Đilasova poseta Americi naljutila i iznervirala naprednjake 1Foto: Stranka slobode i pravde

Odlazak predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa u Vašington i njegov susret u Stejt Departmentu sa specijalnim izaslanikom Džozefa Bajdena za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom izazavao je buru u medijima bliskih vlasti i redovima naprednjaka.

Reakcije su se ređale od Srpske liste, preko direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, do lidera SNS Aleksandra Vučića, koji obavlja i funkciju predsednika države.

Tabloidi su najpre, bez pominjanja Đilasovog susreta sa Eskobarom, istakli deo njegovog intervjua za Glas Amerike u kojem govori o kriminalnoj Srpskoj listi, te su naveli da je Đilas u Vašington otisao da se dodvori Amerikancima, kao i da mu je premijer Kosova Aljbin Kurti favorit o kojem nije rekao ništa loše.

Ove teze preuzela je televizija Pink pa je Vučića, upitala za komentar navoda „izvora iz Vašingtona da je Đilas tamo da lobira za United grupu a protiv Telekoma, kao i toga da su Đilas i Kurti bliski i da su akcije na Severu Kosova koordinirane kako bi Vučić učinio pogrešan potez, a opozicija na tome dobila više prostora“.

Sve naravno u danima, kako navode na Pinku kada Kurti, koji je poslednjih meseci ugnjetava srpski narod i izaziva sukobe, priprema novi jednostrani napad.

Vučić nije želeo da komentariše navode o lobiranju protiv Telekoma, ali je rekao da je pročitao dve rečenice saopštenja gde piše da su Đilas i Eskobar pričali o borbi poritiv kriminala.

– Zamislite Đilas priča o borbi protiv kriminala. Verica Barać se u grobu prevrće. Interesanto bi mi bilo da čujem šta je pričao o tome – naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Kurti ima Đilasovu podršku od početka.

– Ta vrsta napada na Srbe i potvrđivanja besmislenih priča o tome kako su Srbi kriminalci i da je Srpska lista kriminalna, vam govori koliko je malo potrebno da sebe unizite da bi se drugome udvorili u instranstvu. A mislite da jedina pomoć može da bude da vas neko dovede na vlas. U Srbiji o vlasti odlučuju građani – zaključio je Vučić.

Postavlja se pitanje zašto naprednjaci smatraju da imaju eksluzivitet razgovora sa strancima i da li se boje svog kraja.

Boško Jakšić, novinar i spoljnopolitički komentator kaže za Danas da je očito ovo uobičajena zamena teza i neshvatanje da Amerikanci u formiranju svojih stavova i pristupa, ne samo o Kosovu, nego o svemu što se dešava u regionu, žele da čuju sva mišljenja.

– U krajnjoj liniji imali smo državnike koji su dolazili u Beograd pa su se sastajali sa Vučićem ili premijerkom a posle sa opozicijom. Stvar je potpuno normalna, a koristi se kao povod da se Đilas dodatano oblati u situaciji razmene međusobnih tužbi sa Vučićem na sudu – smatra Jakšić.

Na pitanje zato je toliko važno to što Đilas ne govori ružno o Kurtiju, on odgovara da Đilasu ide na čast to što koristi pristojan rečnik o politici Prištine i Kutriju.

– Mi smo ovde toliko navikli na prostakluke da ako nekog ne isplujete onda vas kritikuju. Politička borba može da se vodi i na pristojan način. Đilas ima svoje stavove i sigurno ne misli ono što misli Kurti, i nije u misiji njegove odbrane. Ali ga ne naziva budalom ili fašistom, a to se izvrće da je na njegovoj strani – navodi Jakšić.

Bivši diplomata Aleksandar Crkvenjakov za naš list kaže da u paranoičnoj atmosferi koju SNS i njen prvak već deceniju kreiraju u političkoj javnosti Srbije, fotografija Eskobara i Đilasa mora biti potresajuća za njene kreatore.

– Pa Vučić ni premijerki ne omogućava da se, kako bi trebalo, bavi spoljnom politikom, a sada mu, iza leđa, čak i opozicija posećuje Stejt Department! To mora da je generisalo veliki problem za tabloidnu mašineriju koja, na znak pištaljke s Andrićevog venca, već godinama na Đilasu zarađuje svoj hleb (i puter)… S jedne strane, „namestio“ im se da ga proglase velikom tužibabom. S druge strane, jako je nezgodno da poseti daju veliki publicitet, jer onda i opoziciji daju na značaju – ukazuje Crkvenjakov.

Prema njegovim rečima, dodatni im je maler (a što se kod nas previđa) je da je Eskobar, osim zaduženja za Zapadni Balkan, u svom ministarstvu, u isto vreme, i na čelu Kancelarije za štampu i javnu diplomatiju.

– Uz njegovo znanje srpskog jezika biće neko ko će kvalifikovano i neposredno moći da se udubi u zloupotrebe na našoj medijskoj sceni. Nije lako Vučiću. Prošle su godine spokoja… Merkel nije bila „mamica“ samo za Nemce, već i za seriju njenih štićenika, ako ne i proizvoda, na Balkanu. U Trampovoj administraciji, zbog sopstvenih turbulencija, nisu ni stigli da nauče da pokažu Srbiju na karti. U Moskvi je večiti Putin ćutao kao Sfinga… Završen je period u kome je, što se međunarodnog plana tiče, mogao neuznemiravano da drma Srbiju i njenu okolinu – zaključuje Crkvenjakov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari