RIK će čuvati podatke u kragujevačkom Data centru 1Foto: foto@RIK

Republička izborna komisija će čuvati podatke u kragujevačkom Data centru, potpisali su danas Sporazum o korišćenju „Telehousing” usluge, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević i direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović.

Sporazumom je predviđena međusobna saradnja u vezi sa korišćenjem Telehousing usluga kojim se reguliše smeštanje i čuvanje svih podataka i dokumenata, u elektronskoj formi, Republičke izborne komisije u državnom Data centru u Kragujevcu, koji će biti čuvani po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je istakao da, zahvaljujući potpisanom Sporazumu, RIK je ispunila i svoje zakonom propisane obaveze da sve podatke koje poseduje, a tiču se obaveštenja za ostvarivanje kako aktivnog, tako i pasivnog biračkog prava, čuvaju u državnom Data centru.

RIK će čuvati podatke u kragujevačkom Data centru 2
Data centar Kragujevac Foto: Z.S.M.

Dimitrijević je podsetio, da se na veb prezentaciji RIK nalaze i svi potrebni podaci, dokumenta i informacije o raspisanim izborima, kao i dokumenta opštinskih izbornih komisija.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović je naglasio da je potpisivanje Sporazuma nastavak zajedničke saradnje, počev od rada na novoj veb prezentaciji RIK koji je u funkciji od prošlih izbora i Republička izborna komisija je jedan od dve državne institucije koja svoju komletnu komunikaciju sa građanima obavlja preko veb prezentacije.

Potpisnici Sporazuma, najavili su i nastavak saradnje kojom će se u najskorije vreme obezbediti pristupačnost veb prezentacije za slepe i slabovide, kroz ociju text-to-speech.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari