Rebalans budžeta grada Beograda trebalo bi da bude završen do kraja naredne sedmice, najavio je juče član Privremenog organa grada Beograda Nebojša Čović, gostujući na RTS.

Tada bi, kako je rekao, trebalo da bude doneta odluka o privremenom finansiranju dok se u Beogradu ne održe izbori i ne postavi nova vlast.

Čović je istakao da trenutna dugovanja grada prema komunalnim preduzećima iznose oko šest milijardi dinara i da će do kraja godine novac morati da im se uplati kako bi funkcionisala i izvršavala svoje obaveze u zimskom periodu. Stanje kreditne zaduženosti, prema rečima Čovića, iznosi 409 miliona evra, bez kamata, a nedostatak u budžetu je 5, 5 milijardi dinara.

Povodom tvrdnji Čovića da grad duguje javnim preduzećima milijarde dinara, odmah je reagovao bivši gradonačelnik Dragan Đilas. „Tražiću od RTS da u skladu sa Zakonom o informisanju omogući meni da u istom terminu na to odgovorim. Sramota je, nekorektno, nedobronamerno, da govorite o tome da beogradskim preduzećima, za koje se juče govorilo da duguju milijarde i da se raspadaju, sada grad duguje milijarde i da navodno ako ne budu plaćeni do kraja godine, neće funkcionisati“, rekao je Đilas. On je naglasio da mu nije jasno kako Čović iznosi te tvrdnje, a da je samo dan ranije predsednik Privremenog veća Siniša Mali rekao da sva preduzeća funkcionišu.

Malije juče rekao da će biti obavljena analiza rada svih institucija i preduzeća koja pripadaju gradu i da će se tek nakon toga doneti odluka da li će biti smena na čelu nekih gradskih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari