Haradinaj predložio rezoluciju za rešavanje krize na Severu Kosova: Odlaganje odluke o tablica do konačnog sporazuma sa Srbijom 1Foto: Beta

Nekadašnji kosovski premijer i predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj objavio je danas rezoluciju koju njegova stranka predlaže kao rešenje trenutne krize na Severu Kosova oko tablica i izlaska Srba iz kosovskih institucija.

Rezolucija je sačinjena u četiri tačke, a u prvoj se kaže da kosovska Vlada odmah treba da donese odluku o odlaganju primene sporazuma o tablicama, i to sve do „konačnog sporazuma o uzajamnom priznanju sa Srbijom“.

Druga tačka podrazumeva da se započnu intenzivni razgovori sa građanima srpske nacionalnosti za njihov povratak u institucije.

U trećoj se od Kurtijeve vlade traži da intenzivira i komunkaciju sa drugim „faktorima u zemlji“, kako su naveli, uključujući i opoziciju – kao neophodno za prevazilašenje nastale situacije, prenosi KoSSev.

U poslednjoj iz AAK poručuju da je neophodna bolja saradnja sa Sjedinjenim američkim državama.

– Potreban je samit u SAD, sastanci od nekoliko dana do zaključenja konačkog sporazuma o priznanju Kosova i Srbije, glasi četvrta tačka ove rezolucije.

Haradinaj je naglasio da će rezoluciju uputiti kosovskoj Skupštini na glasanje, a ukoliko ona ne bude usvojena, njegova stranka će razmatrati „druge mere“.

Usled krize oko registarskih oznaka, izazvanoj recipročnim merama Prištine, Srbi su napustili sve institucije na Severu Kosova, a poslanici Srpske liste izašli su iz Skupštine Kosova. Isto je učinio i ministar u Kurtijevom Vladi, predsednik SL, Goran Rakić, koji je podneo ostavku na tu funkciju.

Iz međunarodne se zajednice od Kurtija traži da produži rok za preregistraciju vozila, a opozicija kosovskog premijera kritikuje zbog neusaglašavanja sa zahtevima “kosovskim saveznika”, pre svega sa Sjedinjenim američkim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari