"Carina na ćirilicu": Jutarnji list o problemima srpskog ministra s bukvarima na granici s Hrvatskom 1Foto: Beta/Milan Obradović

Srpski ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera za dijasporu, Đorđe Milićević, izjavio je u programu Radiotelevizije Srbije da ćirilične bukvare za srpsku decu koja žive u Hrvatskoj nisu mogli da unesu u Hrvatsku, prenosi Jutarnji.hr.

Milićević je izjavio da njegovoj delegaciji onemogućen unos 300-tinak udžbenika za prvi razred osnovne škole na ćirilici, i to, kako je rekao, pod pretnjom da će morati platiti kaznu u iznosu od hiljadu evra.

Kako je ispričao, on i članovi njegovog kabineta imaju praksu da, kad god putuju u inostranstvo, ponesu udžbenike i lektire za decu koja pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku. Izjavio je da dosad ni na jednoj granici nije bilo problema, osim kada su udžbenike pokušali da unesu u Hrvatsku.

– Mi poštujemo zakone drugih država, ali meni to izgleda kao carina na ćirilicu. Sve može, ali ne može ćirilica, ne možete dostaviti bukvare u Hrvatsku. Mnogo knjiga mesecima čeka da bi bile dostavljanje našim sunarodnicima tamo i to je za mene neverovatno, jedna vrsta pritiska. Mi ćemo dostaviti udžbenike, makar platili kaznu za svaki iz svog džepa, ali mališani će do početka školska godine dobiti svih tristo udžbenika, izjavio je ministar Milićević gostujući na RTS-u.

Prilikom podele udžbenika početkom aprila u Budimpešti, ministar je posetio Srpski obrazovni centar Nikola Tesla. Milićević je tom prilikom istakao kako je projekt pokrenut u saradnji s Ministarstvom prosvete, uz naglasak kako je reč o doprinosu očuvanju srpskog jezika i kulture van granica Srbije.

– Što više jezika čovek govori, to više vredi i duhovno je bogatiji, ali ako zaboravi materinji jezik, on gubi deo sebe i vezu sa svojim precima. Očuvanje i promocija nacionalnog identiteta, kroz baštinjenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulturnog nasleđa i istorije, su samo neki od prioriteta delovanja Ministarstva, rekao je tom prilikom Milićević, koji je nedavno takođe izjavio da preliminarni podaci pokazuju kako izvan Srbije živi tri i po do četiri miliona Srba.

Na pitanje koje konkretne korake Vlada čini za treću generaciju Srba u dijaspori, ministar je osim podele udžbenika spomenuo organizaciju ljetnih kampova za decu iz dijaspore.

– Cilj je da decu od 12 do 18 godina dovedemo u Srbiju na letnje kampove. Verujem da ćemo doći do cifre od deset do 15 hiljada mališana koji će u tom trenutku boraviti u Srbiji, naveo je Milićević, a prenela Politika.

Nezvanično saznajemo kako dolazak spomenute „delegacije“ iz Srbije nije bio najavljen, odnosno uopšte nije bila reč o službenoj delegaciji. Nekoliko osoba (bez ministra Milićevića) zaustavljeno je na carini u privatnom automobilu s većom količinom knjiga, zbog čega je trebalo platiti carinu.

O njihovu dolasku u Hrvatsku nije obavešteno ni ambasada, tvrdi izvor Jutarnjeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari