Čolović: Đukanović hoće da unervozi protivnike 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

„Predsednik Crne Gore Milo Đukanović koristi svaku zakonsku mogućnost da produži rok za predlog mandatara nove vlade. Igrajući na kartu odugovlačenja, Đukanović očekuje da će se podići tenzije i nezadovoljstvo unutar koalicija koje imaju parlamentarnu većinu“, ističe u razgovoru za Danas politički analitičar Ivo Čolović iz CeSID-a.

Čolović ovako sagledava poslednju informaciju koja je došla iz kabineta predsednika Crne Gore – da će se Đukanovićeva odluka o mandataru znati do 23. oktobra.

Naime, medijima u regionu prekjuče se pronela vest, koju je agencija MINA dobila iz kabineta predsednika:

„Predsednik Crne Gore će, shodno Ustavom utvrđenim nadležnostima, obaviti predviđene procedure i predložiti mandatara za sastav vlade u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine“, kazali su iz kabineta.

Ona informacija dolazi nakon što je javnost uveliko počela da spekuliše o tome kakve su zakonske obaveze Đukanovića po ovom pitanju i koliko prostora on sada ima za manevre pre nego što dozvoli da se u Crnoj Gori, po prvi put posle 30 godina, formira vlast koju neće činiti njegova stranka.

Pre toga, poslanici nove parlamentarne većine, njih 41, podržali su svojim potpisima nosioca liste Za budućnost Crne Gore, Zdravka Krivokapića, za mandatara nove vlade i ovaj predlog je upućen Đukanoviću.

Za Crnu Goru kao državu i njeno društvo, najbolje bi bilo da se prenos vlasti desi što pre, smatra Čolović.

– Gospodin Đukanović je maksimalno razvukao taj zakonski rok i mislim da bi za Crnu Goru bilo bolje da se to desi što ranije. Situacija u ekonomskom i epidemiološkom smislu nije nimalo laka i sva i potrebno je da se što pre formira izvršna vlast, da se uđe u taj proces donošenja odluka, ukazuje Čolović. On dodaje da to neće biti nimalo lak zadatak jer je prethodna vlast upravljala 30 godina i biće potrebno vreme da se novi ljudi „uhodaju“ u nove uloge i pozicije. Sve to zna i aktuelni predsednik Đukanović, smatra Čolović, i zato pokušava da im oduzme dragoceno vreme.

– Đukanović očekuje da se unervoze lideri nove vlasti, i uđu u neku seriju grešaka, da se komunikacija između tih političkih opcija zaoštri i da eventualno to utiče na njihovo upravljanje Crnom Gorom, pa to dovede do prevremenih izbora, ističe on.

Na pitanje da li ima izgleda da se tako nešto zaista i desi, Čolović odgovora da ta mogućnost zaista postoji zbog raznolikosti stranaka koje bi trebalo da formiraju vlast te da među njima lako može doći do nesuglasica.

– Očigledno ima nekog nezadovoljstva među pojedinim političkim partijama sa predloženim kadrovskim rešenjima i svakako postoji mogućnost da tu dođe do tenzija. Kada pogledate te tri koalicije, njih čini 18 partija, treba razumeti da tu ima veoma različitih interesa, jedino demokrate su relativno koherentna grupa. Svi oni imaju neko različiti viđenje politike i sad se postavlja pitanje kome će se dati da upravlja ključnim resorima, zaključuje Čolović. On ocenjuje da je dogovor oko ovog pitanja najbitniji sledeći korak za buduću vlast u Crnoj Gori.

On dodaje i da je „dobra stvar“ za novu vlast to što „i pored svih tih zakulisanih priča, svaki njihov istup u javnosti je bio jedinstven“.

Abazovićev govor postao popularan

Na društvenim mrežama u Srbiji izuzetno je viralan i deljen deo govora Dritana Abazovića, vođe koalicije Crno na bijelo, prilikom konstituisanja novog saziva parlamenta, u kome on odgovara na kritike, zašto je išao na dogovor sa koalicionim partnerima u manastir Ostrog.

„Možda ste vi navikli da se dogovarate u ‘Splendidu’, ‘Hiltonu’ i ‘Ramadi’, da nosite kese jedni drugima ili da budete potkupljeni. Ja to nisam i nikada neću raditi. Sa ljudima na bilo kom mjestu za koje smatram da treba se obavi neki razgovor obavio sam“, rekao je Abazović.

Tabloid Informer tvrdi da je Abazović na sastanku tražio resore sile – vojsku, policiju i Agenciju za nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari