I "Obraz" u referendumskoj kampanji 1foto FoNet/Božidar Petrović

Udruženje „Obraz“ se prijavilo Agenciji za sprečavanje korupcije kao organizator kampanje za referendum o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, zakazanom za 16. januar. Pozivaju građane da glasaju protiv.

Iako je Ustavni sud 2012. zabranio rad „Otačastvenog pokreta Obraz“, ovo ekstremno desno udruženje je, uz neznatno promenjeno ime „Svetosavski savez Obraz“, ponovo registrovano u Agenciji za privredne registre 2019.

Uvidom u registarAPR može se videti da je zastupnik uduruženja je Mladen Obradović, a da je sedište u Zemunu.

Podsetimo, MUP je 2005. Obraz označio kao klerofašističku, a Nacionalni stroj, Skinhede, Krv i čast i Rasonaliste kao neonacističke organizacije.

Policijska analiza pokazala je tada „podudarnost delova programa političkog pokreta „Obraz“ i skinheda, uprkos tome što postoji animozitet između hrišćanske desničarske omladine koje okupljaju „Obraz“ i „Dveri“ s jedne i skinheda, koje vide kao nevernike, s druge strane“.

Obradović je poznat kao jedan od organizatora više anti-LGBT demonstracija, protesta protiv izložbe umetnika sa Kosova i skupova podrške haškim osuđenicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

U julu 2020. bio je na protestu desničara ispred Skupštine Srbije kada se obratio okupljenima i, kako su preneli mediji, istakao da je aktuelna vlast pokušala da amortizuje proteste privođenjem lidera i aktivista patriotskih organizacija.

Nakon toga, naglasio je da je glavni zahtev učesnika protesta ostavka predsednika Srbije.

On je 2012. osuđen na 10 meseci zatvora zbog širenja mržnje i pretnji ljudima homoseksualne orijentacije pred otkazanu „Paradu ponosa“ 2009.

Osuđene je zbog organizovanja pisanja grafita „Čekamo vas“, „Smrt pederima“ i „Beogradom krv će liti, gej parade neće biti“, koji su 2009. preplavili Beograd, štampanja plakata i nalepnica koji su pozivali na mržnju i nasilje protiv gej populacije.

Posle presude Obradović je pred novinare izašao sa osmehom, pisali su tada mediji.

Radio Slobodna Evropa je 2020. od APR-a dobio odgovor da je „Svetosavski savez Obraz“ u registar udruženja upisan tako što je preregistrovano udruženje Rusko-srpski kulturni centar, koje je u APR-u registrovano aprila 2015. i čiji je zastupnik takođe bio Obradović.

Obradović za Danas kaže da se Obraz bavi nacionalim vaspitanjem srpskog naroda i omladine, negovanjem srpskih kulturnih i tradiconalnih vrednosti, građanskim aktivizmom gde upravo i spadaju njihove aktivnosti u vezi s predstojećim refrendumom.

Na pitanje koliko se ovaj Obraz razlikuje od starog, odgovara da je „Otačastveni pokret Obraz“ bio žrtva političkog progona.

– Suština opredeljenja za dobrobit srpskog narodna ostaje ista. Ja svoje osnovno uverenje ne menjam, a to su uverenja o dobrobiti srpskog naroda i svih građana Srbije – kaže on.

Obradović poziva građane da glasaju protiv ustavnih izmena.

– Zato što smatramo da su predložene izmen Ustava donete na neprimeren način. Donela ih je jednostranačka skupština i one ne doprinose poboljšanju stanja u srpskom parvosuđu, već naprotiv, pogoršavaju stanje i pravosuđe čine zavisnim od domaćih i stranih interesnih grupa, počevši od vladajućih struktura do stranih interesnih grupa – objašnjava on.

Obradović podseća na istraživanje javnog mnjenja iz decembra „Nove srpske političke misli“ koje kaže da je većina izjašnjenih građana protiv ustavnih promena, što, kako navodi, ukazuje na mogućnost da je odbacivanje promena realno i zavisi od masovnosti izlaska i mogućnosti kontrole.

Kako dodaje, Obraz je Republičkoj izbornoj komisiji podneo prilog za posmatrače na biračkim mestima i za članstvo u opštinskim izbornim komisijama, kao i u RIK.

Na spisku organizatora kampanje za referendum, koji vodi Agencija, se osim Obraza, navode i udruženje Suverenisti i pokret Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari