Vučić nakon sastanka sa Lajčakom i Boreljom: Nije država jedan čovek, Priština odbija da se ponaša racionalno 1foto: Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je iz Pariza da je glavna tema sastanaka sa evropskim zvaničnicima Lajčakom i Boreljom aktuelna kriza na Kosovu, te da trenutno ne vidi rešenje za ovu krizu, jer Priština odbija da se ponaša racionalno.

– To je nešto što brine. Ne možete da se bavite drugim dobrim temama, rekao je on, dodavši da Kurti pokušava da suštinski de facto protera Srbe sa svojim ognjišta.

Dodao je da će će se u ponedeljak održati sastanak ministarstara spoljnih poslova EU, ali je veoma skeptičan.

– Velika Britanije nije deo EU, ali jeste Nemačka i Priština ima podršku Nemaca za svaki svoj potez. Ako žele da uslove Prištinu mogu i vizama, i novcem i članstvom u Savetu Evrope. Ali oni hoće da ih podrže i baš ih briga što mogu da izazivaju skandale svojim jednsoptranim potezima kojima krše Briselski sporazum. To je njihovo čedo i bitno je da su Nemci ti koji im pružaju podršku za sve protivpravne akte u okviru EU, a van EU to je Velika Britanija, rekao je Vučić.

Rekao je da su mu Borelj i Lajčak rekli o čemu su govorili sa Kurtijem i Osmani i da nisu bili optimistični, što je i sam očekivao.

– Teško je pronaći racionalan predlog onda kada znate ko je Kriv, da je to Kurti, ali da ima zaštitu veoma moćnih zemalja koje im kažu samo teraj ti po svom. Šta tu mogu Borelj i Lajčak? Kurti može da uradi šta god hoće, uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije, naveo je.

Srbija neće da se odrekne KiM, kao ni međunarodnog-javnog prava, poručio je predsednik, napomenuvši da to ne znači da hoćemo da ratujemo, već da nađemo kompromisno rešenje, rekao je Vučić i upitao hoće li se Velika Britanija određi Škotske ili Severne Irske.

Ponovo je ukazao na postojanje Rezolucije 1244 i rekao da pojedini u Evropi čekaju da Srbija napravi grešku, te da Kurti nikada ni upozorenje neće dobiti dok će Srbi biti krivi onda kada odgovore

– Nemojte da zaboravite priču oko voza. Setite se čitave hajke i Nemačke oko voza, rekao je predsednik napomenuvši da je tada Priština poslala specijalce “na koje nemaju pravo” do administrativne linije.

Naveo je da nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom nije bio nervozan, kako su to, po rečima novinarke PINK-a, preneli hrvatski mediji.

O razgovoru sa predsednicom Mađarske Katalin Novak rekao je da su odnosi ove dve države zahvaljujući Viktoru Orbanu na istorijski najvišem nivou, te da su imali dobar razgovor, na kome se govorilo i o energetici.

Govoreći o pozivu kosovske predsednice Vjose Osmani strankama na sastanak 14. novembra kako bi se dogovorili oko određivanja datuma vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova rekao je da time Priština pokazuje da hoće da proteruje Srbe sa severa KiM.

– Oni time hoće da kažu da će da proteruju Srbe sa Severa. Na tim izborima ne može da učestvuje više od 1.500 ljudi, taman koliko ima Albanaca i Bošnjaka i dovešće Srbe koje plaćaju Nemačka i Velika Britanija i Albanci. Neće Srbi napuštati Kosovo i Metohiju, ali to je njihova želja da izazivaju nerede, rekao je predsednik dodavši da Prištinu “u tim ratnohuškačkim” potezima neko podržava.

Oko danas uhapšene kriminalni grupe kaže da ne zna sve detalje, ali da su oni uhapšeni ne samo kroz svedočenja, nego i zbog dokaza sa Skaj aplikacije.

Za neka lica zna da je reč o ubicama koja su sladostransno hteli, kaže, njegovu smrt i smrt njegove dece, ali i drugih ljudi.

– Moja bezbednost nije ugrožena, nego našeg naroda na Kosovu, to je sitnica u odnosu na sve ono što se priprema za naš narod, rekao je.

– Svako od nas će da umre. Pogledajte koliko je stručnjaka koji misle da mogu da ubijaju koga hoće i kako hoće. Niko nije jači od države, a ako se država svede na jednog čoveka to onda nije ni država, tu greše. Država je ozbiljan sistem. Fontana želja za ubice neće postojati kao program i emisija u Srbiji, dodao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari