Danijel Server: Beograd postaje autokratski saveznik autokratije 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins (Johns) Danijel Server (Daniel Sewer) rekao je da sve razvijenije partnerstvo sa Rusijom Srbiju udaljava od Evropske unije i zapadnih vrednosti i da time „Beograd de fakto postaje autokratski saveznik autokratije“.

Server je to danas izjavio za Glas Amerike (Voice of America – VoA) komentarišući posetu srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Rusiji.

U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, osim ukazivanja na izrazito bliske odnose koje gaje dve države, ukazano je da su Vulin i ruski zvaničnik Nikolaj Patrušev govorili i o takozvanim obojenim revolucijama, preneo je VoA.

„Jedino se neslobodne države boje građanskog nenasilnog protesta. Uspešne obojene revolucije su autohtone, čak i ako pojedine imaju koristi od međunarodne podrške“, rekao je Server.

Stručnjak je upozorio da najizraženije posledice svega što se dešava snose građani Srbije koji su, kako kaže, sputani u slobodnom izražavanju.

„Vašington i Brisel do sada nisu želeli da deluju usled bojazni da će alternativa u Srbiji biti gora. Taj stav bi se, naravno, mogao promeniti. Srbija se definitivno okreće Rusiji i Kini, koje neće kritikovati njenu kleptokratsku autokratiju. Sve to bi moglo biti nalik situaciji u Belorusiji u kojoj vlada autokrata bez trunke legitimiteta, koji se oslanja na proizvoljnu silu da bi ostao na vlasti“, zaključio je Server.

Prethodni vikend u Srbiji su bili protesti i blokade u Srbiji zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji. Ponovo je viđena upotreba policijske sile prema demonstrantima, ali je bilo primetno i odsustvo policije tamo gde su se dešavali napadi na učesnike protesta, navodi Glas Amerike i dodaje da su novi protesti zakazani za sutra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari