe Sonja Biserko.

Bilateralni susreti predsednika o kojim se toliko govori u našim medijima, napominje ona, uobičajena su praksa na takvim susretima.

– Režimski mediji se više bave propagandom predsednika nego suštinskim temama tog samita. Međutim, to je svakako prilika da se svi učesnici suoče sa posledicama o kojima naučna javnost već dugo govori. Mada Srbija ne spada u svetske zagađivače ali lokalno i regionalno svakako jeste – zaključuje naša sagovornica.

Mediji poput Novosti, Politike, Pinka, Informera, i ostalih koji se prepoznaju kao propagandno oružje vlasti, izvestili su juče o tome kako je predsednik Srbije imao uspeh u Glazgovu, nekritički i neupućeno u sadržaje razgovora sa svetskim liderima, samo prenoseći njegove objave na društvenim mrežama.

Podsetimo, Beograd je pre pet dana bio najzagađeniji glavni grad na svetu, prema merenjima agencija, relevantnih na globalnom nivou sa stanovišta znanja i nauke, što je većina predstavnika vlasti relativizovala ili jednostavno negirala.

Ministri energetike biće pozvani u Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da je glavna poruka samita COP26 „smanjite ugalj po svaku cenu“, a Srbija da ga nema ne bi imala struje i zato se mora još više ulagati u obnovljive izvore energije da bi mogla da razmišlja o čistijoj životnoj sredini, prenosi FoNet.

Vučić je za TV Pink rekao da će predsednica EK Ursula fon der Lajen uskoro pozvati ministre energetike zemalja Zapadnog Balkana u Brisel kako bi se razgovaralo o načinima kako osigurati energetsku bezbednost regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari