Rade Bastafoto FoNet/Ministarstvo privrede Ðorđe Krstić

Srbija mora jasno da se opredeli da li je iskrena na svom evropskom putu, a pitanje uvođenja sankcija Rusiji mora da dođe na dnevni red umesto smene jednog ministra privrede, jedinog koji se usudio da iznese svoj stav po ovom pitanju i stane u odbranu ekonomskih interesa građana – poručuje u intervjuu za Danas Rade Basta, ministar o čijoj se smeni juče raspravljalo u Narodnoj skupštini.

Kako ste reagovali na to što je zahtev za vašu smenu došao baš iz redova partije koja vas je predložila za ministra?

– Kada je nerazumevanje mojih jasnih proevropskih stavova postalo svakodnevica, a jaz u viđenju pravca u kojem Srbija treba da se kreće sve veći, onda ovakav epilog nije iznenađenje. Nekada su pojedinci izjavljivali da se „patriotizam ne sipa u traktor“, međutim, izgleda da je došlo do promena u takvim stavovima. Građanima ne trebaju velike političke priče i „bratska retorika“ u trenutku kada se dešava rat na tlu Evrope, a agresiju čini rukovodstvo zemlje koju nazivamo „bratom“. Građanima treba jasna ekonomska politika, puni frižideri, uređen sistem obrazovanja i zdravstva, vladavina prava, mir, stabilnost i tolerancija. Nedopustivo je da građani Srbije trpe ekonomske posledice zbog toga što je „brat“ odlučio da krene u agresiju na jednu suverenu zemlju Ukrajinu. Ekonomski patriotizam je ono za šta se zalažem, a s obzirom na to da za moje stavove već duži vremenski period ne postoji razumevanje onda je ovakav sled događaja bio logičan.

Da li se osećate izdanim od Dragana Markovića Palme?

– Izdaja je teška reč, a u ovom konkretnom slučaju i pogrešna. Srbiji je mesto u evropskoj porodici naroda koji baštine vrednosti mira, tolerancije i poštovanja različitosti i zaista ne vidim način da u trenutnim globalnim okolnostima ostanemo neutralni i nemi na razaranje i stradanje koje se dešava na tlu Evrope.

Jedinstvena Srbija, čiji ste član bili, zove se istovetno kao i Putinova stranka – Jedinstvena Rusija. Kako to da ste se zalagali za uvođenje sankcija Rusiji?

– Moji jasni proevropski stavovi bili su poznati i pre nego što sam postao ministar privrede. Bavljenje politikom podrazumeva da redovno pratite geopolitičke i ekonomske tokove i da budete spremni da iskoračite kada za to dođe vreme. Rat u Ukrajini uticao je na ceo svet, a najviše su se posledice osetile u Evropi na čijem se tlu dešavaju velika stradanja. Ekonomija je tema o kojoj svi treba da razmišljamo, a put ka članstvu u Evropskoj uniji i transformacija društva na evropskim vrednostima garant su boljeg života svih naših građana. Nemamo pravo da okrećemo glavu od dešavanja u svetu, nemamo pravo da se pravimo kao da taj rat ne postoji, a posebno nemamo pravo da dozvolimo da naša zemlja i naši građani trpe ekonomske posledice zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, a to je realnost.

Trebaju li ministri u Vladi da imaju pravo na sopstveno mišljenje? To vas pitam jer ste sankcije osetili na sopstvenom primeru.

– Ako je premijerka dosledna stavu da ne treba da bude „iskakanja“ u Vladi Srbije, zašto onda nikada, na primer, nije smenila Aleksandra Vulina, koji je kao ministar često iznosio proruske stavove, a sada je nagrađen i drugom funkcijom u državi? Kako to da se drugačiji stavovi koji su u suprotnosti sa zvaničnom politikom Vlade nekada tolerišu, a nekada ne i gde je tu doslednost? Premijerka treba da nam da odgovore na ova pitanja. U periodu od 18 dana, koliko je prošlo od predloga predsednice Vlade za moje razrešenje sa mesta ministra privrede, građani Srbije su takođe imali priliku da vide različit odnos vlasti prema ministrima u zavisnosti od toga da li su „njihovi“, pa im se po automatizmu progleda kroz prste kad pogreše kao što je to bilo u slučaju ministra Aleksandra Martinovića, ili imaju hrabrosti da iznesu drugačiji stav koji je u interesu građana i zbog toga stradaju kao što je moj slučaj. Moja obaveza kao ministra privrede je da štitim ekonomske interese građana Srbije i da se ne povinujem politici koja nas udaljava od našeg evropskog puta i ekonomskog prosperiteta. Jedini sam ministar u Vladi Srbije koji se založio za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na suverenu zemlju Ukrajinu i nesagledive patnje ukrajinskog, ali i ruskog naroda zbog rata u koji su uvučeni ne svojom voljom. Ovaj podatak je poražavajuć za Srbiju, zemlju čiji je put jasno definisan, a to je put ka članstvu u Evropskoj uniji i transformaciji društva na evropskim principima. Takođe, jedini sam ministar u Vladi Srbije koji je razumeo proteste građana na ulicama i zahteve za društvo bez nasilja i zbog toga sam bio meta napada. Ako je Srbija iskreno opredeljena za evropski put, onda različita mišljenja i konstruktivni predlozi moraju da nailaze na razumevanje sa druge strane.

Kako je izgledalo izbacivanje vaših saradnika iz prostorija Ministarstva, sa privatnim obezbeđenjem?

– Izbacivanje mojih saradnika iz prostorija Ministarstva privrede od strane privatnog obezbeđenja iz Zemuna koje je angažovala Vlada, a koje je predvodio Petar Janjić iz Generalnog sekretarijata Vlade, a potom i maltretiranje zaposlenih i zahtev da momentalno napuste prostorije sa ličnim stvarima nedopustivo je za državu u kojoj postoji vladavina prava. Zaposleni su toliko bili prestravljeni i uplašeni načinom na koji se to desilo i tako nešto nikad nisu doživeli u svojim karijerama. U trenutku kada je u medijima objavljena vest da je Skupštini upućen zahtev za moju smenu sa mesta ministra privrede, određeni krugovi počeli su sa pravljenjem spiskova „nepodobnih“ u ministarstvu i potpisivanjem rešenja o raskidima ugovora. Hajka i maltretiranje zaposlenih ne priliči jednoj civilizovanoj državi. Nedopustiv je način na koji je sve to urađeno, bez primopredaje dužnosti, bez zapisnika, i to se sve dešava u periodu kada nisam zvanično ni razrešen sa funkcije ministra. Takvim nedemokratskim potezima najveća šteta učinjena je ne meni, nego instituciji Ministarstva privrede i Vladi Srbije jer je u tom trenutku država pokazala svoju slabost. 

Da li planirate osnivanje pokreta ili stranke i za šta bi se ona zalagala?

– Osnovao sam pokret „Evropski put Basta“ i izlazim na izbore na svim nivoima. Uskoro ćemo upoznati javnost sa našim kandidatima za gradonačelnike u svim većim gradovima, pa neka narod sudi. Izbori će uskoro biti pa ćemo da vidimo čija je politika ispravna za građane. Srbija zbog svog položaja i vrednosti koje baštini pripada zapadnom svetu. Zato je prirodno mesto Srbije članstvo u Evropskoj uniji koju vidimo pre svega kao garant bezbednosti. Rat u Ukrajini sve je promenio i moramo strateški da razmišljamo o načinima kako da sačuvamo mir. Vreme je da se Srbija u punom kapacitetu posveti reformama u svim sferama društva, da građani imaju izvesnost života, siguran posao, da se njihova prava i dostojanstvo poštuju, a njihova reč čuje. Vreme je za nove ljude u politici koji imaju znanje i entuzijazam da menjaju stvari na bolje u interesu Srbije i svih naših građana. Vreme je da Srbija ubrza reforme i postane punopravni član evropske porodice naroda.

Kako tumačite kritike koje je na vaš račun izneo predsednik Republike?

– Ne znam na koje kritike konkretno mislite, ali u svakom slučaju za rad u bilo kojoj sferi kritike su uvek dobrodošle ako su konstruktivne i dobronamerne. Kritike nam pomažu da sagledamo sebe i svoj rad iz više uglova i da popravimo, ako ima osnova za to, svoj rad u određenom delu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari