Joksimović nije glavni krivac za zastoj u otvaranju poglavlja, ali je saučesnik 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Iako je samo obični tehnokratski izvršilaca Vučićeve volje i administrator procesa bez nadležnosti i moći da otkloni ključne probleme, ministarka za evropske integracije Srbije u dva mandata, Jadranka Joksimović, samo je jedna u dugoj koloni onih koji bi trebalo da daju ostavku i snose odgovornost jer Srbija ove godine nije otvorila nijedno od poglavlja u pregovorima sa EU, smatraju sagovornici Danasa iz opozicionih partija.

Zoran Lutovac, predsednik DS, za Danas kaže da u uređenim demokratskim državama postoji institut odgovornosti i da bi ministarka za evropske integracije, da je Srbija takva država, bila razrešena funkcije koju obavlja ili bi sama podnela ostavku.

– Međutim, s obzirom na to da je ona samo eksponent jednog autokrate i da sprovodi politiku verbalnog opredeljenja za EU, a suštinski politiku suprotnu evropskim vrednostima i standardima – neće se desiti ni jedno ni drugo – navodi Lutovac.

Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, smatra da Joksimović treba da snosi odgovornost, ali dodaje da je ona osoba koja suštinski nema svoj resor i koja služi da tamo ode i pokušava da opravda ono što se ne može opravdati, niti razumno objasniti.

– Ona je tužni režimski korifej koji samo ponavlja „Super je ovo. Moglo je i gore“. Nemaju nijedan rezultat, samo sramotu i uništavanje institucija, slobode medija i lažne izbore. Ona je samo jedna u dugoj koloni onih koji bi trebalo da daju ostavku, pa im ne pada na pamet. Svakako bi morala, ali o moralu i moranju nisu učili u listu „Velika Srbija“ – kaže Stefanović za Danas.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš ukazuje da bi ostavka bila moralan gest, bez obzira što ministarka za evrointegracije samo administrira proces.

– Nema ona ni nadležnosti ni moći da otkloni ključne probleme zbog kojih Srbija na putu evrointegracija više ne napreduje, čak i ne stoji, nego se odmiče. To se prvenstveno odnosi na sunovrat Srbije u oblasti vladavine prava, ljudskih i medijskih sloboda – navodi on.

Kako dodaje, režim je i ministarki i ambasadorki u Briselu dodelio zadatak samo da peglaju negativne formulacije u izveštaju.

– One su to uradile najbolje što su mogle moljakajući npr. da se nekom lepšom reči formuliše ocena o političkom pritisku na pravosuđe u Srbiji. A znaju one da je i njihovim sagovornicima jasno da Vučićeva Srbija i ne ide put Evrope – objašnjava Ponoš.

Generalni sekretar SDS Kontantin Samfalov za Danas ukazuje na to da ministri u vladi nisu ništa više od običnih tehnokratskih izvršilaca Vučićeve volje.

– U tom smislu, potpuno je nevažno da li će ona podneti ostavku i ko će je zameniti. Suština problema je u tome što SNS i SPS ne žele Srbiju u EU. Oni to nikada nisu ni želeli, pa je u tom kontekstu ovakva vlada jedna od najvećih prevara u istoriji Srbije. Oni profitiraju u ovakvom bestežinskom stanju, neredu i dvosmislenostima, u kojima se najbolje snalaze i opstaju. S druge strane, i delovima same EU koja ne vidi Srbiju u Uniji, odgovara upravo ovakva autokratska vlast, koja sprovodi servilnu kosovsku politiku i blokira sve suštinske reforme na putu evropskih integracija. Socijaldemokratska stranka nikada neće odustati od politike i ideje evropske Srbije, ali nam je savršeno jasno da su krivci za ovaj zastoj daleko ozbiljniji politički faktori od nekakvih delagata Srpske napredne stranke – navodi Samofalov.

Dok lider Nove stranke Aris Movsesijan postavlja pitanje „trebaju li glumci u teatru da snose odgovornost za loše napisanu dramu i nesposobnost i netalentovanost režisera“.

– Čin u kome se ne menja ministar u Vladi govori da je mandatar očigledno zadovoljan neuspesima u priključivanju Srbije EU. Siguran sam da će uskoro i građani Srbije shvatiti da se uz malo volje i truda taj proces može završiti za relativno kratko vreme, ukoliko dođe do promene ove nesposobne vlasti – zaključuje Movsesijan.

Dok Pavle Grbović, predsednik PSG, smatra neobjašnjivim da ministarka Joksimović dobije nagradu u vidu novog mandata nakon što Srbija nije otvorila nijedno poglavlje u ovoj godini.

– Očigledno je da politička odgovornost ne postoji, kao i da je jedini kriterijum izbora ministara njihova lična lojalnost vrhu vladajuće stranke. Međutim, odgovornost nije samo na jednom ministarstvu ili na osobi koja se nalazi na čelu ministarstva, već na celoj Vladi čiji zajednički rad je doveo do praktičnog odustajanja od evropskog puta Srbije. To je svima jasno, jedino što vlast nema dovoljno hrabrosti da stane iza svoje odluke da Srbiju vidi na nekom drugom mestu, a ne u društvu uređenih država Evrope – kaže Grbović za Danas.

Isključivog krivca za potpuno zaustavljanje pridruživanja EU, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović vidi u režimu SNS.

On za naš list opisuje situaciju i kaže da vlasti krade izbore i angažuje mafiju da onemogući slobodno glasanje, da je urušena nezavisnost sudova i samostalnost tužilaštva, da je dosta sudija i tužilaca političko oruđe režima, da režimski mediji nasrću na svakoga ko kritikuje vlast a da su nezavisni mediji proglašeni izdajnicima, kao i da su na stubu srama veliki umetnici, profesori, novinari, opozicioni političari i svako ko kaže istinu o brutalnosti zloupotrebe vlasti, te da posle 30 godina od uspostavljanja parlamentarne demokratije u Skupštini nema opozicije i da je ona  leglo prostakluka i instrument verbalnog linča političkih protivnika.

– Očigledno je da je EU stavila do znanja srpskim vlastodršcima da ovako više neće moći. Jedini način da Srbija krene putem dobrog života je da svi ministri podnesu ostavke i da se organizuju slobodni izbori – smatra Zelenović.

Joksimović: Poglavlja više nisu merilo napretka

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović gostujući juče na RTS to da Srbija nikad dalje nije bila od EU objašnjava time da se od rutine ne vidi suština, a ona je da se ove godine sve promenilo pa i način vođenje evropske politike proširenja. „Poglavlja više nisu glavni mehanizam za merenje napretka po novoj metodologiji EU. Napredak je vezan za premreženost naše politike sa evropskim politikama, premreženost partnerstava. Ova godina je pokazala da je Srbija uspela to da uradi“, objašnjava Joksimović. Prema njenim rečima, zemlje EU nisu to bodro i čilo vrednovale jer se suočavaju sa svojim problemima. Joksimović kaže da EU kasni sa razradom načina primene nove metodologije proširenja na pregovorački proces. „Najlakše je misliti u starim pojmovoma“, konstatuje Joksimović. Upitana otkud onda vest o neotvaranju poglavlja, ona kaže da EK zna da nisu uradili svoj deo posla i da je Srbija zato  predložila održavanje političke međuvladine konferencije na kojoj bi se razmatralo partnerstvo sa EU u svih šest novih klastera u kojima su klaifikovana poglavlja. „Otvaranje jednog poglavlja bi bila dobra vest samo kao dobar signal da se nešto dešava sa procesom“, ocenjuje ministarka. Kako dodaje, „pripremamo naše pregovaračke strukture za novu metodologiju i aktivno čekamo 2021“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari