Incidenti u Novom Sadu postaju deo svakodnevice, a novosadski pekari i vlasnici lokala iz dana u dan iščekuju da li će upravo oni biti sledeći. Niz napada na objekte u Vojvodini nastavljen je u ponedeljak ujutru, kada je na meti napadača bila pekara „Gozd“ u Puškinovoj ulici.

Juče posle pet časova ujutru na pomenutoj pekari razbijen je izlog, a prema nezvaničnim informacijama, počinilac je uhapšen. Incident je zabeležila sigurnosna kamera, što je policiji olakšalo identifikaciju i privođenje osobe. Slični incidenti koji su prethodili ovom su kamenovanje poslastičarnice „Telep“, pekara „As Pek“, „Evropa“ i „Vojvođanka“, kao i lokala „Baš ćevap“ u Novom Sadu, potom uništavanje sličnih objekata u Somboru, Staroj Pazovi, Vršcu i paljenje Mudžahir džamije u Subotici.

Interesantna je činjenica da se ova dela karakterišu kao oštećenje tuđe stvari, a ne kao krivično delo raspirivanja verske, nacionalne i rasne mržnje. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i načelnik PU Novi Sad Siniša Radaković održali su sastanak sa vlasnicima pekara i poslastičarnica čiji su objekti oštećeni u napadima. Vučević je tom prilikom rekao da je napad na bilo kog sugrađanina, bez obzira na njegovo ime i veroispovest, napad na svakog Novosađanina i na svakog državljanina Srbije.

– Naša država jača je od svakog huligana i ubeđen sam da će oni koji su bacili ljagu na naš grad i našu državu biti procesuirani u skladu sa zakonom – istakao je Vučević.

On je naveo i da je Policijska uprava u Novom Sadu tokom istrage povodom pomenutih slučajeva privela pojedine osobe i vršila poligrafska testiranja kako bi se otkrili počinioci tih nedela. Povodom ovih dešavanja u Novom Sadu i Vojvodini, odbor za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, na inicijativu potpredsednika odbora Bojana Kostreša, održaće danas u Novom Sadu sednicu, a građani i članovi NVO „Građanska Vojvodina“ najavili su protestnu antifašističku šetnju za 23. oktobar, Dan oslobođenja Novog Sada.

Dudić sa Mucaljem i Radakovićem

Povodom pokušaja paljenja džamije u Subotici i napada na pripadnike islama i objekte čiji su vlasnici muslimani u Vojvodini, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić, sastao se sa načelnicima policijskih uprava u Subotici i Novom Sadu Borivojem Mucaljem i Sinišom Radakovićem. U odvojenim posjetama muftija Dudić je čelnicima policije izrazio zabrinutost zbog učestalih napada i zatražio da se vinovnici hitno otkriju i procesuiraju, navodi se u saopštenju IZ.

Načelnik PU ćuti

Načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Siniša Radaković nakon sastanka sa novosadskim pekarima nije želeo da daje izjave za medije rekavši da „ne može sada da priča“, te je tako uskratio građane Novog Sada i Vojvodine odgovora na neka od ključnih pitanja koja se postavljaju poslednjih dana u javnosti, a to su zašto policija nije sprečila incidente, ko su počinioci i nalogodavci istih, kao i koji su dalji potezi u sprečavanju napada koji postaju hronični.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari