Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu, analize i rezultati prvog kruga 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Istraživanja su pokazala da se glavnina korupcije odvija u lokalnim zajednicama na Kosovu.

Aljbin Kurti i Samoopređeljenje parlamentarne izbore su dobili na programu borbe protiv kriminala i korupcije, koju su simbolizirali Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu će se održati danas u 21 opštini, zato je moguća prekretnica u borbi protiv kriminala i korupcije, zaključuje se u analizi IFIMES-a.

Pošto su lokalne zajednice leglo korupcije upravo su lokalni izbori prilika da političko-kriminalno-koruptivne strukture zaštite svoje interese suprotstavljajući se aktualnim vlastima i Samoopredeljenju, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) dostavljenoj medijima.

Prema analizi, preteča kriminala je bila u različitim fondovima. Fond Domovina zove, je fond koji je kontrolisao jedan od čelnika Demokratske partije Kosova i njegov brat. U taj fond je sakupljan novac po Evropi.

Narodni pokret Kosova nastao 1997-98, sakupljao je novac u dijaspori, a iz toga je nastala Demokratska partija Kosova 1999.godine te „Fond 3 odsto“ nastao je 1991.godine pod kontrolom Demokratskog saveza Kosova.

Brojne privatizacije kompanija bile su netransparentne kao što su Sharrcem (cementara), gđe se sa vlasničkom strukturom povezuje haški optuženik Hašim Tači, kompanija Amortizeri iz Prištine, Feronikl iz Glogovca (Drenas).

Postavlja se pitanje kako su Kosovska energetska korporacija, distribucija i aerodrom te gradnja puteva bili privatizirani ili dati na koncesiju Turcima. Na Kosovu su zabilježeni brojni primeri kriminala, korupcije i zastrašivanja. Predstavnici EU na Kosovu, misije Euleks izrazili su zabrinutost povodom prijavljenih slučajeva prijetnji, zastrašivanja i pritisaka, podseća IFIMES.

Ova nevladina organizacija zaključuje da je glavni nosilac borbe protiv korupcije trio Aljbin Kurti, premijer, Džaljaj Svećlja, ministar policije, i Aljbuljena Hadžiju, ministarka pravosuđa.

Ključna borba je za osvajanje vlasti u Podujevu, Prištini, Prizrenu, Gnjilanu i Đakovici, smatra IFIMES.

Vanredni lokalni izbori za opštinu Podujevo, koji je bio bastion Demokratskog saveza Kosova, u martu 2020.godine, i na kojima je pobijedio kandidat Samoopredeljenja, predstavljaju prekretnicu, jer su bili uvod za pobedu Samoopredeljenja na parlamentarnim izborima u februaru 2021.godine.

Dugogodišnja vlast DSK u Podujevu ilustrativna je na primeru presecanja svečane vrpce za bolnicu prije pet godina, koja još uvijek nije sagrađena, iako to područje sa 100.000 stanovnika i dalje bolničke usluge traži u Prištini.

Pobedom Samoopredeljenja Podujevo je postalo simbol promena na Kosovu. Zbog toga je važno da se u drugom krugu lokalnih izbora nastavi trend započetih promjena, koje predvodi Samoopredeljenje. Za gradonačelničku poziciju suočit će se Ekrem Hiseni (Demokratski savez Kosova) i Šćeptim Buljiki iz Samoopredeljenja.

U glavnom gradu Prištini suočit će se dva kandidata Arben Vitia (Samoopredeljenje) i Perparim Rama (DSK).

U Prizrenu kao drevnoj prestolnici suočit će se dosadašnji gradonačelnik Mitri Haskuka (Samoopredeljenje) i Šaćir Totaj (Demokratska partija Kosova).

U Gnjilanu će se suočiti bivši gradonačelnik Lutfi Haziri iz (Demokratskog saveza Kosova) i Alban Hiseni (Samoopredeljenje).

U Đakovici će se suočiti Ardian Gjini (Alijansa za budućnost Kosova) i Mimoza Kusari Lila (Samoopredeljenje), podseća IFIMES.

Prema tekstu agencije Beta i podacima Centralne izborne komisije Kosova, rezultati prvog kruga lokalnih izbora za gradonačelnike, koji su održani 17. oktobra, su sledeći:

U prvom krugu 17 opština dobilo gradonačelnike, dok će se u 21 opštini gradonačelnici birati u drugom krugu

Drugi krug biće održan i u opštini Klokot, sa srpskom većinom, dok je u ostalim opštinama u kojima većinu čine Srbi pobedila Srpska lista.

U Klokotu, gde će se održati drugi krug izbora, najveći broj glasova – 781, dobio je Vladica Bogdanović iz Srpske liste, dok je Strahinja Aritonović ispred GI Srpska narodna sloga osvojio 699 glasova.

Pored Klokota, drugi krug izbora, 14. novembra – biće održan i u Prištini, Đakovici, Orahovcu, Gnjilanu, Dragašu, Klini, Kamenici, Podujevu, Prizrenu, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Mamuši, Glogovcu, Istoku, Štimlju, Obiliću, Kosovu Polju i Kačaniku.

Kandidati iz Samoopredeljenja, koje predvodi kosovski premijer Aljbin Kurti, nisu u prvom krugu osvojili čelnu poziciju ni u jednoj opštini, a u drugi krug idu u 12 opština.

Najveća borba vodiće se za opštinu Priština, između kandidata Samoopredeljenja Arbena Vitie i Perparima Rame iz Demokratskog saveza Kosova.

Inače, Demokratski savez Kosova će, osim u Prištini, u drugom krugu imati svoje kandidate u još osam opština: Kosovu Polju, Podujevu, Gnjilanu, Dragašu, Vitini, Istoku, Vučitrnu i Juniku.

Kandidati Demokratske partije Kosova u drugom krugu se za mesto gradonačelnika nadmeću u devet opština: Glogovcu, Prizrenu, Vučitrnu, Kačaniku, Mališevu, Klini, Štimlju, Dragašu i Mališevu.

Kandidati Alijanse za budućnost Kosova svoju šansu u drugom krugu potražiće u đakovici, Orahovcu, Istoku, Klini i Juniku.

Dosadašnji predsednik opštine Kamenica, koji je kandidat Socijaldemokratske partije, ide u drugi krug izbora, dok će NISMA imati svog kandidata u drugom krugu u Mališevu.

Prema konačnim rezultatima najubedljiviji uspeh zabeležila je kandidatkinja za gradonačelnicu Raniluga Katarina Ristić Ilić koja je dobila stopostotnu podršku glasača.

Sledi gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović za koga je glasalo 98,23 odsto birača, zatim Leposavića Zoran Todić sa 97,85 odsto glasova i Severne Mitrovice Milan Radojević koji je osvojio 91,12 odsto.

Srđan Vulović je u Zubinom Potoku osvojio 83,53 odsto, a Dalibor Jevtić u Štrpcu 59,7 odsto glasova.

Nova gradonačelnica Gračanice je Ljiljana Šubarić, koja je osvojila je 77,93 odsto glasova, Saša Milošević u Novom Brdu je osvojio 63,9 odsto glasova, dok je Dragan Petković u Partešu dobio 75,35 odsto.

Registrovani birači van Kosova, imali su 15 dana na raspolaganju za glasanje putem pošte, počev od 29. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari