Mustafa: Statut ZSO koji prihvata Bisljimi promoviše teritorijalnu autonomiju Srba na Kosovu 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da nacrt statuta Asocijacije – Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), sa kojim se saglasio potpredsednik vlade Besnik Bisljimi, promoviše političku i teritorijalnu autonomiju Srba na Kosovu.

Odgovarajući na optužbe koje je Bisljimi izrekao na njegov račun, o sporazumu iz 2015. godine, Mustafa je rekao da je to potpuna neistina.

„Bisljimi je sinoć u intervjuu na RTK napravio nisku političku kampanju. Nazvao je opozicione stranke saradnicima Srbije, kako bi skinuo odgovornost sa sebe i Kurtijeve vlade, za poslednji dogovor sa Srbijom, i kako bi se obračunao sa mnom“, napisao je Mustafa na svom Fejsbuk nalogu.

„Želim da istaknem da je sve što je sinoć rekao u kontekstu dokumenta iz 2015. čista neistina, koja, nažalost, dolazi iz usta zamenika premijera Republike Kosovo i profesora Američkog koledža u Prištini“, napisao je Mustafa.

Nacrt statuta (ZSO) koji je predstavila Evropska unija i na koji je Vlada Kosova pristala, ni na koji način se ne podudara sa Sporazumom iz 2013. godine, kaže Mustafa.

„Statut Asocijacije koji kruži u javnosti, a sada ga imaju i poslanici, ni u kom obliku se ne sastoji od Sporazuma iz 2013. godine. Statut, sa kojim se Bisljimi složio, promoviše političku i teritorijalnu autonomiju Srba na Kosovu. To je nešto sasvim novo, što se ne može umotati u prethodne dogovore“, rekao je Mustafa.

Ocenio je iskrivljenim stavove Bisljimija o tome kako će ovaj statut biti prosleđen na preispitivanje Ustavnom sudu jer smatra da on (Ustavni sud) nije mentor Vlade i recenzent njenih odluka, već ispituje da li je pravni akt vlade u skladu sa Ustavom. Vlada u ovom slučaju ne može da igra ulogu poštara, već donosioca odluka, napisao je on.

Mustafa je 2015. kao premijer potpisao sporazum o načelima ostvarivanja sporazuma iz 2013. godine, među kojima su i načela o formiranju ZSO.

On je, kako to sada priznaju i iz vladajućeg Samoopredejlenja, najzaslužniji što je u načelima prihvaćena obaveza ocene ustavnosti Statuta ZSO od strane Ustavnog suda, kao i za to što je dobio pismenu potvrdu tadašnje visoke predstavnice EU Federike Mogerini da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari