Ko pali Srpkinjama i Srbima automobile na severu Kosova, ko se “raduje” što će dva odsto kosovskih Albanaca da vlada tamošnjom srpskom većinom? 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Sever Portal KoSSev

Nedeljama unazad, otkad su se Aleksandar Vučić i Albin Kurti usmeno saglasili sa međunarodnim mirovnim rešenjem za Kosovo, u Ohridu, automobili Srba koji su se odlučili na preregistraciju na kosovske tablice dižu se u vazduh na severu Kosova.

Dok kosovska policija hapsi Srbe osumnjičene da su to učinili, zvanični Beograd preko Srpske liste organizuje pobune zbog tih hapšenja, ne obazirući se na to je ko je Srpskinja i Srbima koji su pristali na propise kosovske vlade preregistrujući se na tablice RK palio automobile.

Takođe, prištinska vlast ne odustaje od izbora u četiri opštine na saveru Kosova zakazane za sledeću nedelju, 23. aprila, iako ih Srpska lista, pod kontrolom Vučića, u potpunosti ignoriše, a predsednik Srbije danima unazad ponavlja kako će dva odsto kosovskih Albanaca da upravlja sa 98 odsto tamošnjih Srba.

Razlog za ignorisanje izbora, prema navodima srpskih vlasti, je činjenica da Zajednica srpskih opština još nije formirana.

Podsetimo i da su pod komandom zvaničnog Beograda, odnosno Srpske liste, gotovo sve Srpkinje i Srbi napustili institucije na severu Kosova, pa sada tamo nema policajaca ni sudije srpske nacionalnosti.

Juče je specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio da su neka dešavanja na severu Kosova zabrinjavajuća i poručio da EU očekuje da se Kosovo i Srbija fokusiraju na normalizaciju odnosa.

Lajčak je zabrinut…

„Ova nedelja u Briselu za mene je bila relativno mirna, što mi je dalo priliku da radim na važnim dokumentima za sprovođenje sporazuma iz dijaloga i da se dublje udubim u aktuelna dešavanja i situaciju u regionu. Nažalost, neki od ovih događaja su uznemirujući i očekujemo da se strane u potpunosti fokusiraju na normalizaciju odnosa“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Naveo je da je imao niz razgovora na kojima je međunarodne faktore obavestio o dijalogu Beograda i Prištine.

„Razgovarao sam o bezbednosnim pitanjima sa komandantom KFOR-a, general-majorom Anđelom Ristučijem. Bezbednost je takođe bila u fokusu mog sastanka sa šefom Euleksa, ambasadorom Lars-Gunarom Vigemarkom“, rekao je Lajčak.

Zabrinutost međunarodnih posrednika je odraz njihove nebrige za probleme koje proces koji vode stvara građanima severa Kosova – kaže ta Danas Milica Rakić Andrić iz iz Nove društvene i incijative iz Kosovske Mitrovice.

Međunarodni posrednici su u začaranom krugu…

Posrednici su u začaranom krugu, dodaje, dok s jedne strane celu deceniju potpuno isključuju građane sa Severa iz dijaloga o njihovom životu, s druge su takođe potpuno neefikasni u rešavanju kriza koje nastaju iz implementacije sporazuma koji nemaju takozvani „local ownership“ odnosno nemaju podršku zajednice u kojoj treba da se primene.

– Trenutni pristup pokušaja rešavanja odnosa Kosova i Srbije, uz puno nadanje da će se drugi hitniji problemi na terenu, poput registracije i institucionalizacije zajednice na Severu, sami rešiti, ne funkcioniše i dovešće neminovno do eskalacije. Prvo treba normalizovati život zajednice na Severu, a onda odnose Beograda I Prištine jer je zajednica na Severu most između dve strane i ključ stabilnosti, ne gradi se kuća od krova – smatra ona.

Osumnjičenih za paljevine automobila koje su od praktično 2000. sastavni deo borbe protiv političkih i drugih neistomišljenika, ističe Rakić Andrić, nažalost ne i najnasilniji, je ove dve decenije bilo jako malo.

Ko pali Srpkinjama i Srbima automobile na severu Kosova, ko se “raduje” što će dva odsto kosovskih Albanaca da vlada tamošnjom srpskom većinom? 2
Foto: Privatna arhiva

Ocena da će Albanaci vladati Srbima na odnosu dva odsto glasova je tačna faktički, ali prenaglašena suštinski

– Poslednji osumnjičeni od strane Kosovske policije je lokalni Srbin a prst sumnje se uvek upire u vladajuće političke elite, kako one pre 2013, tako i one posle – objašnjava sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, ocena da će Albanaci vladati Srbima na odnosu dva odsto glasova je tačna faktički, ali prenaglašena suštinski.

– Nijedan gradonačelnik ili gradonačelnica neće biti uspešan ili uspešna u upravljanju opštinama dok lokalni Srbi ne budu radili u njihovim administracijama. Većina tih gradonačelnika neće imati ni kancelarije kojima bi mogli da pristupe, a zakon o lokalnoj samoupravi predviđa mehanizme za smenu gradonačelnika koji za većinu od preko 90 odsto nisu nimalo teški da se pokrenu – kaže Milica Rakić Andrić.

Albanski gradonačelnici su mnogo veći izazov za vladu Kosova, smatra, kao i za međunarodne predstavnike koji će sačinjavati izveštaje o tom procesu i stanju demokratije na Kosovu nego što su za Beograd i Srpski listu.

– To ne znači da Srbija neće eksploatisati tu situaciju u okršaju toksičnih narativa sa Prištinom koji se ni u najmanjij meri nisu ublažili nakon usaglašavanja aneksa na Ohridu. Naprotiv – zaključuje sagovornica Danasa.

I beogradska i prištinska strana zloupotrebljavaju narativ o kriminalu na Kosovu

Prema rečima Biljane Đorđević, poslanice Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, serija paljenja automobila na Kosovu kao instrument slanja poruka, pretnji ili odmazdi istaknuta je u periodu od kako se sprovodi Briselski sporazum.

– U to isto vreme, slučajno ili ne, zapaljeno je i preko 30 autobomobila u Vranju a da za to, koliko mi je poznato, niko nije odgovarao. I kada ovo kažem svesna sam da obe strane – i beogradska i prištinska – zloupotrebljavaju narativ o kriminalu na Kosovu. Kurtijeva vlada kriminalizuje srpsku zajednicu, a Vučiću je onda ta kriminalizacija izgovor da se o kriminalu na severu ne sme ni govoriti bez dobijanja etikete izdajnika – kaže sagovornica Danasa.

Ko pali Srpkinjama i Srbima automobile na severu Kosova, ko se “raduje” što će dva odsto kosovskih Albanaca da vlada tamošnjom srpskom većinom? 3
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ovo sve proizvodi dodatni strah i nesigurnost, dodaje, kod ljudi koji žive na severu Kosova jer njima niko ne šalje jasne poruke šta da rade, naprotiv stalno dobijaju šizofrene poruke i sa njima moraju da se snalaze u zavisnosti od toga koliko su u stanju da prežive u ovom miksu dva sistema, srpskom i kosovskom.

Priština se pretvara da štiti kosovske Srbe od Beograda 

– Svaki njihov pokušaj pobune izvan zadatih okvira ili snalaženja kako bi koliko toliko obezbedili normalno kretanje postaje rizik po bezbednost i imovinu. Priština se pretvara da štiti kosovske Srbe od Beograda a realnost je da nije preterano zainteresovana da odgovori na strahove i potrebe lokalnog stanovništva koje nikada i nije bilo ludo za učestvovanjem na kosovskim izborima. Beograd, naravno, neučestvovanjem Srpske liste na izborima vrši pritisak na Prištinu da formira ZSO. S druge strane, Priština govori da tek neučešćem na ovim izborima ne mora da formira ZSO. I tako igranka bez prestanka. Ti izbori će se održati van tradicionalnih biračkih mesta – škola – i time se isto šalje poruka ignorisanja preostalih srpskih institucija koje su važne za opstanak srpske zajednice. Izbori mogu da se održe ali njihovi rezultati zaista nikako ne mogu biti legitimni, jer je to vid pravnog nasilja u situaciji koja nije regularna već krizna, izvanredna – kaže naša sagovonica.

Prema njeniom rečima, ni Prištini a ni međunarodnoj zajednici nije mnogo smetalo kad je Beograd prisiljavao Srbe da na kosovske izbore izlaze prethodnih deset godina i zato je svaki komentar licemeran i neubedljiv.

Zbog toga međunarodna zajednica i konkretno EU mora mnogo više od “zabrinutosti” jer ova permanentna kriza odgovara svima da miniraju sporazume, kako u pogledu paljevina tako i u pogledu izbora. Od postizanja sporazuma u Ohridu EU za sada nije postigla mnogo u konkretnoj normalizaciji osim izvesnog PR uspeha – zaključuje Biljana Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari