Opozicioni Preokret, Nova Srbija, SRS, Reformistička stranka i romska partija Jedinstvo ocenili su juče da je 6. maja u Nišu „organizovana masovna izborna krađa kao u vreme devedesetih godina“, a neke od tih stranaka podnele su krivične prijave i najavile postupak pred Ustavnim sudom Srbije.



Gradska izborna komisija prethodno je saopštila da je poništila izbore na 17 biračkih mesta na kojima je upisano 31.075 birača, što je 13,45 odsto od ukupnog broja upisanih u biračke spiskove u Nišu, „jer je u glasačkim kutijama pronađeno više listića od broja izašlih građana“. S tim obrazloženjem izbori su za sada poništeni i na još pet mesta u gradskim opštinama Pantelej, Medijana i Palilula.

Dejan Rajčić, bivši zamenik gradonačelnika Niša i budući poslanik NS, podneo je juče niškom Višem tužilaštvu i Policijskoj upravi krivičnu prijavu protiv „nepoznatih počinilaca iz GIK i Opštinske izborne komisije u gradskoj opštini Crveni krst zbog sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanja službene isprave“. Rajčić je takođe zatražio da se hitno donese privremena mera da „policija preuzme nadzor nad kompletnim biračkim materijalom u Nišu“. On je najavio mogućnost protestnog okupljanja opozicije ispred sedišta GIK-a.

– U postupku naknadnog uvida u birački materijal u opštini Crveni krst, u službenim prostorijama opštine pronašli smo džak sa 774 popunjena listića za izbor odbornika Skupštine grada, kojem tu nije bilo mesto, a uopšte nije bilo listića s nekih biračkih mesta u opštini, koji su morali biti tu. Pošto su nas izbacili zbog ograničenog vremena koji smo dobili za uvid, sumnjamo da je „čudnih situacija“ sa glasačkim listićima bilo i u još nekom od 33 džaka u „spornoj“ prostoriji. Takođe, zapisnici su „žvrljani“ i „štimovani“, a sumnjamo da su izvan biračkih mesta kružili prazni listići, koje su aktivisti pojedinih vladajućih stranaka nakon popunjavanja ubacivali u glasačke kutije – kaže Rajčić za Danas.

Menadžer LDP u Nišu Predrag Jelenković dodaje da će se ta stranka žaliti Upravnom sudu, a pred Ustavnim sudom podneće zahtev za odlučivanje o izbornom sporu, ali u slučaju da GIK zakaže ponavljanje izbora u Nišu za 20. maj, na dan drugog kruga predsedničkih izbora, a ne sedam dana nakon utvrđivanja nepravilnosti, kako izborni zakon nalaže. GIK je prethodno najavila takvu mogućnost, koja „odgovara DS i naprednjacima“.

– „Izborna krađa“ su jako teške reči, pogotovo ukoliko se kao njen organizator „vidi“ Demokratska stranka, koja se devedesetih borila za poštene izbore i apsolutno nikada ne bi pribegla takvim metodama. Uostalom, na ponovljenim izborima u Nišu DS će verovatno dobiti manji procenat glasova nego 6. maja, mada ne i manji broj mandata u Skupštini grada (15 od ukupno 61 odbornika). Adresa za eventualne kritike opozicije su GIK i opštinske komisije, kao i članovi biračkih odbora koji se na ovim izborima nisu najbolje snašli i zatajili su – kaže za Danas portparolka DS u Nišu Dragana Stojanović.

Živković: Potrebna brza istraga

Zoran Živković, bivši premijer i eksgradonačelnik Niša, kazao je da je „potrebna brza istraga o izbornim nepravilnostima kako bi se skinula sumnja i mrlja sa imena Niša“. „Ne može se govoriti o slučajnosti, jer je u pitanju veliki broj biračkih mesta. A, ako je tačno da je pored ostalog pronađen i „sporni“ džak sa listićima, to očigledno ukazuje da je neko učestvovao u organizovanom izigravanju narodne volje“, rekao je on za internet portal Južne vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari