Dubravka Stojanović: Teško je poverovati u stvarnu evropsku orijentaciju Srbije

Posle otkazivanja premijerovih poseta Briselu i Vašingtonu, mi i ne znamo šta je sa evropskim integracijama i kakvog su zdravlja trenutno u Srbiji?
Sagovornica Danasa o tvrdnji premijera da će se odupreti antievropskim snagama

Ostavite komentar


  1. Za vas, autosoviniste, izrasle ispod komunistickog sinjela, EU je dogma u koju slepo verujete. Do juce he to bio komunizam, danas je EU, sutra ce biti nesto trece…za sve mislece, to je bio interes. Bez emocija…onako, " britanski hladno "…

  2. И шта је на крају Дубравка хтела да каже? Подржава европску орјентацију Владе Републике Србије? Не подржава Србију на путу ЕУ-интеграција? Заиста, да ли је Дубравка уопште разумела да је давно прошло време неодлучних политичара и њихових полтрона! Не можеш да будеш истовремено и за ЕУ-интеграције и евроскептик, сестро слатка! Без обзира колико мрзела Александра Вуића, а то је већ питање психо-патологије, а не здраворазумског промишљања.

  3. Uspaničili se teoretičari, istoričari i evropejski opredeljeni ljudi. Plaše se za sudbinu ujedinjene Evrope na koju su sve uložili i svoju državu stavili na pladanj. Velikodušno je prepustili vetrovima koji su poharali Balkan, a oni se sakrili iza ideje "demokratija ili smrt". Iz te floskule ispadaju strašila fašizma i prete da ožive u demokratskoj plodnoj ravnici. Zaklinju se u demokratiju, a kolone nesrećnika koji beže od "demokratskih proleća", ostavljaju da se dave po Sredozemlju, zatvaraju im puteve žilet-žicom, pale im udžerice, pljačkaju i ucenjuju, pripisuju im terorizam i ubijaju bez suđenja!! Te "demokratske snage" palanka podržava i kliče " Evropa sad i odmah". Svi drugi su za odstrel i za anatemu. Stvarnost za gnušanje!!! Evropa je potonula u svoju "demokratsku" dvoličnost, u dvostruke aršine i gramzivost.

    Cenzura mi ne gine, ako se ispoštuju evropska pravila. Sloboda govora je zagarantovana samo istomišljenicima. Ostaje da me uvere da sam u zabludi, pa da se radujem!

  4. Откуд Вам Госпођо податак да се В. Путин обрадовао???

  5. Britanija je ovim pokazala svoj egoizam.Udaljena od evropskog kopna,sa SAD om za ledjima ona se oseca sigurnom.Ali sta sa starom,izmucenom Evropom?Sta bi se desilo da se EU raspadne,da se NATO raspadne?Podivljali Kentaur sa istoka sa svojom nacional-boljsevickom sustinom,koji poseduje ogromnu kolicinu oruzija,napravio bi dar-mar na tlu Evrope.Balticke drzave,Finska,Poljska,Rumunija,Bugarska,Ukrajina,Moldavija,a tek njeni susedi u Aziji?Kako bo se to odrazilo na Balkan,na Srbiju.EU je stvorena da bi Stari kontinent,konacno,osetio blagodeti mira,pa makar to bilo i na ustrb banalnog komfora njenih zitelja.Ali Britanija,u blagoj vecini,ih je ponovo izdala kao sto su to uradili ranije i pola Evrope prepustili onom boljsevickom Kentauru.Taj Kentaur,kome je osnovna strategija da da izaziva haos(uostalom na haosu je dosao na vlast 1917)i nemir je sto puta po Evropu opasniji i od terorizma i od" izbeglicke krize"(koje ,takodje se ne smeju zanemariti)i vetrujem da ih oni u dobroj meri i potenciraju.Nadam se da ce Evropa smoci snage da se izbori sa ovim izazovima.

  6. Srbija je oduvek bila turska kasaba, u mentalnom i funkcionalnom smislu. Zato rusofilstvo nije neobicna pojava. Ovde cak i predsednik drzave nudi nas suverenitet Rusiji. Misli da bi mi kao ruska gubernija bili OK. Predsednik vlade igra dvostruku igru. Pokusava sto vise da izvuce benefita od EU i ponuditi zemlju Rusima na tacni kao sto to i Nikolic otvoreno zeli.

  7. za srbiju je najveći problem ogroman rast ruske propagande, kojoj ovaj autoritarni režim pruža otvorenu podršku

  8. Za Srbiju je najveći problem što poštovana misli da se iko još ovde češe za ćoše kad i da li će Srbija ući u EU, šta kaže Junker, Merkel, Ambasadori ili ko već, da li Vučić ima sastanak ili ne, i da li ona tu vidi paralele sa 19 vekom i šta ona iščitava…To nikoga ovde ne interesuje. Ono što Srbiju interesuje je kako napraviti ekonomski rast i kako konsolidovati državu i društvo. Tj. relevantnije pitanje u SRB jeste da li je porez na doprinose 46% i da li treba da se smanji, šta sa deficitom itd…Ceo mi život prođe gledajući ovo sastančenje sa kojekakvim birokratama i ambasadorima..Hoću da uradim nešto za svoje okruženje, za dom zdravlja, za školu, da imam pristojan posao od kog mogu da živim i imam penziju…Za EU i Rusiju mi se češe, kao i za dotičnu i njen 19 vek. Hoću *pravu* politiku (u suštinskom smislu te reči) Dosta je bilo!

  9. Nažalost, nije ništa sumnjivo. Kao evroskeptik mogu da potvrdim da su nam na vlasti i u opoziciji privrženici EU, koji će ostati uz nju i kad bude samo olupina. Bar sam naučio kako da nešto prištedim, inače bih sa ovakvom politikom propao načisto.

  10. Pored Putina, Orbana i Lepen bregzitu se obradovala i britanska kraljica. Neće proći duže vreme dok se ne izjasne o izlasku iz EU još nekoliko zemalja a onda će lančanom reakcijom ubrzo doći do potpunog raspada.

  11. Izgleda da je javnim ličnostima u Srbija (ako je ova persona to) bitnije da posle bregzita "zaštite" svoja gledanja na EU (ili pare koje primaju), nego da se ozbiljnije pozabave posledicama Bregzita. Sve izjave oko EU su danas politizovane, bez obzira odakle dolaze. Ono što je "interesantno" niko ozbiljno da uvaži činjenicu da je VB imala poseban status u EU, i da je taj "status" kulminirao referendumskim "NE". Taj status je uvek podržavao SAD (ili nisistirao na tom statusu svog prirodnog saveznika). Nadnacionalna EU, posebno u spoljnoj politici, je bila crvena linija. Ta crvena linija za VB je suverenitet, tj. ono što je SAD zanimalo. Pri tome rewba imati u vidu da je EU napistio jedan od najačih igrača i osnivač.

  12. Koliko je meni poznato u Beogradu, a i u velikom delu Srbije uvek je većina bila bila prozapadno orijentisana, i to su pokazali "glasajući nogama", tj. iseljavajući se u Zapadnu Evropu, Ameriku, Australiju. Na vlasti su većinom bili ljudi suprotnih shvatanja koji nisu propustili priliku da se zamere zapadnim vladama, u kontinuitetu od "doživotnog predsednika" Josipa Broza do Slobodana Miloševića.. Poslednjih petnaestak godina posebno negativnu ocenu zapadnog liberalnog kapitalizma izazvala je u narodu katastrofalna tranzicija koje je dovela do masovne nezaposlenosti. Proširivati to nezadovoljstvo u perspektivi do 19. veka ne izgleda opravdano.

  13. da vam javi sledece – i moje kolege nemci su se obradovali!

  14. Ova gospodja i danas više veruje u evropsku orijentaciuju Velike Britanije nego Srbije. Da Srbija, sutradan, na neki volšeban način, postane članica EU, a da Britanija svojom voljom, kao što se i des ilo, napusti tu uniju, ova vrla profesorka, koja "naginje" redefinisanju srpske "mitomanske" istorije, ponovo ne bi mogla da poveruje u evropsku orijentaciju Srbije. To se zove autošovinizam ili, neizlečivi samoprezir.

  15. @Pobesneli max

    subota, 25. jun 2016.
    Evo moja malenkost nije izrasla iz komunističkog šinjela pa mislim da to što je rekla Dubravka sve tačno. Ja bi rekla još "radiklanije" od ubistva kneza Mihajla (delimično) a od ubistva Aleksandra Obrenovića Srbija je od SRBISTANA postala RUSKA GUBERNIJA (što mu dođe na isto) – zato sada i jesmo DNO (dno-dna). Nema tu "E" od evropske politike i kulture… (azija: srbistani, gubernije).

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.