Janjić: Opozicija nema "drugi korak" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ako neko misli da će napadom na „glasnika“ ukinuti glas – taj se vara; neophodno je politički se obračunati sa izvorom glasa, ali to na taj način neće ići – poručuje politički analitičar Dušan Janjić, koji komentariše tvit jednog od osnivača Saveza za Srbiju i lidera Dveri Boška Obradovića u kome stoji poruka „Neka se pripremi Pink“.

Janjić ukazuje da bi, umesto protesta ispred televizije Pink, za opoziciju bilo bolje da osmisli ozbiljnu strategiju i da se suprotstavlja potezima Aleksandra Vučića.

On kaže da je od subote i nedelje jasno da Boško Obradović ima sopstvenu agendu koja nije uopšte nova, jer je on već išao pred televiziju Pink. Prema Janjićevom mišljenju, Obradović nameće dinamiku koju ostali lideri iz Saveza za Srbiju nisu u stanju da prate, zbog čega bi pre svega trebali da se dogovore šta je njihov zajednički cilj.

– Očigledno je da ne postoji saglasnost po pitanju cilja, niti korektnost u koordinaciji, kao i da Boško Obradović ima prednost koja se ogleda u potencijalu za mobilizaciju i infrastrukturi pokreta. Ono što je dobro a tiče se Boška Obradovića, jeste to što je sve osnivače SZS izveo na kamion, da ne mogu više da se skrivaju iza građana – navodi Janjić.

Prema njegovom viđenju, ključno pitanje koje se postavlja jeste koje su garancije da nakon poslednjih dešavanja Vučić neće izaći ojačan. Janjić objašnjava da je nakon povlačenja poteza kakav je bio upad u RTS, bilo neophodno isplanirati drugi korak, koji je izostao.

Cvijetin Milivojević, politički analitičar, smatra da su reči i izrazi poput „zauzimanje“, „osvajanje“, „rušenju zidina TV Bastilje“, bili aktuelni 1992. godine, te da se njih danas odriču čak i oni koji su predvodili tadašnje demonstracije. On ne vidi zbog čega bi današnja opozicija 28 godina kasnije koristila istu terminologiju, kada se i nekadašnji promoteri tih opasnih reči njih sada odriču. Milivojević ocenjuje da „zauzimanje“ televizija nije pravi način političke borbe.

– One medije, koji su samo formalno mediji, a zapravo su propagandna oružja najjače vladajuće stranke u Srbiji, trebalo bi privesti „poznaniju prava“; to nije sila, to je prosto nužnost ukoliko smo uređena država, a tvrdimo da jesmo. Zbog čega stotine tužbi predstavnika opozicije protiv te televizije ili završavaju u košu, ili sa neizvršnim presudama, to jest sa simboličnim naknadama za klevetu, uz odbijanje da se objavi izvinjenje po nalogu suda – pita Milivojević i dodaje da je to ispravan način na koji opozicija treba da targetira medije koji su zapravo propagandno oružje jedne političke stranke.

Prema njegovom viđenju, televizija Pink je, nakon onoga što se u subotu desilo u RTS-u, pokazala još veću količinu kriminalizacije svih onih javnih glasova koji kritikuju sadašnji režim. Na svu sreću, priča Milivojević, sužava se broj onih koji pristaju da javno kriminalizuju predstavnike opozicije i građane koji šetaju.

– Ako ćemo pravo, u očima onih koji šetaju u 70 gradova Srbije, kao i onih koji su simpatizeri opozicije, prva meta i „najveće medijsko zlo u Srbiji“ nije RTS. Iz toga se može zaključiti da je to neki drugi medij i vrlo verovatno da je to televizija Pink – završava Milivojević. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da država neće dozvoliti upad na televiziju Pink i blokadu saobraćajnica, te da će svako ko bude učestvovao u tome snositi odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari