Većina građana Srbije, njih 66 odsto, smatra da njihova zemlja ne treba da postane članica NATO, dok 16 odsto podržava ulazak u Severnoatlantsku alijansu, što je za pet procenata manje u odnosu na ranija istraživanja, istaknuto je juče na predstavljanju rezultata istraživanja „Javnost Srbije o bezbednosti“ Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.


S druge strane, ovo istraživanje, koje je sproveo CeSID u aprilu i maju ove godine, pokazuje da članstvo Srbije u EU podržava skoro 60 odsto ispitanika, dok se svaki četvrti protivi evropskoj integraciji. Svaki treći ispitanik odgovorio je da bi Srbija ulaskom u EU izgubila nacionalni identitet, dok svaki drugi smatra da bi se to desilo približavanjem NATO.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Filip Ejdus rekao je da je podrška za ulazak u NATO opala zbog aktuelne vojne intervencije u Libiji, „koja je osvežila sećanje ljudi na bombardovanje 1999“. Uprkos tome, 38 odsto građana smatra da bi se ulaskom u ovu organizaciju modernizovala Vojska Srbije.

Što se tiče Evrope, iako većina ispitanika podržava članstvo Srbije u EU, više od 50 odsto njih misli da će uslov za to biti priznavanje nezavisnosti Kosova. Ukoliko bi vlasti Srbije ipak priznale KiM kao nezavisnu državu, većina od 58 odsto ispitanika smatra da bi to bio „sraman izdajnički čin“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari