Lutovac: U zemlji suvog mesa i slanine, kulena i kobasica, Vučić nam nudi parizer 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Demokratske stranke (DS) i poslanički kandidat liste „Srbija protiv nasilja“ Zoran Lutovac izjavio je danas da će nakon promene vlasti penzionerima biti vraćene penzije koje je aktuelna vlast umanjila 2014. godine.

Lutovac je agenciji Beta rekao da je vraćanje otetih penzija bilo jedno od prvih obećanja DS u poslednjem sazivu parlamenta.

„Ako hoćemo vladavinu prava onda moramo da poštujemo Ustav Srbije i vratimo ono što je protivustavno oteto penzionerima. I tu se ne radi o takmičenju u populizmu, nego o kredibilitetu države, o vladavini prava, o poštovanju Ustava“, kazao je on.

Lutovac je naveo da je jedna od prvih odluka Aleksandra Vučića kada je došao na vlast bila da smanji penzije.

„Iako je obećavao da neće smanjivati penzije, Vučić je odmah, pošto se dokopao vlasti, penzionerima oteo novčanik i onda im iz tog novčanika udeljivao milostinju, naročito pred izbore. U stvari, on je taj novac odavno potrošio na fontane, stadione, Premijer ligu i novogodišnje ukrase. Sada jednokratnu pomoć penzionerima finansira zadužujući njihovu decu i unuke“, ocenio je Lutovac.

Kada vidite, dodao je, kako mladi roditelji guraju dete u kolicima, znajte da je to dete ova vlast već zadužila.

„Ako Vučića ne skinemo s vlasti zadužiće i decu tog deteta iz kolica“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, Srbija je postala zemlja gladnih, a najugroženiji stanovnici su deca i penzioneri.

„U zemlji suvog mesa i slanine, kulena i kobasica, Vučić nam nudi parizer u kojem je meso na ivici cenzusa od tri odsto. Prema podacima Eurostata skoro 28,4 odsto stanovnika Srbije, odnosno 1,9 miliona, 2021. godine živelo je u riziku od siromaštva. Među njima najugroženiji su najmlađi i najstariji stanovnici Srbije To je rezultat politike ove vlasti“, istakao je Lutovac.

Komentarišući tvrdnje predstavnika vlasti da penzije nikada nisu bile veće, Lutovac je kazao da kupovna moć prosečne penzije pada iz meseca u mesec.

„Jednom su demokratske vlasti vraćale penzije koje su ovi isti otimali 90-ih. Vratićemo penzionerima i sada sve što im je Vučić oteo. Penzioneri su lošije živeli samo u poslednjoj deceniji prošlog veka za vreme hiperinflacije. U periodu 2001-2012, realna prosečna penzija je porasla za 301,8 odsto. Za vreme SNS-a, od 2012. do 2022. godine, cene su brže rasle od prosečne penzije zbog čega je kupovna moć penzionera pala za 16,7 odsto“, kazao je predsednik DS-a Zoran Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari