Američki senatori: Pošto je postignut Privremeni sporazum, Kurti i Vučić sada da postignu dogovor za njegovu primenu 1Foto: Twiter Ambasada SAD u Beogradu

Nakon što je objavljen „privremeni sporazum o normalizaciji odnosa“, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, sada moraju da se sastanu i postignu sporazum za njegovu primenu, pozvala je grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanse stranke lidere u Beogradu i Prištini.

Američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin izdali su zajedničko saopštenje sa američkim senatorima Tomom Tilisom, Krisom Marfijem, Ron Džonsonom i Krisom Van Holenom.

Navode da je saopštenje usledilo nakon što su: „Lideri Srbije i Kosova objavili privremeni sporazum o normalizaciji odnosa i rešavanju sporova oko upotrebe automobilskih registarskih tablica za etničku srpsku manjinu, debata koja je izazvala nemire i pogoršala tenzije između dve zemlje“.

„Čestitamo vladama Srbije i Kosova na postizanju privremenog sporazuma za normalizaciju odnosa. Ovo je važan trenutak za obe zemlje. Ovaj napredak bi mogao da otključa važne mogućnosti za Kosovo i Srbiju, koje uključuju stremljenje ka članstvu u EU i povećanje ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu i širom sveta“, rekli su senatori.

„Međutim, oba lidera sada moraju da se sastanu i postignu sporazum o implementacionom aneksu, koji će obezbediti mapu puta za normalizaciju između obe zemlje. Sporazum i aneks o implementaciji imaju značajne implikacije za širi region – Zapadni Balkan – gde znamo da Putin nastoji da potkopa transatlantsko jedinstvo i proširi ruski uticaj.“, naglasili su.

Demokrate i republikanci u Senatu posvećeni su, naglašavaju, radu sa vladama Kosova i Srbije dok one „finaliziraju aneks implementacije i unapređenju prioritet3 koji će doneti mir, stabilnost i prosperitet u regionu“.

Šahin, Tilis i Marfi su i u aprilu posetili Beograd i Prištinu u okviru posete kongresne delegacije Balkanu, koja je uključivala i posetu Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari