Đurić: Jednostrane odluke ne donose mir

Ostavite komentar


  1. Ako za trenutak zanemarimo cinjenicu, da su Albanci godinama ignorisali institucije drzave u kojoj su ziveli, i pre Milosevica (koji ih je navodno izbacio iz institucija, sto je samo delimicno tacno, ali je i to trajalo kratko), i posle njega (Juzna Srbija) i svoje probleme uglavnom resavali silom i prekomernom silom. Postoji i razlika u funkcionisanju drustva na KiM sada i ranije. Ranije, to je bila teritorija gde su ziveli ljudi raznih nacionalnosti, koje niko tu nije silom doveo, niti je uznemiravao u njihovim osnovnim zivotnim funkcijama. Sada, to je skoro monoetnicko drustvo, odakle su Srbi silom proterani. Kako se sada moze ocekivati od njih da se ukljuce u institucije novog rezima, koji je tu dosao silom, uz mnogo izrecene mrznje.

  2. Marko Đurić se danas potrudio da najbolje moguće predoči problem KIM. On je bio izričit u svom iskazu da jednostranim odlukama koje bi potpuno zanemarivale interese jedne strane u dijalogu ništa ne rešavamo. Rešenje mora biti obostrano. Slozna braća kuću grade a nesložna razgrađuju….tako su jedinsvo i zajednicki ciljevi od značajnog interesa za sve nas. Samo ujedinjeni mozemo sve.

    1. Vaso, ja nisam nikad cuo ni procitao nesto pametno sto je Djuric rekao. Djuric samo ponavlja naucene (i izdiktirane) fraze. Naravno, pri tom se trudi da izgleda kao maneken u vrlo skupim odelima.

  3. EU je sargarepa na veoma dugackom stapu,a sa druge strane je kulturna,istorijska i verska kolevka ove zemlje, zar tu uopste treba praviti neki izbor?Ne kazem da treba da upalimo tenkove i krenemo „dole“,ali sa druge strane svakako se ne treba odricati Kosova ni za neka ogromna materijalna dobra,a kamoli za clanstvo u jednoj organizaciji koja ce dok mi postanemo njen clan izgubiti svaki smisao.

    1. Olivere, nema ti tu sta da se odrices, Kosovo vise nije deo Srbije nigde. Samo u Kostunicinom ustavu i masti jedno dela Srba.

  4. Prvo, Srbija je u Evropi hteli vi to ili ne i Evropi jer u interesu da pripoji Srbiju nego da se Evropa gradi oko nje sa zaobilaznim putevima. Drugo, Kosovo je bilo Srbija pre nego sto su Amerikanci pobili Indiance i uzeli njihovu zemlju. Narod u Srbiji treba da shvati, ako se potpise nezavisnot Kosova, nama niko ne grantuje ulazak u EU i da ce nam zivot biti bolji, kao ni koliko ce EU uopste trajati.

  5. Zbog cega bi Albanci dobili svoju drugu evropsku drzavu. Koji to narod u na Balkanu ima dve drzave?Ukoliko zaista neko misli da ima ikakve logike da izjavi da Srbija izabere Kosovo ili Evropu, verujem da ce Srbija odluciti za ocuvanje Kosova i Metohije.

  6. Resenje mora biti trajnije i obostrano. Samo tako su jedinsvo i zajednicki ciljevi od znacajnog interesa za sve nas. Samo ujedinjeni mozemo sve najgori je model odlaganja na duze staze jer tada problemi ostaju nereseni i samo tenzije rastu sto je tesko drzati pod kontrolom..

  7. Slika koju plasiraju SNS i gospodin Djuric je notorna laz. Niti smo mi predlozili neko resenje niti njih to sustinski zanima. Vucic je kupio svoje vreme obecavsi Angeli Merkel da ce problem resiti u smislu da ce sklopiti dugorocni sporazum sa Kosovom (kao drzavom koju je Zapad priznao), to je bilo 2012. sad je 2018… I to je to, vreme polako istice, nervoza raste, ulazimo u neke nove sukobe. Ima tu jedna vazna slicnost sa Milosevicem – problemi se ili ne resavaju, ili se guraju pod tepih, ili se lazu veoma mocni ljudi… U medjuvremenu smo stvorili heki hibrid jednopartijskog/pasicevskog rezima. Sto znamo kuda vodi.

  8. Mali sin Vucica, covece pa zasto da Albanci daju nesto sto su odavno dobili!? Da bi ja bio Presednik Kosove bi odmah odlicio da se Kosovo pripoji Srbiji kao dve Republike zasto ne, pa posle 25 godina da uzimamo neki drugi deo Srbije. Srbi ne radjaju dece zbog lose politike i straha kod naroda sto ne zna sto ce da bude sutra, a mi Albanci ne mislimo mnogo mi radjamo dece pa posle neka bude bilo sta, samo od mog oca do sada moja porodica se povecala sa 38 clana, mislite sada moja 4 deca, i 4 braca i 3 sestre. Vi srbi treba da mislite pamento i pitajte sebe „Zasto nama treba 2 miliona mladji Albanaca u Srbiju“

  9. Ako za trenutak zanemarimo cinjenicu, da su Albanci godinama ignorisali institucije drzave u kojoj su ziveli, i pre Milosevica (koji ih je navodno izbacio iz institucija, sto je samo delimicno tacno, ali je i to trajalo kratko), i posle njega (Juzna Srbija) i svoje probleme uglavnom resavali silom i prekomernom silom. Postoji i razlika u funkcionisanju drustva na KiM sada i ranije.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.