Miroslav Lajčak otkrio rokove za sporazum Kosova i Srbije i način na koji će EU pratiti sprovođenje 1foto FoNet/EBS

Specijalni emisar Evropske unije Miroslav Lajčak za dijalog Beograda i Prištine rekao je emisiji Rubikon na televiziji Klan Kosova da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate plan i potpišu ga, te da očekuje da se „svi sastanu na kraju godine i konstatuju da je dobar posao urađen“.

On je, između ostalog, rekao da ne dolazi sa pretnjama ili ultimatumima po ovom pitanju, jer je cilj normalizacija odnosa Prištine i Beograda, preneo je Klan Kosova.

„Sa strankama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno. Mi smo partneri, ne dolazimo sa pretnjama ili ultimatumima, verujem da je to zaista ozbiljna grupa diplomata i imamo najbolju nameru da kvalitet odnosa Kosova i Srbije zaista podignemo na viši nivo“, kazao je on.

Upitan šta se dešava ako jedna strana odbije predlog, kaže da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj.

„Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani“, objasnio je Lajčak.

Lajčak je objasnio kako će evropski predlog za ovaj proces funkcionisati i naveo da će EU imati poseban komitet za praćenje predloga nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Srbije.

Poseban komitet za praćenje napretka

„Tehnički, imaćemo posebno telo. Imamo mehanizam koji će obezbediti da se ne desi da jedna strana uradi zadatak, a druga ne. Sve će nadgledati Evropska unija. Imaćemo poseban komitet, onda će EU biti redovno informisana i donositi odluke na osnovu ovih redovnih izveštaja”, pojasnio je on.

On je komentarisao i pisanje Danasa, koji je pre nekoliko dana objavio verziju plana predloženu za obe strane.

„Blizu je ali nije isto, da se ne igramo s tim, to je filozofija“, kazao je Lajčak. On smatra da je predlog najbolji mogući i da se vratio u Prištinu da nastavi razgovore.

Podsetimo, takozvana „velika petorka“ izaslanika SAD, EU, Nemačke Francuske i Italije, prošle nedelje je bila u Prištini i Beogradu i predstavila im francusko-nemački plan.

Lajčak je posle razgovora s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekao da su diplomate očekivale više razimevanja.

Specijalni izalsnik EU sinoć nije komentarisao stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju evropskog predloga.

Vučić jasno izneo stav

On je, međutim, rekao da je Vučić dao dve izjave sa njihovog sastanka i to, prema njegovim rečima, pojašnjava njegov stav o ovom pitanju.

„On je dao dve izjave o našem sastanku i mislim da je vrlo jasno izneo svoj stav. Voleo bih da je lako. Zaista je važno da smo na dobrom putu sa Vladom Kosova i Vladom Srbije, ovo je veoma važno”, ukazao je Lajčak.

Slično, bez ikakvog komentara, reagovao je i na izjave premijera Aljbina Kurtija, tvrdeći da je proces u toku.

„Jedva čekate da odgovorim na to pitanje, ali je proces u toku. Rekao sam ono što sam rekao u ime grupe i hteli smo da pošaljemo neke signale i tu sam da nastavim naše napore, jer sam zaista tu da se nastavi sa procesom potpisivanjem ovog sporazuma i njegovom primenom“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, sa evropskim predlogom nije kraj priče, jer se ona nastavlja do pravno obavezujućeg sporazuma.

On u Rubikonu precizirao da predlog ostavlja neka pitanja nerešenim, ali da sadrži rešenje za mnoge probleme.

„Predlog je veoma dobar i daje mnogo Kosovu, statusu Kosova i kvalitetu odnosa Kosova i Srbije, međunarodnom položaju Kosova, regionalna saradnja će biti „otključana“, rekao bih maksimalno moguće u ovom trenutku“, smatra Lajčak i dodaje da će Priština imati samo koristi od evropskog predloga.

SAD i EU zbog izbora sledeće godine neće obraćati pažnju na dijalog

Kako je precizirao, predlogom Kosovo ništa ne gubi, a dobija mnogo.

„Prvi potez za mene je da se fokusiram na prvi korak sporazuma, ne možete tražiti garancije za peti korak, a da ne uradite prvi korak, a onda će sledeći koraci biti na strani međunarodne zajednice“, rekao je Lajčak.

Za njega je to normalizacija odnosa Kosova i Srbije kao pozitivan signal iz regiona.

Kada je reč o tome kada će biti potpisan evropski predlog za Kosovo i Srbiju, on je naglasio da SAD i EU neće usmeriti pažnju na dijalogu sledeće godine, i da bi voleo da se ovo uradi što pre.

„Dakle, kao što ste rekli, trenutno imamo pravilo koje nam je potrebno i imamo najbolju saradnju. Sledeće godine će EU biti zauzeta evropskim izborima, SAD predsedničkim, a mi nećemo imati nivo iste pažnje. Mi smo na početku ove godine i hajde da se pobrinemo da kada se sastanemo na kraju godine možemo da kažemo da je posao urađen dobro“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima u razgovorima se nisu doticali Plana Martija Ahtisarija, ali da se bave nekim problemima zbog kojih je intervencija bila neophodna.

„Nismo dirali Plan Martija Ahtisaraija i bavimo se problemima koji su ovde i sada. Da nije bilo potrebe da se ovo radi ja ne bih bio ovde i ovaj dokument ne bi postojao, ali činjenica da su SAD, a zatim Nemačka , Italija i Francuska u svom međunarodnom kapacitetu obavile posetu i izrazile snažnu podršku ovom dokumentu. To znači da smo posvećeni i verujemo da je ovaj dokument potreban“, naveo je on.

Lajčakova diplamtska ofanziva

Kako je dodao, započeo je misiju sastanaka, sa zemljama koje ne priznaju državu Kosovo, kako bi se razgovaralo o mogućnostima odobravanja ovog predloga.

I kako je rekao postoje pozitivne poruke da četiri od pet ovih zemalja vide da je važno da proces donese rezultate.

„Sastao sam se sa četiri od pet predstavnika zemalja u poslednja dva dana da razgovaramo o ovom predlogu. Sastao sam se sa ministrom spoljnih poslova Španije, Slovačke i Kipra, sa specijalnim izaslanikom Grčke. Sastaću se sa ministrom spoljnih poslova Rumunije. Ove zemlje veoma pomno prate proces“, kazao je on.

Osvrćući se na obećanja EU koja nisu ostvarena kao u slučaju Severne Makedonije, Lajčak je rekao da se slučaj Makedonije i Grčke razlikuje od slučaja Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, u prvom slučaju jedna zemlja je bila u EU, a druga nije, dok u drugom slučaju nijedna država nije u EU.

„Ne mogu da se složim kada kažete da EU nije uradila dovoljno. Niko nije uradio toliko koliko je uradila EU. Ponekad se ta podrška i pomoć podrazumevaju, ne govorim o Kosovu već o regionu uopšte. EU mora da se pobrine da ono što je dogovoreno bude sprovedeno. Obe strane, Kosovo i Srbija nisu članice EU, ali teže da to postanu. Dakle, situacija je drugačija od situacije u Makedoniji. Tamo je jedna strana bila članica EU, druga nije. Nema paralela“ između dva slučaja“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, Kosovo ne treba da se plaši da će bilo koja od 27 članica EU blokirati Kosovo, rekavši da je ta zemlja već potpisala SSP sa EU, što je prvi formalni ugovorni sporazum o članstvu koji je tada podržan od strane 28 zemalja, dok je sada rekao da ga podržava 27 zemalja, nakon odlaska Britanije.

Veliki podsticaj integracijama

„Niko ne dovodi u pitanje budućnost Kosova u Evropi. Važno je ovo znati”, kazao je on.

On kaže da će potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije za početak dati veliki podsticaj evropskim aspiracijama dve zemlje.

„Obe zemlje su na različitim nivoima, Kosovo sprovodi SSP i Srbija pregovara o nekim poglavljima. To je isti proces, ali Srbija i Crna Gora su najnaprednije iz regiona. Niko u EU ne dovodi u pitanje evropsku budućnost šest država Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo“, dodao Lajčak.

On je rekao da Kosovo ima jednaku ulogu u dijalogu kao i Srbija.

„Nećete napisati nešto sa čime se ne slažete. Druga stvar je da postoje postojeći modeli, funkcionalni evropski modeli. Imam 15 analiza zaštite manjina na svom stolu u Briselu. Za neke od ovih modela možda niste čuli. Nijedan od njih nije izazvao štetu tamo gde primenjuje. Ne plašite se nečega što ćete dizajnirati. Gubimo mnogo vremena pričajući o nečemu što ne postoji i nečemu čemu ćete vi biti koautor. Pobrinite se da to donese transparentnost, vladavinu prava i jasnoću“, izjavio je on.

Kako je naveo, njegova filozofija je da je uvek bio protiv stvaranja nečega što nikada ranije nije bilo isprobano.

„Mislim da je međunarodna zajednica napravila ove greške u prošlosti na Balkanu, dajući sugestije koje nisu testirane u drugim zemljama. Nisu svi dobro radili na Balkanu. Moja filozofija je približavanje regiona EU. Obezbeđivanje da sve što predlažemo bude zasnovano na postojećim modelima koji dobro funkcionišu. Nije da mehanički uzmemo model i donesemo ga ovde. Hajde da vidimo šta funkcioniše, hajde da napravimo model koji najbolje odgovara uslovima Kosova, ali vodeći računa da funkcioniše u drugim zemljama EU i da se ne plašimo nečega što funkcioniše u drugim evropskim zemljama. Neću govoriti o modelima, jer će to odmah podstaći spekulacije“, naglasio je Lajčaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari