Da li je Koštunica iz zatvora zaista pustio teroristu ili nevinog, političkog zatvorenika - Kurtija? 1Vojislav Koštunica Foto: EPA/SAŠA STANKOVIĆ

Abolicija i amnestija skoro dve hiljade Albanaca iz srpskih zatvora nakon 2001. godine Aleksandar Vučić je iskoristio da optuži tadašnje prevratničke demokratske vlasti (Vojislavu Koštunicu, Borisa Tadića…, kao glavni krivac označen je svakako Zoran Đinđić) kako su time oslobođeni opasni „teroristi“, među njima i sadašnji kosovski premijer Aljbin Kurti.

Prema rečima političkog analitičara i publiciste, Škeljzena Maljićija, stanovište koje je tada zastupao Vučić, isto je i danas.

– Gusla istu melodiju – a, to je odbrana masovnog srpskog državnog terorizma – smatra on.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, napominje za Danas da se Vučić očigledno loše oseća zbog onog što mora da isporuči, u vezi sa kosovskim problemom, jer je to teško, napominje ona, dovesti u sklad sa osvetničkom ideologijom njegovog biračkog tela.

Pomilovanje…

Tokom gostovanja na RTS-u, dan nakon povratka iz Brisela i saglasnosti sa evropskim mirovnim rešenjem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić potegao je već korišćeni propagandni manevar.

Kako je novinar Danasa, Vuk Jeremić, već izvestio, govoreći o tome kako izgledaju razgovori u Briselu Vučić je izvukao papir sa potpisom bivšeg predsednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice kojim je pomilovan aktuelni predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti.

– Kurti odlično govori srpski, bio je u zatvoru dok ga Koštunica i Miloš Jovanović nisu pustili iz zatvora. Vidite potpis ovde, na pomilovanju. Tako izgleda kada neko nešto potpiše, a ja nisam ništa potpisao. A u Briselu, oni kažu svoje, mi svoje, ništa se ne slažemo – kazao je Vučić.ž

Sličan argument koristio je nedavno i u Skupštini Srbije optuživši prethodnu vlast da je iz zatvora pustila “albanske teroriste”.

Masu albanskih „terorista“ u srpskim zatvorima činili su uglavnom slučajni prolaznici

– Svedoci a i srpski pravnici jasno predočavaju da su masu albanskih „terorista“ u srpskim zatvorima činili uglavnom slučajni prolaznici, kojima je zatim suđeno u fingiranim, montiranim procesima – kaže za Danas Škeljzen Malići.

Kada se radi o Kurtiju, napominje, i on je bio osuđen na dugogodišnju robiju uglavnom zbog delikta mišljenja a ne činjenja.bio je lider studentskog otpora, a i asistent Adema Demaćija kao političkog predstavnika OVK.

– Kurti je bio aboliran od Koštunice, pre opšte amnestije – podseća sagovornik Danasa.

Da li je Koštunica iz zatvora zaista pustio teroristu ili nevinog, političkog zatvorenika - Kurtija? 2
Foto Bojan Mrđenović

Prema njegovim rečima, neki protivnici Kurtija i danas ga optužuju zbog ranog oslobađanja kao i privilegije što su mu srpske vlasti omogućile da, kao „terorista“, održi konferenciju za štampu u požarevačkom zatvoru.

– Komentatori sa sklonošću za konspirativne konstrukcije, oslobađanje Kurtija videli su kao ciljanu promociju budućeg lidera kosovskih Albanaca, kao radikalnog marksiste-lenjiniste i nacionaliste, saradnika i sledbenika Adema Demačija, kao profila koji će dugoročno odgovarati srpskim interesima – kaže Maljići.

Da li je Koštunica iz zatvora zaista pustio teroristu ili nevinog, političkog zatvorenika - Kurtija? 3
Foto: Beta/AP/Franc Zhurda

Za dalju političku promociju Kurtija, objašnjava dalje, odmah nakon povratka iz zatvora, doprineo je i Demaći, tada predsednik upravnog odbora Radio Televizije Kosova, koji je Kurtiju omogučio da jednom nedeljno u udarnom terminu ima jednosatnu TV emisiju u kojoj je direkno odgovarao na pitanja gledalaca, bistreći uglavnom političke teme koje će kasnije zastupati kao osnivač Pokreta Samopredeljenje..

– Mislim da je više od godinu dana imao tu privilegiju, kakvu nisu imale ni velike političke stranke, koje su sve od reda uglavnom liderske stranke. Ovo konstatujem zato što je najpre promoviran lider, a zatim je on smislio partiju – ističe sagovnik Danasa.

Profil lidera kakav je Kurti, kaže, pre nego što je došao na vlast, odudarao je od ostalih izrazito proameričkih kosovskih lidera.

– I kada je došao na vlast nije mu dobro išlo sa Amerikancima. I dalje mu je čupavo sa njima, ali je postao pragmatičan – zaključuje Škeljzen Malići.

Vučićeva logoreja i nelogične konstrukcije

Vesna Rakić Vodinelić ističe da Vučić poseže za apsurdnim objašnjenjima, a ovo je samo jedno od takvih. u vezi sa abolicijom Kurtija, jer se plaši raspoloženja biračkog tela.

– Uzmimo da je suđenje Albinu Kurtiju bilo najpoŝtenije moguće, a nije bilo. On bi izdržao kaznu od 15 godina na koju je prvobitno bio osuđen i izašao bi iz zatvora oko 2015. godine – podseća Vesna Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, Kurti bi danas bio na istom mestu na kome je, možda sa još snažnijim idejama o reciprocitetu.

Da li je Koštunica iz zatvora zaista pustio teroristu ili nevinog, političkog zatvorenika - Kurtija? 4
foto FoNet Aleksandar Barda

– Nema nikakve uzročne veze uzmeđu abolicije Kurtija i sadašnjih pregovora i ta manipulacija može uspeti samo kod onih koji misle Vučićevom, a ne svojom glavom – ističe naša sagovornica.

Kako dodaje, „probaće on i dalje sa logoreičnim nelogičnim konstrukcijama, ali za jedne će ostati izdajnik, za druge neodgovorni predsednik koji krši Ustav i govori bestidne neistine”.

– Samo oni koji zavise od njega pevaće mu hvalospeve. I to sve tiše – zaključuje Vesna Rakić Vodinelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari