Kao da se Srbi više plaše likova oko Srpske liste nego Kurtijevog Oslobođenja: Naim Leo Beširi o pretnji ratom 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik ima već desetogodišnji manir da se svađa s međunarodnim partnerima i to po pravilu preko medija u Srbiji. Svom biračkom telu se portretira kao kabadahija koji postrojava lidere evropskih zemalja i visoke predstavnike EU te im pokazuje ko je za šta adekvatan, a ne libi se ni da podvikne, komentariše za Danas Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove.

U odgovoru na pitanje kako razume i tumači poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Aljbin Kurti, premijer Kosova, ima podršku Velike Britanije i Nemačke i da čak ni visoki predstavnik EU Žozep Borelj tu ne može ništa, sagovornik Danasa kaže da „u nedostatku strateške spoljne politike ad hoc akcije i reakcije oduzimaju energiju državnom aparatu da se suštinski bavi životom građana Srbije na Kosovu, ali i nacionalnim interesima“.

Kao da se Srbi više plaše likova oko Srpske liste nego Kurtijevog Oslobođenja: Naim Leo Beširi o pretnji ratom 2
Naim Leo Beširi (Foto: Vesna Lalić / Nova.rs)

– Nepostojanje Nacionalne strategije spoljnih poslova tako nije slučajno jer je predsednik, između ostalog i, ministar spoljnih poslova a i svi zaposleni, koji i ne mogu da se pokrenu bez namiga odozgo. Podatak da tri četvrtine svega što naša diplomatija radi je bavljenje problemima, koji neretko Andrićev venac proizvodi, u vezi sa Kosovom, zabrinjava. Jer se postavlja pitanje da li naše Ministarstvo spoljnih poslova radi bilo šta drugo – kaže sagovornik Danasa.

Dok dobijemo odgovor na to pitanje, dodaje Beširi, trebalo bi da se predsednik Vučić više pozabavi nacionalnim interesima najvećih partnera Srbije kada s njima pokušava da obezbedi bolji položaj Srbije.

– Nemačka spoljna politika prema Kosovu je jasna, ako nije do sada bila, postala je kristalno čista poslednjim dolaskom kancelara Šolca. Nemačka se protivi svakom rasparčavanju Kosova i očekuje međusobno priznanje, Britanija je na istoj strani s Berlinom. Važno je da razumemo da život Srba na Kosovu nije tako bajan, a da Kurtijeva administracija nije uradila mnogo da integriše Sever koji svakako ne bi ni želeo da je pod okriljem Prištine. Nepoverenje je veliko i ono onemogućava bilo kakav dogovor. Ipak, deluje da se Srbi više plaše Srpske liste i likova oko nje nego Oslobođenja – smatra Naim Leo Beširi.

Prema njegovim rečima, poslednji protest, skidanje uniforme i napuštanje institucija legitiman je potez srpske manjine koju godima prištinske vlasti ignorišu.

– Upotreba jezika, obrazovanje, pristup zdravstvu, procesima donošenja odluka i posao ozbiljan je problem za mnoge u srpskoj zajednici. Istina, nije značajno veći problem u odnosu na probleme s kojima se suočavaju Albanci i drugi. I dok se predsednik svađa, istovremeno organizuje viđenije kriminalne grupe na Kosovu da nekada balvan, sada kamion recolucijama blokiraju puteve dok sprečava sopstvene građane da se legalno presele u centralnu Srbiju. Tako ih vodi u veće siromaštvo i podstiče emigraciju, veću nego što je za deset godina Milošević podstakao. Jedno je sigurno, Borelj mu je manji problem od toga što zajedno s Kurtijem iznova pokazuje političku nezrelost što oba naroda vodi u sigurnu propast – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari