Ko su američki senatori sa kojima se sastao Vučić? 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Mardijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom.

Vučić je tokom sastanka sa senatorima razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini, naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima – piše u saopštenju za medije pristiglog sa Andrićevog venca.

Kako se dodaje, predsednik Vučić je istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

– Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa – rekao je predsednik Vučić.

Tokom razgovora sa američkim senatorima, predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

– To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije – istakao je Vučić.

Razgovarajući o situaciji u regionu, predsednik Srbije je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH.

Ko su američki senatori sa kojima se sastao Vučić? 2
Foto: Bojan Cvejić

On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

S tim u vezi, Vučić je, napominje se u saopštenju, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

– Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje – zaključuje se u saopštenju Predsedništva Srbije.

Ekipa senatora iz Sjedinjenih Američkih Država koja je danas bila na sastanku sa predsednikom Srbije, u Beogradu, poznata je od ranije po angažmanima na rešavanju kosovskog problema, odnosno isticanju o neophodnosti priznanja nezavisnosti te države, potom upozorenjima i pokušajima ukidanja zavisnosti evropskih država od ruskog gasa, odnosno praćenju naoružavanja i stručnosti iz tog segmenta vođenja američke spoljne politike.

Recimo, senator iz savezne države Konektikat Kris Marfi, koji je 2019. godine posetio Prištinu i Beograd, izjavio je tada da veruje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „spreman da sklopi sporazum sa Kosovom i da prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 odsto“.

Ko su američki senatori sa kojima se sastao Vučić? 3
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

– Obojica ga ubeđujemo da se što pre vrati za pregovarački sto, a on nam navodi da će biti spreman da ponovo razgovara čim se takse ukinu – , naveo je Marfi, našavši se sa predsednikom Srbije godinu dana nakon što je Kosovo uvelo takse na uvoz proizvoda iz Srbije.

Kako je tada rekao, njegov sastanak sa Vučićem je važan, jer administracija Donalda Trampa, tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država, posvećuje malo pažnje još uvek tinjajućim sukobima na Balkanu.

– Naše posete mestima kao što su Beograd i Priština verovatno će ostati zabeležene kao posete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživeti za vreme Trampovog mandata. Važno je da Amerikanci posećuju mesta poput Srbije, koja takodje ima jake veze sa Rusijom, kako bi naš odnos sa njom opstao – ocenio je Marfi.

Tada je, prenoseći impresije iz Prištine, Marfi rekao da je to jedan od njegovih „najdražih gradova u svetu“, da je Kosovo „najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti“.

– U našoj državi (Konektikat) žive desetine hiljada (uglavnom Albanaca) imigranata iz ovog dela sveta, a mnogi uspešni Amerikanci albanskog porekla u našoj zemlji podržavaju škole i nevladine organizacije u mestima kao što je Priština. Oni koji su glasali za mene žele da budem snaga mira na Balkanu i zato sam ih poslušao – naveo je Marfi nakon poslednjeg susreta sa Aleksandrom Vučićem, pre tri godine.

Demokratska političarka iz Nju Hempšira Džin Šejhin je, koja je juče, takođe, bila na sastanku sa Vučiće, inače je poznata po tome što je zajedno sa republikanskim senatorom Tedom Kruzom iz Teksasa izradila predlog zakona o nametanju sankcija kompanijama koje su uključene u izgradnju Severnog toka 2.

Šejhin je 2019. godine izjavila da će Rusija koristiti jeftin gas da bi uvela monopol na isporuke energije u Evropu i tako ugrozila stabilnost regiona.

– SAD ne mogu da miruju „dok Kremlj gradi tog trojanskog konja“ – istakla je ona.

Američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, dočekao je danas senatore na aerodromu u Beogradu, naglasivši da „Srbija ima vitalnu ulogu u napretku i prosperitetu regiona“.

– SAD su spremne da podrže snažnije veze između Srbije i njenih suseda članica Evropske unije – rekao je Hil.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari