Pozivi za glasanje ljudima koji ne žive na datim adresama: "Brižljivo pripremljena krađa" 1

I dok nam iz vlasti poručuju da birački spisak nikad nije bio ažurniji, građani ovih dana prijavljuju opozicionim strankama i na društvenim mrežama objavljuju da pozivi za glasanje stižu, po već ustaljenom običaju, i mrtvima, ali i licima koja ne žive na određenim adresama.

Akademik Dušan Teodorović smatra da je to brižljivo pripremana krađa, a iz Crte pozivaju nadležno ministarstvo da pod hitno razjasni situaciju kako bi se sprečilo dodatno urušavanje poverenja građana u izborni proces.

Pravnik Milan Antonijević kaže za Danas da na pitanje kako sačuvati ugled izbornog procesa u kome se loše prakse stvaraju od izbora do izbora pitanje odgovor moraju dati svi koji u ovoj političkoj, a pre svega demokratskoj „igri“ učestvuju.

„Birački spisak nikad nije bio ažurniji. Digitalizacijom službenih evidencija i njihovim povezivanjem sa biračkim spiskom obezbedili smo ažurnost podataka na dnevnom nivou“, rekla je krajem prošle godine Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Ipak, realnost je možda i drugačija.

Akademik Dušan Teodorović jedan je od onih koji je dobio poziv ali za osobu koja ne živi na toj adresi.

On je na Tviteru napisao da je saznao da u njegovom stanu živi još jedna osoba koja je dobila poziv na glasanje.

„Danas sam saznao da u našem stanu, pored mačke Flekave, LJilje i mene, živi još jedna osoba, koja je dobila poziv na glasanje. Više neću da diskutujem da li je revanšizam prava reč, ili je to možda kazna, lustracija…“, napisao je Teodorović.

Teodorović za Danas kaže da ovakva situacija znači „brižljivo pripremljenu krađu, da bi se, po svaku cenu, obezbedio opstanak na vlasti.

I Narodna stranka je obavestila javnost da je poslednjih par dana zabrinjavajuće veliki broj Beograđana primio na svoje adrese poziv za glasanje za osobe koje ne žive na njima i sumnja da se radi o osobama iz Republike Srpske i Crne Gore koje su prijavljene u Beogradu za potrebe pobede SNS.

„To je još jedna od tehnika prekrajanja izborne volje građana koje godinama primenjuje SNS osim korišćenja novčanih i svih medijskih resursa, ucene zaposlenih u javnim preduzećima, kupovina glasova, takozvani bugarski voz i delovanje kriminalno navijačkih formacija“, konstatuju u NS.

Oni su pozvali građane Beograda koji su dobili ovakve pozive da nadležnoj stanici policije prijave osobe sa poziva radi pasiviziranja adrese, da pozive dostave ovoj partiji kako bi ih ona prosledila svojim kontrolorima na biračkom mestu radi detaljne provere da li su osobe sa tih spornih poziva glasale.

Uz to NS od Poverenika za informacije od javnog značaja traži proveru da li su glasale osobe na koje se ovi sporni pozovi odnose.

Oglasila se i Stranka slobode i pravde, koja je pre više od mesec dana prikazala snimke građana koji dolaze iz Republike Srpske kako bi se prijavili u Beogradu, da bi na predstojećim izborima ostvarili glasačko pravo.

SSP je pozvala sve stanare i upravnike stambenih jedinica da prijave fantomske stanare i provere da li je došlo do krivičnog dela zloupotrebe u susret izborima.

Na sajtu Stranke slobode i pravde mogu se preuzeti dva formulara, jedan za prijavu vlasnika stanova i drugi za prijavu upravnika stambenih jedinica.

A iz Crte pozivaju Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da pod hitno razjasni situaciju sa pozivima za glasanje kako bi se sprečilo dodatno urušavanje poverenja građana u izborni proces.

„Ćutanje nadležnih institucija u ovakvim situacijama, posebno sedam dana pred izbore, može samo da produbi sumnje u integritet izbornog procesa, posebno imajući u vidu podatak da 20 odsto građana pogrešno veruje da se može glasati samo uz poziv“, navode u Crti.

Kako podsećaju, posmatračka misija Crte je pre raspisivanja izbora uputila zahtev ovom Ministarstvu da se na sajtu omogući biračima i da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim stambenim adresama, kao i nezavisnu reviziju biračkog spiska, po međunarodnim standardima, ali i preciznije uređivanje načina dostavljanja poziva za glasanje.

„Nažalost, ovi predlozi nisu naišli na pozitivan odgovor nadležnih“, konstatuju u Crti.

Kako dodaju, od izuzetnog značaja biće striktna i dosledna primena procedura na biračkim mestima na dan glasanja (od utvrđivanja identiteta birača, korišćenja UV lampe i spreja..) za šta će biti odgovorni članovi biračkih odbora.

Oni podsećaju građane da na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu što pre provere da li su upisani u birački spisak i na kom biračkom mestu glasaju.

Ukoliko neki podatak nije tačan, do srede 30. marta u ponoć mogu da pošalju Ministarstvu (poštom, lično ili preko lokalnih samouprava) zahtev za promenu podataka u biračkom spisku, očitanu ličnu kartu ili drugi dokaz kojim se pokazuje tačnost podatka čija se promena traži.

Ministarstvo ima rok od 24 sata da odgovori na ovaj zahtev i da izvrši promenu u Jedinstvenom biračkom spisku.

Milan Antonijević kaže da su u izbornom procesu domaće i strane organizacije koje ga prate, „ovog puta na većem broju biračkih mesta nego inače, čiji će dobro obučeni posmatrači biti raspoređeni u čitavoj Srbiji“.

Pozivi za glasanje ljudima koji ne žive na datim adresama: "Brižljivo pripremljena krađa" 2
Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

– Borbu organizacija i pojedinaca za bolji izborni sistem i otklanjanje postojećih manjkavosti sve stranke moraju shvatiti kao svoju borbu. Bilo da ste trenutno u opoziciji ili u vlasti, jasna pravila i fer izborna trka će vam kad-tad zatrebati. Drugi front odbrane izbornih rezultata su predstavnici stranaka, članovi biračkih odbora koji će biti na svim biračkim mestima. Ukoliko u njih, kao stranka koja učestvuje na izborima, nemate poverenja ili ukoliko nisu dobro obučeni, zapitajte se kako u ovih nedelju dana da im date dodatna znanja, kako da proverite da li će ostaviti biračke kutije nebranjene u bilo kom delu dana tog 3. aprila, do konačnog prebrojavanja i stavljanja potpisa na nesporni zbir – ukazuje Antonijević.

Kako ističe, neregularnosti su mnogo veće u nedeljama pred dan glasanja.

– Vide se prakse upisa novih birača, nečega što u pojedinim medijima nalikuje na, ko zna koju po redu, seobu glasajućih Srba i ređe manjina, ako zanemarimo Mađare oko Leskovca. Svaku nepravilnost i uočenu neregularnost treba prijaviti i tu je tek početak. Neregularnosti se prijavljuju i tokom dana održavanja izbora, ali posmatračima iz civilnog društva je onemogućeno da podnose prigovore, što je izuzetno loše. Stoga, kako to oni koji relativizuju stvarnost vole da kažu, „više-manje će sve biti ispravno i zakonito, tj. legitimno u izbornom procesu“. Realnost je daleko od ružičaste, uvek se pronađe način da se barem po koji procenat glasova doda ili oduzme, široko, u čitavoj Srbiji i tu do krivičnih postupaka, tj. konačnog buđenja Zagorke Dolovac, izbornog proleća nema – navodi Antonijević.

On ipak ukazujem i na poboljšanja koja će omogućiti bolje praćenje i zapušiti postojeće rupe u izbornom procesu.

– Najava mnogih stranaka da će izbori biti pokradeni, koja se uvek nekako valja kroz opozicione medije, pred svake izbore, demotiviše birače, a tek sa punom mobilizacijom, verom da će se izborna volja građana, tj. svaka biračka kutija čuvati po svaku cenu, imaćemo i veći procenat od pedeset i kusur onih koji žele da daju svoj glas nekoj od stranačkih lista ili predsedničkih kandidata. Za kraj, jedina poruka koju imam je čuvajte izborni proces kao zenicu oka svoga – zaključuje Antonijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari