Đorđević: Ruske donosioce odluka i te kako zanima Srbija 1

Donosioce odluka i političke aktere u Rusiji itekako zanima aktuelna situacija u Srbiji i pažljivo prate stavove i aktivnosti opozicije. U to sam se uverio i lično, tokom mojih brojnih političkih poseta Moskvi, kaže za Danas Mlađan Đorđević, predsednik Oslobođenja, komentarišući izjavu Borka Stefanovića, potpredsednika Stranke slobode i pravde.

Stefanović je izjavio u emisiji Pravi ugao na RTV Vojvodina, u kontekstu posete predstavnika SSP Vašingtonu i prijemu kod zvaničnika SAD Gabrijela Eskobara, da bi njegova stranka rado razgovarala i sa Pekingom i Moskvom, ali da se boji da su oni razvili sistem ignorisanja opozicije.

„Podsetiću da sam prilikom poslednje posete, krajem septembra ove godine, upravo iz Moskve izneo plan o daljim aktivnostima srpske opozicije koja treba da se usredsredi na pritisak usmeren ka ostavci Aleksandra Vučića, uz postavljanje Ivice Dačića za v.d. predsednika Republike po ustavu, i dalju tranziciju zemlje ka slobodnim izborima, koje nismo imali od 2012. godine. Takav stav je podržan u Rusiji, upravo zbog Dačićeve pozicije kao nekog ko je prihvatljiv i istoku i zapadu, ali i zbog ruskog razumevanja celokupne situacije“, tvrdi Đorđević.

„Naime, u Rusiji su itekako svesni da Vučić odaljava Srbiju od Rusije, sa svojim aktivnostima poput optužbi za organizaciju protesta prošle godine u Beogradu, otkazivanja zajedničkih vojnih vežbi i prodaje oružja Ukrajini, fabrikovanih špijunskih afera u srpskim tabloidima, kao i konfrontacije u vezi sa imenovanjem Kristijana Šmita u BiH“, tvrdi predsednik Oslobođenja.

Đorđević: Ruske donosioce odluka i te kako zanima Srbija 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Podsetiću Borka Stefanovića da je za vreme Saveza za Srbiju postojao otvoren poziv da opozicioni lideri posete Dumu i druge važne političke aktere u Moskvi, a da do toga nije došlo. Gledali su slepo u pravcu zapada i nadali se da će Berlin i Vašington da podrže opoziciju, u situaciji u kojoj je Vučić njihov najbolji učenik i najposlušniji geopolitički igrač na Balkanu. Rusija ih tada nije zanimala, već samo zapad i to je bila velika kratkovidost“, zaključuje Đorđević.

Zašto bi Kinezi menjali partnera

„Što se tiče Kine, tu ne sporim da je Stefanović u pravu. Kina je jednopartijska država koja u svakoj stranoj zemlji kontaktira i sarađuje isključivo sa državnim vlastima, tako je bilo i ranije u pogledu Srbije. Kina ovde nema značajnih političkih interesa osim striktno ekonomskog, koji se nažalost ostvaruje kroz izrabljivanje jeftine radne snage, izvlačenje novca kroz prepumpane kredite i donošenje prljave tehnologije koja nam uništava životnu sredinu, a što im sve omogućava korumpirani Vučićev režim. Zašto bi Kinezi menjali partnera koji im daje sve što žele?“, kaže predsednik Oslobđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari