Demostat: Protiv ulaska u Evropsku uniju 51 odsto stanovnika Srbije 1Foto: Pixabay/Dušan Cvetanović

Kada bi sutra bio održan referendum za ulazak Srbije u Evropsku uniju, 34 odsto građana bi glasalo za, ali samo 17 odsto misli da bi trebalo učiniti određene ustupke zbog napredovanja ka EU, dok je protiv ulaska u EU 51 odsto ispitanika, rečeno je danas na predstavljanju rezultata istraživanja Demostata.

Istraživač Demostata Srećko Mihailović je na predstavljanju istraživanja „Spoljnopolitičke orijentacije građana Srbije“ naveo da 58 odsto ispitanih smatra da Srbija ne bi trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, dok 33 odsto smatra da bi Srbija to trebalo da učini.

Na pitanje šta bi vlast u srbiji trebalo da uradi, 43 odsto ispitanih smatra da bi trebalo da odbije ulazak Srbije u EU, a 30 odsto da bi trebalo da prihvati ulazak Srbije u EU.

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da se svrsta u jedan od dva globalna svetska bloka, 40 odsto ispitanih smatra da Srbija mora da se opredeli, a 37 odsto da ne mora da se opredeli za jedan od dva bloka.

Mihailović je naveo da 81 odsto ispitanih smatra da Srbija po svaku cenu mora da sačuva svoju neutralnost, a 80 odsto kaže da ne treba da uvede sankcije Rusiji.

Odgovarajući na pitanje ko je odgovoran za trenutno stanje u Ukrajini, sedam odsto ispitanih navelo je Rusiju, tri odsto smatra da je Rusija više odgovorna od Ukrajine, 17 odsto smatra da je za situaciju odgvoroniji NATO, a 54 odsto da je isključivo odgovoran NATO.

Kada bi iduće nedelje bili održani parlamentarni izbori, ne računajući koalicije, za Srpsku naprednu stranku glasala bi gotovo polovina ispitanika, naveo je Mihailović, dok bi Stranka slobode i pravde dobila 10 odsto, a Socijalistička pratija Srbije devet odsto glasova.

Kada su u pitanju političari, 46 odsto ispitanih najviše poverenja ima u Aleksandra Vučića, po šest odsto najviše veruje Zdravku Ponošu i Ivici Dačiću, a 27 odsto ispitanih nema poverenja ni u jednog političara.

Od svetskih lidera najbolje mišljenje ispitanici imaju o Vladimiru Putinu (45 odsto), Si Đinpingu (12 odsto) i Emanuelu Makronu (11 odsto).

Od lidera u okruženju najveći broj ispitanika ima najbolje mišljenje o Viktoru Orbanu (37 odsto) i Miloradu Dodiku (28 odsto).

Za građane Srbije najbliži narodi u okruženju su Crnogorci (34 odsto ispitanih) i Makedonci (24 odsto), a najmanje bliski su Albanci (četiri odsto).

Istraživanje je sprovedeno između 13. i 22. juna, a u njemu su učestvovala 1.203 građanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari