Dan sa poslanicom Tatjanom Macurom 1

Razgovor sa poslanicom Tatjanom Macurom potrajao je duže nego što je to slučaj sa rubrikom Dan sa poslanikom. Govorila je o svojoj novoformiranoj organizaciji, bojkotu parlamenta, opoziciji, javnosti, skupštinskim aktivnostima…

Našle smo se u holu parlamenta odakle smo se uputile u kabinet njenog poslaničkog kluba. Unutra, na zidu, izlepljene su fotografije sa prošlogodišnjeg protesta Mame su zakon, a pažnju privlači i jedan dečiji crtež.

„To je delo moje ćerke“, kaže Macura pokazujući na crtež sa natpisom „Mame su zakon“. Ulazimo, a na stolu otvoren list Danas, presavijen kod teksta novinarke Ljiljane Bukvić „Zašto trudnicama kasne isplate za maj“.

Dan sa poslanicom Tatjanom Macurom 2Pre nego što formalno počnemo razgovor i „lajv“ uključenje za Instagram, obavlja kratak telefonski poziv.

„Posle sastanka sa Vama nalazim se sa liderima drugih političkih organizacija da razmenimo mišljenja, to je održavanje prijateljskih odnosa“, kaže dok se uspostavlja telefonska veza.

Ono zbog čega je Macura na sebe skrenula pažnju javnosti ovog leta jeste odluka da istupi iz bojkota Skupštine, što je, očekivano, bio povod da bude označena kao lažna opozicija. Ovakve etikete, kaže ona, dolaze od konkurencije na opozicionoj sceni.

„To su upravo ljudi koji plasiraju narativ u vezi sa bojkotom i na svaki mogući način miniraju dijalog i svi koji pristaju da reše problem dijalogom dobijaju etiketu lažne opozicije“, a ovo je, ističe, potpuno pogrešan trenutak za sukobe unutar opozicije.

Macura u politiku ulazi 2016. godine, kada je konstituisan aktuelni saziv Skupštine. U međuvremenu je promenila jedan poslanički klub – iz kluba Dosta je bilo prešla je u novoformirani klub Stranka moderne Srbije.

„Nakon što je DJB u jednom trenutku prolazila kroz krizu, praktično skrećući u drugi politički pravac, mi smo se odvojili i formirali poslanički klub koji danas broji šest članova, i sve moje kolege, zajedno sa mnom, smo pripadali nekada tom poslaničkom klubu“, objašnjava Macura.

Organizaciju Stranka moderne Srbije formirala je 2018. godine i ono što posebno ističe u vezi sa njom jeste da se nedvosmisleno zalaže za evropske integracije, a ne samo „evropske vrednosti“, što, dodaje, političari često rade jer „izneti ovakav stav danas nije popularno“.

„Ne samo vlast u pojedinim momentima, već i jedan deo opozicije, snažno koketira sa tim pitanjen da li uopšte Srbija treba da se nađe kao članica EU ili ne. Za nas je to pitanje broj jedan“, ističe Macura.

Ova poslanica do ulaska u politiku bavila se preduzetništvom u oblasti telekomunikacija, a poslovi koji su bili vezani za njeno ime obustavljeni su jer je „u potpunosti želela da se posveti poslaničkom radu“. Stopirala je i maloprodaju pirotehnike, biznis koji je, kako kaže, veoma profitabilan, ali i podložan medijskoj manipulaciji.

Njen prosečan radni dan sada se odvija u zavisnosti od obaveza u Skupštini.

„Ako imamo neko najavljeno zasedanje, onda intenziviramo pripreme za one teme koje su na dnevnom redu, pa se  upustimo u kontaktiranje onih NVO koje se bave tim pitanjem. Nakon toga pripremamo amandmane, predamo ih i spremamo se za raspravu“, objašnjava Macura.

Većina zakona, kako kaže, u poslednje vreme dolazi na dnevni red kako bi se uskladili sa nekim propisima na nivou EU, tako da nema nekih posebnih izmena. Bilo je, međutim, i zakona koji su izazivali kontroverze.

„Takav je recimo Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom. Baš zato što dolazim iz privatnog sektora gde sam se često susretala sa ženama koje treba da koriste porodiljsko, ova tema mi je verovatno bila bliža nego drugim kolegama. Osetila sam da je trenutak da se na taj zakon stavi akcenat“, kaže ona.

U ovom trenutku, kao narodnoj poslanici, prioritetne su joj dve teme – jedna u vezi sa zakonskim pravom majki na pune nadoknade tokom porodiljskog odsustva radi nege deteta, „tako da nijedna majka u Srbiji ne dobija nadoknade koje su ispod dostojanstvenog“, i druga, omogućiti obolelima od multiple skleroze pristup terapiji nakon uspostavljanja dijagnoze, kao i onima kojima je dijagnoza već uspostavljena.

Dan sa poslanicom Tatjanom Macurom 3Ovim dana priprema se za sednicu o visokom obrazovanju, a čeka je i obeležavanje godišnjice velikog protesta inicijative Mame su zakon.

„Trenutno analiziram mišljenje Vlade u vezi sa pokretanjem predloga za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom“, kaže, pokazujući na knjižicu na svom stolu, „i ovako, na prvi pogled, rekla bih da opravdavaju zašto su neke odredbe donete na taj način“.

Osim toga, u toku je i priprema za sastanak sa predstavnicima udruženja MS platforma – udruženje koje okuplja mlade obolele od multiple skleroze i određeni broj lekara.

„Ono što pretpostavljamo da će biti izgovor Ministarstva zdravlja, odnosno Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, jeste da nema dovoljno sredstava za ove lekove. Zbog toga ćemo se ovih dana naći sa njima, s obzirom da nam sledi rasprava o budžetu, da vidimo da li postoji prostor i na koji način naša poslanička grupa može amandmanima da pomaže njima kako bi se pronašla određena sredstva, ukoliko ih Vlada u međuvremenu ne opredeli“, priča ova poslanica.

A kada skupštinskih zasedanja nema, prate se dnevnopolitičke teme. U poslednje vreme, na primer, bavili su se pitanjem nastavka dijaloga između vlasti i opozicije. Zbog odluke da SMS izađe iz bojkota, kaže, nije zažalila. Bojkot nije ispunio njena očekivanja.

Dan sa poslanicom Tatjanom Macurom 4„Mi smo građanima, između ostalog, obećali da ćemo formirati nešto što se zove paralelni parlament u kojem ćemo im praktično predstavljati zakone koji dolaze na dnevni red Skupštine i simulirati raspravu poslanika onako kako bismo mi želeli i voleli i kakva je po demokratskim principima zamišljena da izgleda. Nažalost, nismo to sproveli u delo, ono u šta se bojkot parlamenta pretvorio bio je niz konferencija za medije“, kaže Macura.

Govoreći o položaju žena u ovoj instituciji, ističe da joj je žao što one nisu „hrabrije, samostalnije“, mada se to, kaže, može pripisati i činjenici da u ovom skupštinskom sazivu sedi veliki broj novih poslanica.

„Meni je neverovatno da mi, okupljene u Ženskoj parlamentarnoj mreži, ne možemo da dogovorimo zajedničke amandmane na određene predloge zakona koje pritom ne ugrožavaju centralne politike naših orgnaizacija“, kaže Macura.

Kako dodaje, Ženska parlamentarna mreža u srpskom parlamentu, uz sve propuste, najbolja je u regionu.

„U svakom zakonu u kojem vidimo da se ugrožavaju prava žena mi možemo da delujemo kao Ženska parlamentarna mreža. Mogle bismo da budemo lideri u parlamentarnom neformalnom organizovanju žena i žao mi je što to nismo iskoristile“, poručuje Macura.

https://www.instagram.com/p/B2Jue8Vpboe/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari