Srbija bi morala da shvati da Jugoslavija više ne postoji i da treba da se bavi sobom, a ne drugim državama. Verbalni rat političara Srbije i Hrvatske doprinosi ionako hladnom odnosu dveju država, a istupi i srpskih i hrvatskih političara deluju po principu spojenih sudova, a poruke koje se šalju su, osim drugoj državi, upućene i domaćoj javnosti, kažu sagovornici Danasa komentarišući stalne tenzije u izjavama najviših zvaničnika u Beogradu i Zagrebu, posebno posle predsedničkih izbora na kojima je u Hrvatskoj pobedila Kolinda Grabar Kitarović.

Poslednja u nizu izjava je da bi Grabar Kitarović trebalo da „vodi računa o onome što priča i radi“ jer više nije u opoziciji, već je došla na vlast, i izrekao ju je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, u intervjuu italijanskoj agenciji Nova.

Ivan Zvonimir Čičak, predsednik hrvatskog Helsinškog odbora, za Danas kaže da političari u Srbiji ne bi više trebalo da se bave Hrvatskom nego Srbijom.

– To ponašanje se zove sindrom odsečene noge. Kada nekome odsečete nogu, on oseća da ga i dalje svrbe prsti. Njih svrbi to što Jugoslavije više nema. Moraju da shvate da Beograd više nije glavni grad svih jugoslovenskih republika i da oni nisu šefovi svima. Takođe moraju da razumeju da je Josipovićeva politika regiona doživela poraz na izborima, navodi Čičak.

Kada je reč o Dačićevoj ranijoj izjavi da od nove hrvatske predsednice ne očekuje da bude hrvatski Šešelj, Čičak navodi da ona to nije, jer da bi bila, mora da bude ratni zločinac. Prema njegovoj oceni, kada neko tako nešto kaže, „priča gluposti“.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković upitan da li je politički pametno i isplativo ponašanje srpskih političara koji komentarišu stavove čelnika druge države, kaže da je reč o logici spojenih sudova i da su reagovanja koja dolaze s obe strane delimično upućena i domaćoj javnosti osim drugoj državi.

– Posle nekoliko tvrđih izjava koje je novoizabrana predsednica Hrvatske dala, poput one o odvajanju Vojvodine i one da su svi Srbi državljani Hrvatske u stvari Hrvati, trebalo je da uslede i tvrđe izjave iz Srbije poput Dačićeve. Verbalni rat koji je sada na delu dolazi u vreme vrlo hladnih odnosa dve države i trajaće dok se stvari ne uvedu u racionalne koordinate s minimumom korektnosti i spremnosti za rešavanje otvorenih pitanja. U suprotnom, ostaćemo u sferi antagonizama koji nam nisu potrebni – zaključuje Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari