Koalicija "Ajmo ljudi": Podržavamo napore Vojnog sindikata Srbije da se reši problem katastrofalnog stanja u vojsci 1Foto: Ministarstvo odbrane

Koalicija „Ajmo ljudi“ koju čine Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, pokret 1 od 5 milion, Ujedinjeni pokret zelenih Srbije i Tolerancija Srbije, podržava napore Vojnog sindikata Srbije da se reši problem katastrofalnog stanja u našoj vojsci, saopštila je danas ta koalicija.

Vojni sindikat je ranije danas saopštio da je, prema zvanično dostupnim podacima Ministarstva odbrane, od početka 2022. godine Vojsku Srbije napustilo 47 oficira i 24 podoficira, dok je u službu primljeno njih 19 i da prema njihovim podacima priliv kadra već duže vreme ne može da sustigne odliv.

„Činjenica da je za prethodnih 10 godina promenjeno čak pet ministara odbrane, jasno govore o problemima u tom sektoru. Prosečna plata podoficira 2008. godine bila je 510 evra, a 13 godina kasnije ta plata je iznosila 578 evra. Ako se uzme u obzir inflacija u tom periodu, to znači da plate nisu ni povećane“, izjavio je generalni sekretar Socijaldemokratske stranke i kandidat za narodnog poslanika koalicije ”Ajmo ljudi” Konstantin Samofalov.

On je naglasio da je 10.000 vrhunskih profesionalaca napustilo Vojsku Srbije u poslednjih pet godina i da je to „katastrofalan udar“ na odbrambeni sistem Srbije.

”U vreme ministra Vulina, dva puta u godini je organizovan konkurs za upis na vojne škole, zato što nisu uspeli da popune mesta na Vojnoj akademiji i u Vojnoj gimnaziji, dok je u vreme bivše vlasti bilo po devet kandidata na jedno mesto”, rekao je Samofalov.

On je dodao da je katastrofalno što danas oficiri i podoficiri čiste krug kasarne i da ljudi sa činovima i beneficiranim radnim stažom rade kao portiri, a da zbog takvog odnosa prema vojsci nije ni čudo što imaju problem sa prilivom novih kadrova.

”Trenutni budžet vojske je katastrofalno izbalansiran. Plate ne čine ni 20 odsto tog budžeta. Smanjene su plate i dnevnice vojnicima i onda se čudimo kako nedostaje 5.000 dobrovoljaca. Čudimo se zašto je 10.000 profesionalaca napustilo vojsku u poslednjih pet godina, a vlast kupuje avione koje nema ko da vozi i tenkove za koje nemaju posadu. Umesto u odbranu zemlje, vojska je danas stavljena u službu propagandnih aktivnosti vladajuće stranke i ulaže se samo u ono što bi moglo biti upotrebljeno za televizijske kadrove promocije Vučića”, ukazao je Samofalov.

On je naveo i da su dnevnice vojnicima u kopnenoj zoni bezbednosti sa 2.200 smanjene na 1.800 dinara, a dežurstva vojnika se plaćaju 1.100 dinara.

Socijaldemokratska stranka sa partnerima iz koalicije ”Ajmo ljudi” nastavlja da se zalaže za jaku i modernu vojsku i da podržava Vojni sindikat Srbije u njihovoj borbi za to da imamo vojsku koja može da štiti zemlju, ali i državu koja štiti našeg vojnika, naglašeno je u saopšenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari