BUŠ: Beograd, Berlin, Priština – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džordž Buš podržava plan specijalnog izaslanika za status Kosova Marti Ahtisarija, prenose prištinski mediji. „Ja sam jasno stavio do znanja da podržavam Ahtisarijev plan i ovo uputstvo dao sam i državnom sekretaru Kondolizi Rajs“, rekao je Buš u ekskluzivnom intervju za televizijsku stanicu iz Albanije Vizion plus.

BUŠ: Beograd, Berlin, Priština – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džordž Buš podržava plan specijalnog izaslanika za status Kosova Marti Ahtisarija, prenose prištinski mediji. „Ja sam jasno stavio do znanja da podržavam Ahtisarijev plan i ovo uputstvo dao sam i državnom sekretaru Kondolizi Rajs“, rekao je Buš u ekskluzivnom intervju za televizijsku stanicu iz Albanije Vizion plus.
– Mi pokušavamo da uverimo sve zemlje članice Saveta bezbednosti UN da podrže Ahtisarijev plan i objasnili smo zbog čega je ovaj plan razuman i kako bi on uspostavio mir, rekao je američki predsednik. Izbegavši direktan odgovor na pitanje da li SAD imaju plan B za Kosovo u slučaju da Rusija stavi veto u Savetu bezbednosti, Buš je rekao da je „plan A da se potrudimo da plan A funkcioniše“.

Srbija osudila stav Makedonije i Albanije

Beograd – Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je juče osudilo izjave ministara spoljnih poslova Makedonije i Albanije Antonija Milošoskog i Ljuljzima Baše koji su podržali predlog o nadziranoj nezavisnosti srpske pokrajine Kosovo. Milošoski i Baša su saopštili u petak u Skoplju da Makedonija i Albanija podržavaju predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova i pozvali Savet bezbednosti UN da o tome donese rezoluciju.

Srpsko ministarstvo ocenjuje da se tim izjavama prejudicira konačni status pokrajine Kosova i Metohije o kojem će se voditi debata u Savetu bezbednosti UN i da one „mogu izazvati destabilizaciju regiona i narušavanje osnovnih principa UN na kojima počiva međunarodni poredak“. „Srbija se zalaže za održivo, kompromisno i obostrano prihvatljivo rešenje za status Kosova i Metohije koje će očuvati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, a Kosovu i Metohiji obezbediti suštinsku autonomiju, ističe se u saopštenju MSP Srbije.

Stav predsednika Rusije Vladimira Putina je da bi nezavisnost Kosova bila štetna i opasna i da zato treba nastaviti traganje za kompromisom. Na pitanje da li zemlje s pravom veta u Savetu bezbednosti UN još mogu naći kompromisno rešenje za Kosovo, Putin je nemačkom Špiglu rekao da bi „kompromis već odavno predložio kada bi takvo rešenje znao“. „Ne znam ga. Ali, strpljivo se mora dalje tragati za takvim rešenjem“.

PRIŠTINA: Odlaganje ugrožava stabilnost

Odlaganje rešenja statusa Kosova za jesen može ugroziti stabilnost na Kosovu, ocenjuju kosovski analitičari za Kosova sot. „Odlaganje usvajanja odluke o statusu Kosova u SB UN značilo bi odstupanje od dosadašnjeg pozitivnog procesa“, ocenio je Agim Zogaj. On je dodao da bi, ako se o novoj rezoluciji ne glasa tokom juna i ako se odluka odlaže za jesen, to imalo negativnih posledica na Kosovu, ali i u regionu.

Azem Vlasi ocenjuje da bi odlaganje imalo posledice i na unutrašnju stabilizaciju Kosova. „Odlaganjem se ne može postići nikakvo omekšavanje ruske pozicije. To samo može da šteti stanju na terenu, na Kosovu, odnosima Kosova i Srbije, ali i integraciji srpske manjine u kosovsko društvo“, ocenjuje Vlasi.

Ruski predsednik nije neposredno odgovorio na pitanje šta će Moskva učiniti ako Kosovo jednostranim potezom proglasi nezavisnost.
– Ne možemo u slučaju Kosova da dopustimo nezavisnost, a da drugim narodima uskratimo pravo na samoopredeljenje. Nezavisno Kosovo bi bilo podrška separatizmu u Evropi, ocenio je Putin, dodajući da bi se takva nastojanja pokazala kod Baskijaca, u Škotskoj i, posebno, na Balkanu.
Pojedini analitičari procenjuju da bi administracija SAD do sredine nedelje mogla odlučiti da li će podržavati rezoluciju o Kosovu ili odložiti odluku o statusu. „U administraciji SAD postoji rok koji nije fiksiran i može da se pomeri, ali je ipak rok, da se do sredine nedelje odluči da li će biti forsirani rezolucija i glasanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ili će biti doneta odluka o odlaganju rešavanja problema Kosova“, kaže analitičar Obrad Kesić. Prema njegovim rečima mnogo toga će zavisiti i od susreta predsednika SAD Džordža Buša i Rusije Vladimira Putina na samitu G8 koji se održava od 6. do 8. juna u nemačkom izletištu Hajligendam. „Posle tog susreta sve zavisi od toga šta će odlučiti Vašington, da li će forsirati rezoluciju ili će videti neki prostor za kompromis… Moje mišljenje je da je prostor za kompromis mali. I Rusija i SAD će proceniti kompletan odnos, mnogo važnija pitanja nego što je pitanje Kosova, i na bazi tih interesa će odlučiti kako će sarađivati“, kaže Kesić.
On smatra da će administracija SAD odlučiti „da odloži glasanje o rezoluciji, s nadom da će se situacija izmeniti i kako bi kupila vreme za ubeđivanje Rusa da ipak podrže neki kompromis u vezi s rezolucijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari