"Vučić kao u basni 'Lisica i grožđe'": Kako tumačiti izjavu predsednika Srbije da nije zainteresovan za preporuke i odluku Evropskog parlamenta o izborima? 1Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije

Kad kaže jedno, budite sigurni da je u stvarnosti sve suprotno. Vučić je kao u basni “Lisica i grožđe”. On indirektno priznaje neuspeh lažne evropske politike nakon 10 godina fingiranih reformi. A zbog njegovih izjava se niko u Briselu nije nasekirao.

To kažu sagovornici Danasa odgovarajući na naše pitanje dana o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da „nije naročito zainteresovan“ za to šta će biti preporuka i odluka Evropskog parlamenta u vezi s ocenom izbora održanih 17. decembra u Srbiji.

Odgovarajući na pitanja novinara medija iz Srbije posle učešća na Svetosavskoj akademiji u Narodnom teatru u Skoplju, Vučić je rekao da je ranija preporuka Evropskog parlamenta, zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, bila da ga priznaju.

Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, za Danas kaže da se suštinski, ne treba da se bavimo šta je rekao Vučić, pošto je davno poznato da nije u stanju da izgovori istinu u bilo kom obliku.

– Dakle, kad kaže jedno, budite sigurni da je u stvarnosti sve suprotno. Glasovi iz Evrope su takvi da potvrđuju da danas nema nikog tamo ko bi podržao, čestitao ili rekao bilo koju pozitivnu reč za ukradene izbore u Srbiji. Vlast je uhvaćena u krađi, što su potvrdili međunarodni i domaći posmatrači, opozicione stranke i građani. To se vidi kroz otete medije i institucije, punjenje kutija, plaćanje glasača i organizovana migracija fantomskih birača – navodi on.

Kako dodaje, sad vlast ubacuje razne teme u medije, sve u nadi da će tako promeniti temu i poslati poruku međunarodnim lobističkim krugovima da je i dalje neophodan autokrata koji će se u Srbiji siliti nad svojim narodom koji je opljačkan i pokraden na izborima, dok će po svetu biti manji od makovog zrna.

– Džaba im svi rezultati izbora, poslanici SNS i Vlada, kad dokazano nemaju legitimitet ni legalitet. Ta mrlja se neće oprati režimskom propagandom i lažnom opuštenošću – kaže Stefanović.

Dok Biljani Đorđević, kopredsednici Zeleno-levog fronta, ova izjava zvuči kao basna.

– To malo zvuči kao basna o lisici i “kiselom” grožđu u kojoj Vučić umanjuje značaj toga što je označen kao glavni uzrok autokratizacije i kiriminalizacije Srbije i kao kočničar evropskih integracija što je postalo evidentno na ovim izborima svima u Evropskoj uniji – navodi ona za Danas.

A Duško Lopandić, potpredsednik Srbija centra, ukazuje da Evropki parlament predstavlja pokazatelj političkih trendova i gledanja u zemljama EU uključujući i države kandidate.

– Suštinsko pitanje je u kojoj meri se Srbija sve više udaljila od puta evropske integracije za što je kriterij br. 1 je postovanje demokratije i pravna država. Vučićeva izjava indirektno priznaje neuspeh njegove lažne evropske politike nakon 10 godina fingiranih reformi čime su drastično dovedeni u pitanje strateški interesi ove države i njenog društva – navodi on za Danas.

Da se bilo ko u Briselu nasekirao zbog ove izjave, ne veruje Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU. Kako dodaje, verovatno niko nije ni očekivao neku naročito drugačiju reakciju Beograda.

– Činjenica je da parlament nema moć da svojim odlukama u ovom trenutku obaveže Srbiju na bilo kakvo postupanje. Ipak, sve što dovoljan broj puta i na dovoljno glasan način bude ponovljeno iz Evropskog parlamenta, po pravilu stigne do drugih institucija koje mogu promeniti dinamiku odnosa Srbije i EU sa vrlo konkretnim posledicama, jer EU, iako složen i usporen mehanizam, kao jedno od osnovnih načela poštuje princip podele vlasti u kome se zna ko koga nadzire i kontroliše – objašnjava ona za Danas.

Kako zaključuje predsednik Srbije je svestan kraja mandata aktuelnog saziva EP i nedostatka vremena za drugačiju reakciju pa čekajući novi saziv, na ovaj način, u svom dobro poznatom maniru, odnos sa Evropom koristi u PR svrhe za unutrašnju upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari