Stav holandske vlade i tamošnjih parlamentaraca je jedinstven i nepromenjiv, a glasi da Srbiji ne bi trebalo odobriti primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bez isporučenja Ratka Mladića Haškom tribunalu – kaže za Danas Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine, koji je zajedno za ostalim predstavnicima srpskog parlamenta sinoć okončao posetu Holandiji.

Reč je o prvoj poseti srpskih parlamentaraca toj zemlji od demokratskih promena u zemlji, zbog čega naš sagovornik ističe važnost ovog događaja, iako za protekla dva dana nije došlo do rešenja „najbolnijih pitanja Srbije kada je reč o evropskim integracijamaô.

– Razlog koji holandska vlast i opozicija navode kao objašnjenje nepoverenja u Srbiju jeste, kako ističu, činjenica da politička elita u Beogradu to nije učinila od 2000. zaključno sa 2006. godinom, kada joj se Ratko Mladić nalazio na dohvat ruke – naglašava Varga.

Prema njegovim rečima, nema razlike u stavovima tamošnjih poslanika.

– Svi ističu da Srbija ne bi smela da dobije SSP bez isporučenja Mladića. Možda bi predstavnici aktuelne vlasti u holandskom parlamentu i omekšali svoj stav, ali bi ih opozicija u tom slučaju znatno oslabila kada je reč o podršci koju uživaju kod građana Holandije. Srbija možda jeste uspela da ubedi neke zemlje EU da u potpunosti sarađuje s Tribunalom, ali ne i Holandiju – navodi Varga.

Svoju važnost ima i opšta atmosfera prema širenju granica EU, kaže ovaj sagovornik Danasa.

– Nakon proširenja Unije 2004. i 2007. sve češće se ističu u prvi plan pitanja zbog čega bi taj trend trebalo nastaviti. Političari u gotovo svim zemljama EU imaju problema da to objasne svojim građanima, a da zadrže njihovu biračku podršku – zaključuje Laslo Varga.

Milan Simurdić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, ističe za Danas da su se bilateralni odnosi Srbije i Holandije sveli na odnos Beograda prema Haškom tribunalu.

– To je opasno, jer se od drveća ne vidi šuma. Naime, nivo holandskih investicija u našoj zemlji je među najvišima kada je reč o strateškim privrednim granama Srbije, poput poljoprivrede i vodoprivrede. Poseta srpskih parlamentaraca Holandiji je sjajna i neograničeno pozitivna stvar. Ali, ne bi trebalo gubiti iz vida da svaka država članica EU ima svoje interese i način na koji ih zastupa. Tako je moguće, recimo, da Italija otvoreno pokuša da svojim zalaganjem utiče na druge države članice da promene mišljenje u vezi sa Srbijom. Ako Italijani vide da to ne ide, nije nikakva šteta napravljena, jer ako već nema konkretnog ekonomskog interesa, učinjena je lična ili državna promocija. I to je u redu – naglašava Simurdić.

Naš sagovornik upućuje na činjenicu da je Holandija „pravila najstrašnije probleme Hrvatskojô dok Ante Gotovina nije predat Tribunalu. To ukazuje da Srbija nije u nekakvom specifičnom položaju, i pored toga što je Mladić optužen za genocid u Srebrenici, zaključuje Milan Simurdić.

Ferhagen stiže u Beograd do kraja godine

Šef srpske delegacije i predsednik Odbora za spoljne poslove u Skupštini Srbije Dragoljub Mićunović izjavio je juče da „Holandija misli da saradnja Srbije s Haškim tribunalom nije potpuna“ i da je domaćinima preneto da „postoji maksimum volje i aktivnosti“ da se ostvari cilj u saradnji s Tribunalom“. Mićunović je rekao da je dogovoreno da ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen do kraja godine poseti Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari