Nikolić nastupa kao savetnik Vučića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Vest da se u prostorijama koje danas naseljava Aleksandar Vučić pojavio raniji stanar Tomislav Nikolić u vreme „privatnih razgovora odraslih ljudi“, kako je to formulisao Aleksandar Šapić, govori o tome da je formiranje Vlade ovde prestalo da bude javna i postalo privatna stvar.

Pa je, moguće, Nikolić samo svratio na kafu, kad je video da i drugi to rade. Ali, mogle bi se zamisliti i druge verzije. Aleksandar Vučić je primio na razgovor predstavnike liste „Aleksandar Vučić“, a ovi su svi do jednog članovi politički stranke Aleksandra Vučića, pa je vanstranačka ličnost Tomislav Nikolić bila ne samo dobrodošla nego i preko potrebna za razbijanje raširenog utiska o jednostranačkom parlamenta Srbije, ocenjuje za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, vest da je tokom konsultacija o formiranju nove vlade, u Predsedništvu, na Andrićevom vencu, prekjuče viđen i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pred kraj svoje predsedničke karijere, dodaje sagovornica Danasa, Tomislav Nikolić je pokazao određene estradne talente.

– Još je živo sećanje na njegov takozvani arapski ples. Ne može se isključiti mogućnost da je Nikolić pozvan kao neka vrsta specijalnog savetnika za pitanja koalicije SNS – SPS, sa naročitim osvrtom na estradnu obdarenost predsednika SPS. Dalje, Tomislav Nikolić je, posle izbora za predsednika, napustio rukovođenje SNS. Takvo napuštanje je Vučić najavio za neodređenu budućnost. U kom pravcu bi krenulo Vučićevo traženje saveta o  bezpartijnosti, i nije teško pogoditi. Kako ne biti predsednik stranke, a suvereno vladati njome? Raditi suprotno onome što je radio Nikolić. Možda je došlo vreme da Vučić sazna šta je to stvarno radio Nikolić kad je postao predsednik Republike – ističe Vesna Rakić Vodinelić.

Neposredno posle izbora, naglašava ona, Vučić je širokogrudo mimo običaja, ostavio mogućnost da u Vladu uđu i oni koji nisu prekoračili cenzus.

– Izjava se može tumačiti i tako da u Vladu mogu ući i oni koji nisu učestvovali na izborima, razume se, nikako oni koji su bojkotovali. A eto bojkot opozicija zagovara Vladu eksperata. Nikolić bi mogao pretendovati da uđe u Vladu po oba osnova: Vučićevoj nesebičnoj ponudi, kao i po zahtevu opozicije. On je bio predsednik Republike, u Miloševićevo vreme i potpredsednik Vlade. To što nema ekspertskog znanja, iako ima krajnje sporni master, u njegovoj vizuri nije nikakva smetnja. Ko još ovde osim njega ima toliko iskustva u poslovima političkog marifetluka – zaključuje sagovornica našeg lista.

Prema mišljenju Dejana Bursaća, političkog analitičara, nije neuobičajeno da bivši šefovi država uzmu aktivno učešće u političkom i uopšte javnom životu nakon završetka mandata – posebno je to slučaj sa savetodavnom ulogom.

– U tom smislu sastanak Vučića i Nikolića ne iznenađuje, iako tajming (u toku konsultacije o sastavu vlade) može navesti na spekulacije o Nikolićevom povratku u aktivnu politiku. Ipak, za takav scenario treba razmotriti nekoliko implikacija. Već smo u ranijim godinama videli da Vučićev uži krug Nikolića doživljava kao neku vrstu latentne pretnje, iako je sa druge strane vrlo upitno šta bi Nikolić u nekakvom opozicionom pojavnom obliku mogao da uradi – verujem da je i on sam svestan toga. Iako je SNS organizaciono i materijalno u poziciji da svaki takav pokušaj porazi, znamo da se radi o stranci koja ekstremno ne trpi bilo kakve pukotine ili odstupanja „od linije“, stoga im ne bi odgovarao Nikolić kao eventualni protivnik u nekakvom scenariju. U tom smislu, moguće je da Vučić ima ideju da Nikolića uključi u novu vladu, možda u nekoj ulozi koja sa sobom ne bi nosila mnogo objektivne političke moći, ali bi osigurala lojalnost bivšeg predsednika – ističe sagovornik našeg lista.

To su samo spekulacije, napominje, ističući da je apsolutno moguće da sastanak uopšte nema veze sa formiranjem vlade, već da se radi o nekoj drugoj temi, eventualno o aktuelnim pregovorima sa Prištinom, gde Nikolić svakako može biti od koristi uzevši u obzir njegovu aktuelnu funkciju u državnoj saradnji sa Rusijom i Kinom.

Podsetimo, od isteka mandata u maju 2017. Nikolić (koji je osnovao SNS 2008) nalazi se na čelu vladine Kancelarije za saradnju sa Kinom i Rusijom i retko se pojavljuje u javnosti.

Nikolić: Prijateljski razgovor mimo teme o vladi

Imao sam otvoren i prijateljski razgovor sa Aleksandrom Vučićem koji je ranije ugovoren i koji zaista nema nikakve veze sa pregovorima oko sastava nove vlade. To je za Novosti izjavio Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije i prvi čovek Nacionalnog saveta za saradnju sa Ruskom Federacijom i Kinom. On je prekjuče uslikan kako ulazi u zgradu Predsedništva svega nekoliko minuta pošto je aktuelni šef države ispratio predstavnike liste SNS Aleksandar Vučić – Za našu decu, koja je zvanično zatražila mandat za sastav novog ministarskog tima, a što je podgrejalo spekulacije u nekim medijima o mogućem Nikolićevom angažmanu u izvršnoj vlasti. „Bio je to kvalitetan razgovor u kojem mi je Aleksandar izneo neke svoje dileme u vezi sa izazovima koji očekuju Srbiju i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu. I ništa više od toga“, zaključio je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari