Jovanović Ćuta: Možemo lako da odlučimo da se prošetamo do Gazele 1foto FoNet Milica Vučković

Možemo vrlo lako da se odlučimo, procenićemo kako stoje stvari, da se prošetamo i do Gazele. To ćemo odlučiti u subotu – poručuje za Danas Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Ekološki ustanak, koji komentariše najavu Đorđa Miketića iz iste organizacije, da će umesto blokade puteva, u subotu biti organizovani protesti ispred lokalnih samouprava, to jest zgrade Vlade u glavnom gradu.

– Videćemo, pošto je sad Aleksandar Vučić “u fazonu” “izvršavam sve”, možda će izvršiti sve do kraja. Jer je sad vreme da se ovo završava, oko Rio Tinta. Znači, da se konačno prekine ta agonija zvana Rio Tinto, da se sve obaveze koje je država preuzela i sve dozvole koje su izdate, stave “ad akta”, da se to sve poništi i da nemamo više Rio Tinto. Ni u glavi, ni oko nas – ističe Jovanović.

On ukazuje da je jasno kao dan da taj projekat ne može da prođe, da ga narod ne želi, te da je to jasno i Vučiću, zbog čega bi trebao da uradi ono što mora, da odmah okonča tu agoniju.

– A ne da “na kašičicu” vadi iz prostornih planova jedno po jedno, sve da bi smirio stvari oko izbora. To je jedino što on sad radi. Bolje da uradi odmah sve što treba, ono što mora da uradi. A to da li ćemo mi (organizovati) blokade – to je na nama, procenićemo – naglašava Jovanović i ponavlja da njima nije problem da se prošetaju do Gazele, a da li će to uraditi, odlučiće u subotu.

Podsetimo, kako je ranije za Danas izjavio Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka, umesto blokada puteva u subotu, plan je organizacija protesta ispred lokalnih samouprava. Zahtevaće se poništavanje svih memoranduma i tajnih ugovora koje je neko poptisao u naše ime i raspuštanje radne grupe za Rio Tinto, kao i kontrola i proterivanje lokalnih zagađivača.

Prema Miketićevim rečima, građani koji budu protestovali ispred lokalnih samouprava ukazaće na svoje ekološke probleme i zagađivače i tražiće od lokalnih vlasti da se ti problemi reše.

Podsetimo, građani su na poziv ekoloških i drugih udruženja dve subote zaredom blokirali saobraćajnice širom Srbije, sa dva osnovna zahteva: povlačenje izmena zakona o Eksporprijaciji i referendumu, usvojenih u Skupštini. Predsednik Aleksandar Vučić pod pritiskom protesta vratio je Zakon o eksproprijaciji u Skupštinu na ponovno odlučivanje, a Vlada je isti povukla iz procedure. Ipak i treće subote, građani su na sat vremena blokirali puteve širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari