Osetljivost civilnog društva na slučajeve korupcije je povećana, kao i nemogućnost države da se suprotstavi korupciji, poručili su juče na konferenciji za novinare predstavnici nevladine organizacije Transparentnost Srbija.

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti, ukazao je da afere oko izgradnje autoputa Horgoš-Požega, sporazum sa Gaspromom o prodaji NIS-a, prelazak poslanika iz jedne stranke u drugu, izjave da u javnim preduzećima ima „kraduckanja“, kupovina žirafe za Zoološki vrt u Jagodini, nisu dobile epilog, a isto važi za sumnje da su političke partije na prošlim izborima potrošile više novca nego što su prijavile.

– Do danas ni protiv jedne stranke nije izrečena bilo kakva sankcija. Bojim se da to ne doprinese otupelosti i ravnodušnosti društva prema korupciji – upozorava Goati. Prema njegovim rečima, korupcija je prema izveštajima u medijima dostigla zenit, dok su državne mere borbe protiv te društvene bolesti ostale na istom nivou.

Govoreći o sporazumu s Gaspromom, Goati je istakao da nema dovoljno informacija, ali da postoji sumnja da je u tome „novac odigrao važnu ulogu“ i da je sigurno prekršeno načelo javnog rada, jer se ne znaju obaveze ugovornih strana.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti, naglasio je da je za borbu protiv korupcije ključna promena odnosa parlamenta prema nezavisnim telima, u cilju jačanja tih institucija.

– Primetno je ignorisanje narodne inicijative u parlamentu za donošenje zakona o klasifikaciji podataka i izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koju je potpisalo 70.000 građana. Parlament nije ispunio svoju zakonsku obavezu da tu inicijativu stavi na dnevni red – naglasio je Nemanja Nenadić.

Transparentnost Srbija juče je predstavila izveštaj o monitoringu primene Antikorupcijske strategije i rada Skupštine Srbije. Nenadićje ukazao da su u parlamentu postojale sumnje na korupciju, koje su se ogledale u izrečenim spekulacijama o neregularnom stranačkom finansiranju, zatim otvaranje pitanja blanko ostavki, kao i neistraženi slučajevi sumnji u zloupotrebu putnih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari