U velikoj akciji BIA, MUP i TOK uhapšeno 17 saradnika kavačkog klana zbog najtežih zločina 1Foto: Shutterstock/Superstar

U koordinisanoj akciji jutros je uhapšena grupa od 17 lica i izvršen pretres na 50 lokacija.

U zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, SBPOK, UKP – PU za Grad Beograd, SAJ, Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz saradnju sa EUROPOL, danas je u ranim jutarnjim časovima lišeno slobode 17 lica.

U pitanju su pripadnici organizovane kriminalne grupe tzv Vračarci koju predvode N.V. i U.P, i to: L.C, I.B, D.M, N.B, V.M, N.M, S. M, A.M, N.K, N.T, M.T, J.B, Đ. K, N. J, A.N, N.V. i D.N, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl. 346. KZ RS i više krivičnih dela teško ubistvo iz čl. 114. KZ RS, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako se dodaje, u toku je pretres na više od 50 lokacija uključujući i više putničkih motornih vozila. Oduzeto je više komada vatrenog oružja, veća količina novca, nekoliko luksuznih putničkih vozila i kriptovanih telefona.

„Ova organizovana kriminalna grupa je vršila krivična dela na teritoriji Beograda kao poseban deo organizovane kriminalne grupe tzv. Kavači na čijem čelu su R.Z. i S.K. Organizovana kriminalna grupa tzv, Vračarci je delovala po nalozima OKG „Kavači“ u Srbiji i inostranstvu“, navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal u saopštenju.

Takođe dodaju da je u prethodnom periodu nekoliko pripadnika ove organizovane kriminalne grupe uhapšeno u inostranstvu.

Prema navodima Tužilaštva, ova organizovana kriminalna grupa je finansirana od strane OKG „Kavači“ i bila je predviđena za izvršenje najtežih krivičnih dela u Republici Srbiji, između ostalog i za napad na najviše državne funkcionere Republike Srbije.

„Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal“, dodaje se u saopštenju.

Prema informacijama koje navodi Blic, oni su uhapšeni zbog ubistva, ubistva u pokušaju, otmica, a radili su kao deo grupe kavačkog klana. Za nekima se još uvek traga.

Njima se na teret stavljaju tri ubistva i pet teških ubistava u pokušaju. Delovali su po nalogu kavčana, a neki od pripadnika „Vračaraca“ uhapšeni su u inostranstvu u prethodnom periodu.

Kako saznajemo, grupom Vračarci rukovode Nikola Vušović poznatiji kao Džoni sa Vračara, Uroš Piperski i Mario Đorđević.

Kako navode mediji, akciju hapšenja predvodi ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.