Lajčak: Neka dešavanja na severu Kosova zabrinjavajuća, EU očekuje da se Kosovo i Srbija fokusiraju na normalizaciju odnosa 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da su neka dešavanja na severu Kosova zabrinjavajuća i poručio da EU očekuje da se Kosovo i Srbija fokusiraju na normalizaciju odnosa.

„Ova nedelja u Briselu za mene je bila relativno mirna, što mi je dalo priliku da radim na važnim dokumentima za sprovođenje sporazuma iz dijaloga i da se dublje udubim u aktuelna dešavanja i situaciju u regionu. Nažalost, neki od ovih događaja su uznemirujući i očekujemo da se strane u potpunosti fokusiraju na normalizaciju odnosa“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Naveo je da je imao niz razgovora na kojima je međunarodne faktore obavestio o dijalogu Beograda i Prištine.

„Razgovarao sam o bezbednosnim pitanjima sa komandantom KFOR-a, general-majorom Anđelom Ristučijem (Angelo Ristuccia). Bezbednost je takođe bila u fokusu mog sastanka sa šefom Euleksa, ambasadorom Lars-Gunarom Vigemarkom (Lars-Gunnar Wigemark)“, rekao je Lajčak.

Zvaničnik EU je rekao da je sa šefom Euleksa razgovarao o „najnovijim dešavanjima u dijalogu i situaciji u vezi sa registarskim tablicama“ i dodao da su razgovarali i o predstojećim izborima i drugim dešavanjima na severu Kosova“.

O situaciji u dijalogu je, kako je dodao, informisao i specijalnu predstavnicu generalnog sekretara za Kosovo i šeficu misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Karolin Zijade (Caroline Ziadeh), pre njenog redovnog brifinga u Savetu bezbednosti UN.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je za 23. april zakazala izbore za gradonačelnike četiri opština na severu i izbore za odbornike skupština opština Leposavć i Zvečan, što je dovelo da daljeg podizanja tenzija na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari