Hoti: Ključno je međusobno priznanje

Ostavite komentar


  1. Zašto je nama potrebno priznanje od otetog dela teritorije? Niko to normalan u svetu to sebi nije dozvolio. Dozvolila je Srbija Montenegrinima kada su štelovali referendum i doterali na 55,5% od potrebnih 55. Ceo svet se smejao a mi smo oćutali da ne bi ispali večiti negativci posle ratova 90tih a i da bismo se pokazali kao neki vajni pacifisti. Sada se ide dalje i pogađate, neće se zaustaviti dokle god je zemlja na rasprodaji. Kao u radnji, dok je akcija, grabi se do poslednjeg komada, jel? Još uvek ispitujemo naše dno.

    1. @Mirjan***Ko je oteo „deo teritorije“? Većinski narod koji tamo živi? Pa zašto ste to dozvolili,potpisali Kumanovski sporazum,povukli vojsku i policiju,sve tri grane vlasti:zakonodavnu,sudsku,izvršnu…a niste pokušali da preokrenete situaciju!

  2. Sve vreme pokušavaju da nam prodaju nešto što nama ne treba. Njihovo priznanje?

    1. Nije tu Srbija imala sta da se pita!!!! Jednom za na vek upamtite. Crna Gora je bila sastavni deo SR Jugoslavije pa onda necega st se zvalo Državna Zajednica Srbija i Crna Gora. Ne mesaj to sa Kosovom i Metohijom, nema sličnosti i uprkos dobroj volji samo odmažeš nerazumevanjem! Pozdrav!

      1. Tačno je da je, za razliku od „Kosova“, Crna Gora imala suvereno pravo da odluči da li želi da bude u zajedničkoj državi sa Srbijom ili želi da bude samostalna država i tačno je da to ne treba mešati sa „Kosovom“. Ali isto tako je tačno i da je referendum o nezavisnosti Crne Gore bio od velikog značaja i za samu Srbiju i da je ona kao deo zajedničke države i s obzirom na okolnost da je u Crnoj Gori živelo mnogo Srba, imala puno pravo da se interesuje i da se pita za to da se taj postupak sprovede po zakonu i izrazi stvarnu volju naroda. Crna Gora je definitivno na banditski način proglasila nezavisnost, očigledno kršeći svoj ustav i zakone u čemu nisu daleko od „Kosova“. Po tada važećem Ustavu CG prvo je njihova Skupština trebala dvotrećinskom većinom da utvrdi predlog za promenu Ustava (promena državnog statusa, odnosno nezavisnost), zatim da se ide na referendum i na kraju da nova Skupština takođe dvotrećinskom većinom potvrdi rezultate referenduma. Niti je stara skupština CG imala dvotrećisku većinu, pa zato nije ni donela predlog za promenu Ustava, niti je nova skupština referenduum piotvrdila potrebnom dvotrećinskom većinom. Sam referendum je bio etalon za kriminal i pljačku. Počev od toga da je nametnuta potrebna većina od 55%, preko toga da su mogli da glasaju građani CG iz svih država sveta sem onih koji su živeli i radili u Srbiji, preko ucena, kupovine glasova, izdavanja CG ličnih karata građanima „Kosova“ (Šiptarima) i BiH (muslimanima) i njihovog masovnog i organizovanog dovoženja na referendum, do samog načina brojanja glasova. Da podsetim, plašeći se da i pored svog kriminala neće namaknuti dovoljan broj glasova za nezavisnost (55%) Milo i kompanija su odlučili da procenat ZA i PROTIV ne računaju u odnosu na broj izašlih birača, već u odnosu na broj važećih listića. Gde se to u svetu onaj ko regularno izađe na glasanje i listić namerno ili slučajno nepravilno popuni ili iz nekog revolta precrta, ne računa u izašle? I za kraj da podsetim na rezultate. Trebalo je min 55% a dobili su, po njihovoj matematici, bez nevažećih listića, 55,49%, a računajući kako čitav normalan svet računa, u odnosu na ukupan broj izašlih, 55,01%. Sa svim krađama, ucenama, kupovinama, dovođenjem stranaca da glasaju proglasili su nezavisnost sa 0,01% većim brojem glasova od potrebnog? Lično ne bih imao nikakvih problema ni sa njima ni sa samim sobom da je zaista volja naroda u CG bila da se odvoji, ali ovde nije reč o tome već o još jednom banditizmu (ne samo vlasti u CG već pre svega onih koji su ih u tome podržavali, EU i SAD) na štetu Srbije i našeg naroda.

  3. E,dobar vam dijalog…zasto ovaj nas uopste prica sa Vama,nikom nije jasno(mozda njemu jeste?!)

  4. 1244.A ko izdaju potpise sa srpske strane,zna se koja je kazna za to .

  5. Kao u onom vicu kad pevac ganja kokoshke. Jedna kaze drugoj, ne mogu vise ja cu se predati a druga ce ovoj, ja cu jos jedan krug da ne misli da sam laka roba. Tako i Srbija, josh jedan krug…

  6. Zašto bi mi nešto priznali, ako time ne dobijamo ništa već gubimo, s tim da realno u budućnosti može stvoriti još veće probleme nama samima nego u zadnjih 800 godina.
    Moje je mišljenje, da pregovore treba sabotirati do novog rata u Evropi, ionako će svi ratovati protiv Nemačke opet zbog njene osionosti tako da netreba uopšte konstatovati taj deo južne teritorije i bilo šta tamo što se dešava, ionako je u slepom crevu sa Albanijom i CG, taj region nikad neće mrdnuti dalje od kamena, uvek će biti siromašan i uvek bez bidućnosti.

  7. priznanje …može u nekoj varijanti, posle 250000 proteranih Srba, pitanje je koji deo Kosova može da bude samostalan … hmmm .. svi delovi gde su Srbi živeli moraju da ostanu pod upravom Srbije i još imovina repoblike Srbije i njenih građana ne može silom da se otuđi

    1. Imovina repoblike Srbije treba da se proceni i da se traži nadoknada a imovinui njenih građana ne može se tražiti jer su ti građani svoju imovinu prodali i pokupovali imovinu u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

  8. Uopste mi nisu jasni oni koji savetuju Albance da izlaze sa ovim pricama.
    Kao ni oni ovde koji uporno pisu kako ce „Vucic potpisati nezavisnost“ jer Vucicev potpis nema nikakvu tezinu niti moze bilo koga da obaveze.
    Postoji jasna procedura kojom se moze promeniti Ustav i kojom se moze promeniti teritorija Srbije.
    Nema tog koji ce se usuditi pri cistoj svesti da zakaze sedncu na kojoj bi se nacinila izdaja, a siguran sam da nema ni tih 175+ poslanika koji zele krvoprolice na ulici.
    Nece Vucic glasati za to, vec oni, a oni ne zive u Kini vec u Srbiji I mogu da znaju da I’m narod to nece dozvoliti.
    E tu realnost treba da prihvate svi.

    1. Poštovani Zorane, nažalost, ništa od toga što ste napisali nije istina. Kao prvo, po međunarodnom pravu potpis predsednika države (kao i predsednika Vlade i ministra spoljnjih poslova) ima veliku težinu i pravno je obavezujući za državu koju predstavlja. Međunarodno pravo ne zanima unutrašnje pravo bilo koje države. Međunarodno pravo ne zanima da li Vučić (i u ovom trenutku Brnabić i Dačić) po Ustavu i zakonima Srbije ima pravo da potpiše predaju Kosmeta Šiptarima. To je njegov i naš problem. Ukoliko potpiše taj sporazum za čitav svet to je kraj. Drugo, za odricanje od Kosmeta, što zahteva promenu Ustava je potrebno 167 poslanika a ne 175+ kako ste vi napisali, a sam SNS ima 188. Uz SPS koji ima 32 poslanika i mora da igra kako Vučić svira i 19 poslanika Mađara, muslimana i Šiptara sa juga Srbije koji jedva čekaju da glasaju za svako sakaćenje Srbije, u novoj Skupštini Srbije postoji najmanje 239 poslanika (95% poslanika) koji će glatko izglasati sve što Vučić potpiše. Kažem najmanje 239 poslanika zato što nisam baš ubeđen da će i Đapićevi glasati protiv. Ako znamo, a znamo da i sa ove druge, opozicione strane 90% njih o Kosmetu misli isto što i Vučić, samo što im odgovara da on umesto njih prlja ruke i savest, ko je taj ko će pokrenuti narod da ustane protiv najavljene i , nažalost, vrlo verovatne sramote koja nas očekuje?

  9. Kakvo međusobno priznanje? Šta nama znači priznanje nepriznate i otete teritorije? Možemo da priznamo autonomiju u okviru Srbije, sve ostalo nije realno niti će se desiti. To vam narod Srbije neće dozvoliti, ma šta vi dogovorili s Vučićem ili bilo kojim drugim izdajnikom, iza zatvorenih vrata.

    1. @Kosovski Albanci oteli teritoriju na kojoj žive?! Apsurd na kub!Vi kao ratni gubitnik ne možete postavljati uslove,to nikad i nigde nije bilo!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.