Želeo sam da posetim Srbiju i sve druge države Zapadnog Balkana što pre je moguće, nakon što sam postao ministar spoljnih poslova u decembru, kako bih jasno pokazao gde su moji prioriteti. Austrija je ubeđena da je projekat evropske integracije nepotpun bez Zapadnog Balkana i mi, stoga, verno podržavamo evropsku perspektivu za region.

 Svojom posetom želeo bih da ponovo potvrdim ovu poruku – poručio je u ekskluzivnom razgovoru za Danas Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova Austrije, koji će sutra posetiti Beograd, a u četvrtak Prištinu, prvi put otkako je preuzeo tu dužnost.

Odgovarajući na pitanje Danasa kako bi, prema njegovom mišljenju, predstojeći prevremeni izbori u Srbiji mogli da utiču na put države ka članstvu u EU, šef austrijske diplomatije navodi da veruje da „sve relevantne političke snage u Srbiji moraju da budu čvrsto posvećene nastavku približavanja EU“.

„Ne zato što je to u našem interesu, već zato što je to u interesu srpskog naroda. I drago mi je što vidim da nikada nije postojao širi konsenzus za evropsku budućnost Srbije nego što je to slučaj danas“, ističe Sebastijan Kurc.

Kako ocenjujete rad prethodne srpske vlade?

– Glavni podvig bio je sporazum postignut između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa. To je stvorilo situaciju u kojoj su obe strane dobile i utrlo put za otvaranje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Prema vašem mišljenju, šta će biti glavni zadaci nove srpske vlade ove godine?

– Na budućoj srpskoj vladi je da postavi svoje prioritete, ali kada je reč o evropskom putu, jasno je da reformski proces mora da bude nastavljen sa obnovljenom energijom i da dijalog s Prištinom mora da bude nastavljen, a njegovi rezultati sprovedeni.

Šta očekujete da će se dogoditi u narednoj fazi briselskog dijaloga Beograda i Prištine?

– Uprkos izbornoj kampanji u Srbiji, oba premijera nastavljaju da se sastaju u Briselu. To je pozitivan znak, a njihove odluke moraju da budu prikladno primenjene. Uveren sam da će se to nastaviti i za vreme nove vlade – bez obzira na to da li će biti isti ili novi akteri.

Smatrate li da Srbija može da postane članica EU u toku 2020, kako tvrde srpski zvaničnici?

– Uvek je teško postavljati rokove u kontekstu proširenja EU, budući da su pregovori o pridruživanju složeni i zavise od mnogo faktora. U slučaju Srbije, to uključuje veliki izazov normalizacije odnosa s Kosovom. Ipak, važno je da postoji opipljiva perspektiva i nadam se da će to biti motivacija za Srbiju da nastavi svoj reformski put, što je veoma potrebno u mnogim oblastima.

Šta očekujete da će biti postignuto ove godine kada je reč o proširenju EU i drugim važnim pitanjima?

– Verujem da neometano možemo da nastavimo rad na prioritetnim pregovaračkim poglavljima sa Srbijom, da možemo da zatvorimo još neka poglavlja u pregovorima sa Crnom Gorom, da će biti nastavljena primena rezultata dijaloga Prištine i Beograda i, konačno, ako mogu da izrazim veliku nadu: da će Makedonija i Grčka rešiti spor oko imena kako bi se otvorio evropski put i za Makedoniju.

Kako ocenjujete bilateralne odnose Srbije i Austrije?

– Veoma mi je drago da kažem da su oni danas bolji nego ikada. Zar nije simptomatično to što je tačno stotinu godina od najgoreg poglavlja u našim bilateralnim odnosima, početka Prvog svetskog rata, Austrija jedna od država koje su omogućile otvaranje pregovora o pridruživanju Srbije u januaru? Ja sam specijalno prisustvovao ceremoniji otvaranja pregovora u Briselu da bih istakao značaj ovog pozitivnog razvoja. Tokom proteklih 100 godina naše države su prešle dug put i razvile tako mnogo bliskih veza – bilo da je reč o ekonomskim, kulturnim ili društvenim kontaktima. Baveći se pitanjima integracije kao državni sekretar, upoznao sam srpsku dijasporu koja živi u Austriji i mogu da kažem da su oni dobro integrisani i da predstavljaju istinski most između naše dve države.

„Tanja Miščević je u pravu“

Kakav je vaš stav o tempu unutrašnjih reformi u Srbiji i šta su glavni izazovi?

– Po ovoj tački potpuno se slažem sa vašim glavnim pregovaračem sa EU Tanjom Miščević, koja je jasno navela da reforme medija, ekonomskog sektora, pravosudnog sektora ili naizgled tehnička pitanja poput upravljanja bezbednošću hrane moraju da budu pokrenute ili nastavljene, ne zarad pridruživanja EU, već zato što će one pomoći Srbiji i njenim građanima da imaju bolju i uspešniju budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari