"Obraz" režimu služi za vežbanje izbora i normalizaciju ekstremne retorike 1foto FoNet/Božidar Petrović

Nakon vesti da se uduruženje „Obraz“ prijavilo za organizaciju kampanje za referendum za izmenu Ustava 16. januara, otvara se pitanje ulazi li ovo udruženje „na mala vrata“ ponovo u državni sistem.
Sagivornici Danasa smatraju da Obraz na to ima pravo i da je to put za njihovu afirmaciju, ali i da je njihov uticaj na referendum minoran, te da je to što ih ponovo vidimo u javnosti uvežbavanje za ovogodišnje izbore, kao i da Srpska napredna stranka drži na lageru plejadu opskurnih desničarskih organizacija i partija kako bi po potrebi za njih glumili lažnu opozicionu ekstremnu desnicu.

Iako je Ustavni sud 2012. zabranio rad Otačastvenog pokreta Obraz, ovo udruženje je, uz neznatno promenjeno ime „Svetosavski savez Obraz“, ponovo registrovano u Agenciji za privredne registre 2019.

Predsednik Obraza Mladen Obradović za Danas kaže da je „Otačastveni pokret Obraz“ bio žrtva političkog progona i da on svoje osnovno uverenje ne menja, a to su uverenja o dobrobiti srpskog naroda i svih građana Srbije.

Obradović poziva građane da glasaju protiv ustavnih izmena.

Uz Obraz Agenciji su se za referedumsku kampanju prijavili i poket Ne davimmo Beograd i uduruženje Suverenisti čiju su deklaraciju potpisali DJB, Zdrava Srbija, pokret Živim za Srbiju i Napredni klub.

Robert Kozma, iz pokreta Ne davimo Beograd, za Danas kaže da mu se čini da Obraz ovde igra ulogu koju im je dodelio vladajući režim.

– Režim Srpske napredne stranke im je dodelio ulogu u nameri da prikažu da su protivnici usvajanja predloženih ustavnih amandmana automatski i protivnici pridruživanja Evropskoj uniji, zagovornici nacionalizma i izrazito konzervativnih ideja. Taj narativ vladajući režim želi da progura kako bi skrenuo pažnju javnosti sa toga da je jednopartijska skupština predložila ustavne izmene, da nismo imali javnu raspravu o sadržini i predlogu ustavnih izmena, niti da ovakav predlog ne garantuje, niti omogućava uspostavljanje nezavisnog i samostalnog pravosuđa i tužilaštva. S toga moramo reći – NE režimskoj izmeni Ustava – kaže Kozma.

"Obraz" režimu služi za vežbanje izbora i normalizaciju ekstremne retorike 2
Foto: Ne davimo Beograd

Prema njegovim rečima, Srpska napredna stranka drži na lageru plejadu opskurnih desničarskih organizacija i partija, od Zavetnika, radikala, Levijatana, Miše Vacića i sličnih, kako bi po potrebi za njih glumili lažnu opozicionu ekstremnu desnicu i time, između ostalog, doprineli normalizaciji nasilja u Srbiji i zastrašivali građane koji se iskreno i sa razlogom protive politici Srpske napredne stranke.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić povodom učešća Obraza u referendumskom procesu kaže da „ako su registrovani kao NVO imaju na to pravo“, te da je to put afirmacije.

"Obraz" režimu služi za vežbanje izbora i normalizaciju ekstremne retorike 3
Čedomir Antić Foto: Medija centar

Upitan da li je dobro što se ponovo Obraz afirmiše i na „mala vrata“ ulazi u sistem, kaže da je to vrednosno pitanje. A na pitanje da se vrednosno odredi odgovara da je protiv ekstremista koji ugrožavaju ustavno uređenje.

– Ali, zabranjivati Obraz a ostaviti registrovane Helsinši odbor, LDP, LSV, Inicijativu mladih itd. znači da držaav deluje samo protiv jednog ekstremizma – kaže Antić.

Kako dodaje, mnogo je zanimljivije što je režim preko RIK sam odlučivao koga će i na kojim mestima uopšte pustiti da kontroliše referndum te da su Naprednom klubu odobrili svega 15 odsto kontrolora koje su prijavili.

"Obraz" režimu služi za vežbanje izbora i normalizaciju ekstremne retorike 4
Foto: N1

Socilog Dario Hajrić za naš list navodi da je uticaj Obraza na referendum minoran.

– To što ih ponovo vidimo u javnosti je izvesno uvežbavanje za ovogodišnje izbore. Vlast će želeti da osigura dodatne ljude u biračkim odborima i dodatne glasove u RIK-u, što znači da se spremaju za moguće probleme. Kao i uvek, proveravanje izvora finansiranja takvih organizacija odvelo bi nas na očekivane adrese ali ne očekujem da će se iko time baviti jer naš izborni proces ima daleko dublje probleme – zaključuje Hajrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari