Bivši kosovski premijer posetio Tačija i druge optužene u Specijalnom sudu u Hagu 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa posetio je u Hagu vodje nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija koji su u pritvoru Specijalnog suda po optužbi za ratne zločine.

Mustafa je u objavi na Fejsbuku napisao da je srećan što su pritvorenici dobro i poželeo da „pravda pobedi u procesu koji je pokrenut lažnim rusko-srpskim konstrukcijama u izveštaju Dika Martija“.

„Možda se nismo slagali oko partijskih koncepata i upravljanja, ali je njihova hrabrost neosporna kao i doprinos zaštiti stanovništva u najtežim ratnim područjima i informisanje o masakrima vojske i države Miloševića, doprinos miru na konferenciji u Rambujeu, transformaciji OVK neposredno posle rata, pregovorima u Beču za nezavisnu državu, u proglašenju nezavisnosti i izgradnji demokratskih institucija“, napisao je Mustafa.

Tači (53), Veselji (54) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari