"Ako ne prihvatimo plan petorke, prekidaju se evropske integracije Srbije": Šta je sve rekao Vučić u svom obraćanju? 1Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da mu je na sastanku sa međunarodnom „petorkom“ u petak rečeno da moramo da prihvatimo njihov predlog, jer će u suprotnom biti prekinut proces evropskih integracija.

On je dodao da mu je rečeno, pod dva, da bismo se suočili sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, a da bi treća mera bila sveukupno ekonomska koja bi imala posledice po Srbiju.

„Da sam ih isterao napolje i rekao da neću da pregovaram, bio bi nam ukinut bezvizni režim. Drugo što bi nam se dogodilo je da nemamo više investicija i povukli bi se investitori“, objasnio je on.

„Ne bih pristao da budem predsednik i da vodim izolovanu zemlju. Bio sam dovoljno snažan da u lice velikoj petorci kažem šta ne možemo“, izjavio je u obraćanju predsednik.

Ipak, kako je dodao, jasno im je rekao „šta je za Srbiju neprihvatljivo“.

On je na početku naglasio da smo svi prethodnih dana videli prvu verziju u medijima frncusko-nemačkog plana, a koja se ne razlikuje od druge verzije.

„Plašim se da niko nije želeo da govori o kontekstu. Kada gledate neki papir, nije lako pronaći bilo šta čime bismo bili oduševljeni. Naprotiv“, naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, promenjene su geopolitičke okolnosti, Evropa je defakto u ratu, i postavlja se pitanje šta je još doprinelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom.

„Kompletan regionalno evropski kontekst je takav da posle izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba to je postalo jedan od najvećih problema za Srbiju, jer smo na radaru svima, jer nismo uveli sankcije Rusiji i zbog stalnih provokacija Kurtij“, naveo je Vučić.

Kako je istakao, uvek je bio protiv zamrznutog konflikta koji smatra za najgore moguće rešenje, jer ćemo imati „ubijanje i ranjavanje Srba na svakodnevnom nivou“.

„Mene brine što ne postoji racionalni pristup rešavanju problema. Šta god da sam izgovorio, zasnovano na činjenicama i papirima, shvatio sam da je isteklo vreme za razum. Ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu – poraz Rusije i sve što im se nađe na putu biće počišćeno. Kad kažem mora prvo ZSO, oni kažu nije realno i da to treba staviti u drugi sporazum. Nikakvi objektivni i racionalni argumenti ne prolaze. Mi želimo kompromis i razgovore. Obe strane moraju da čine ustupke. Razumeli smo i to, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da bude nagrađena bezviznim režimom, prijemom papira za EU , ulazak u Savet Evrope koji sledi“, rekao je Vučić.

Šta moramo da radimo?

Predsednik je rekao, iako smatra da su u EU licemerni, da Srbija mora da razgovara i učestvuje u dijalogu i da mora da nastavi svoj evropski put kako ne bi ostala „usamljena“.

„Neće se ni danas, ni sutra, ni za mesec, ni za tri, desiti ništa, a onda će se izjašnjavati i Narodna skupština, sve političke institucije Srbije, pa i narod. Narednih dana ću pozvati sve predstanike poslaničkih grupa koji žele da čuju i obavestiti ih o svemu i namerama“, naglasio je Vučić i dodao da će čuti i glas svih verskih zajednica u državi.

„Težak period je pred nama. Ako je izbor taj da imamo izolaciju i sankcije, odnosno povlačenje invesicija što mi je tri puta rečeno direktno u lice, ili ćemo da prihvatamo sve što nam se traži, a to je Kosovo u UN, ja sam za put kompromisa“, istakao je.

Cilj je da kompromisom, kako je rekao, normalizujemo svakodnevni život Srba na Kosovu i da čuvamo državu Srbiju i njenu celinu.

„Biće veoma teško i zato sam uplašen. Imaćemo teške dane već u drugoj polovini ove godine“, ocenio je.

"Ako ne prihvatimo plan petorke, prekidaju se evropske integracije Srbije": Šta je sve rekao Vučić u svom obraćanju? 2
Foto: prinscreen / RTS

„Milošević je mislio da bombe neće nikada da padaju“

Prema njegovim rečima, moramo da razumemo kolika je njihova, a kolika naša snaga.

„Pričaću vam jednom kako je izgledalo u oba navrata razgovor, pa da vidite da li su blefirali. Milošević je mislio da bombe neće nikada da padaju. Ja znam šta ću da odlučim, ali ne u ime Srbije. Odlučivaće drugi nadležni organi i evetualno građani“, naglasio je predsednik.

Na pitanje da li ga možda brine eventualni ulazak u Kosova u SE i UN, Vučić je reako  da ili je on nerazumno pričao ili ga novinar nije pažljivo slušao.

„Ujedinjenje nacije se ne spominju. Mi ne možemo da sprečimo ulazak u SE, jer nemamo većinu. Ne možemo da sprečimo ni ulazak Kosova u NATO. A što se tiče UN to je druga priča“, odgovorio je na pitanje novinara N1  i poručio opoziciji i kritičarima da „ne pametuju mnogo, već da se vrate na skijanje“.

O opoziciji…

Odgovarajući na pitanja novinara i govoreći o opoziciji, rekao je da izdaja nikada ne prođe nekažnjeno i da „ćutite kada vam ubijaju narod i spaljuju crkve“.

„Zato Miloš Jovanović nije na vlasti. Možete da zamislite kako bi igledala država koju bi vodio Boško Obradović. Đilas se nešto odgovornije ponašao od drugih, ali možda mu je izletela vladavina prava. Smenili smo mi Miloševića i kad nam ga nisu ni tražili isporučili smo i Miloševića. I pošto smo imali takvu vladavinu prava, srušili su nam crkve i proterali narod sa KiM. Prekinite svi zajedno da pravite šalu oko ozbiljnih pitanja“, istakao je Vučić.

„Ja sam vojnik države i živim za državu“

Na pitanje da li je njegova opcija ostavka, Vučić je rekao da ne misli da je bilo koji čovek važan za državu.

„Meni je ovo poslednji mandat. Ako na bilo koji način da sačuam državu, nemam nikakav problem sa tim. To nije ovaj trenutak. Ja sam vojnik države i živim za državu. I ono što bude državni interes ja ću da uradim. Bojim se da će stanje u Ukrajini biti gore. To se neće smirivati, samo će da se širi“, rekao je Vučić i dodao da nema sumnje da nam je rat u Ukrajini  doneo veliku nesreću.

Dodao je da za nas ne dolazi lakše i bolje vreme.

„Sve će ovo teći ovako kako sam vam rekao do trenutka kada dođe vreme da moramo da se izjasnimo“, ocenio je on.

Podsetimo, predsednik je danas prisustvovao sednici Vlade Srbije čije je članove obavestio o dokumentu koji mu je predstavila međunarodna „petorka“.

Predsednik je ranije je već rekao da je prihvatio koncept francusko-nemačkog plana i da je spreman da o njemu pregovara. Deo opozicije smatra da je on na korak do „predaje“ Kosova dok je drugi, čini se, ambivalentan ili ćuti.

Zanimljivo je da je zasad izostala najava sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost koji je sazvan na primer kada je Kosovo u maju izrazilo nameru da aplicira za članstvo u Savetu Evrope.

Vučić je ranije rekao o sastanku sa petorkom da je to bio jedan od najtežih dana za našu zemlju.

„Nikada nisam krio od ljudi u Srbiji kada se takve stvari događaju. Imaćemo mnogo muka i problema sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti, za to nam je potrebno jedinstvo“, rekao je Vučić.

Ono što bi građani Srbije trebalo da čuju među prvima, već su čuli najviši predstavnici SNS sa kojima je Vučić sinoć razgovarao u sedištu naprednjaka na Novom Beogradu.

On je rekao sinoć svojim saradnicima da je spreman da se povuče.

Partijski vrh je upoznao sa pritiscima zapada na Srbiju u vezi sa Kosovom, a nedugo potom je napustio partijsku centralu.

Poručio da će se on povući, ako neko misli da može i ume bolje. Rekao je da se i ako narod odbije pregovore i ako neko misli da treba da ekonomski uništimo zemlju, on vođenje prepustiti pamentijima od sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari