Obrazovanje i zanimanje poslanika ni ubuduće neće biti među javno dostupnim podacima na zvaničnoj internet prezentaciji Skupštine Srbije, zato što takve informacije nisu relevantne za javnost.

Stav je da se na sajtu moraju naći podaci značajni direktno za obavljanje poslaničkih funkcija – datum rođenja, državljanstvo, potvrda o biračkom pravu i prebivalište. Prema tome, nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da je stručna sprema izbrisana iz biografije poslanika, zato što su neki od njih dostavljali falsifikovane podatke o sopstvenom obrazovanju – kaže za Danas Veljko Odalović, generalni sekretar Narodne skupštine.

Ipak, činjenica je da je Jon Magda, poslanik ZES-a, u biografiji tvrdio da je diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu u Bukureštu, a zapravo je izbačen sa studija. Dakle, bilo je laganja?

– Taj konkretni slučaj nije imao baš nikakvog uticaja na izgled skupštinskog sajta, jer je i ranije bilo poslanika samo sa osnovnom školom, a odlično su obavljali svoj posao. Kada je rađen novi sajt parlamenta u saradnji sa OEBS, formirana je radna grupa koja je propisala formular za narodne poslanike kojim nije predviđena informacija o njihovom zanimanju i stručnoj spremi. Međutim, ostavljena je posebna rubrika da poslanici sami navedu još nešto iz sopstvene biografije ukoliko to žele. Veći broj njih jednostavno je preskočio tu rubriku.

Ako podatak o stručnoj spremi i nije obavezan, zar nije logično da u podacima narodnog poslanika pišu kontakt telefon i imejl adresa?

– U pravu ste. I formular koji je poslanicima dostavljen sadrži rubriku s kontakt adresom i adresom ličnog mejla. Zašto poslanici nisu spremni da komuniciraju sa svojim biračima ne znam, to je već pitanje za njih.

Šta je prethodilo apsolutnoj zabrani točenja alkohola u parlamentu?

– Točenje alkohola u ovakvom objektu nije primereno, a Nova godina je bila pravi povod da se napravi takav rez u dva skupštinska restorana, a sve u skladu s važećim propisima.

Znači, vašoj odluci nije prethodila tuča u pijanom stanju?

– Apsolutno ne. Bilo je informacija da je neko od zaposlenih u alkoholisanom stanju vređao i provocirao suprugu nekog poslanika na dodeli paketića, ali do mene nije stigla prijava te vrste. Koliko znam, nije bilo incidenata. Zabrana alkohola nije usmerena prema pojedincu, nego prema pojavi.

Zar se nije dešavalo da poslanici polupijani ulaze u skupštinsku salu?

– Ja ne mogu da merim da li će neko od poslanika da popije čašicu rakije, ili deset. Nemam dokaze te vrste da je neko od poslanika pijan ušao u salu, ali je svima poznato da su jedni druge optuživali za pijanstvo i to pred očima javnosti, što je davalo ružnu sliku o svima nama.

Koliko se u proseku u parlamentu do sada pilo?

– Prema podacima Uprave za zajedničke poslove, za poslednjih mesec i po dana u parlamentu je popijeno 30 litara alkoholnog pića i 50 litara piva. Kada se to pogleda i kada se ima u vidu da je reč o 250 poslanika, 350 zaposlenih i brojnim gostima, to i nije neka enormna količina. Ali, ružno je da toga u ovakvom domu uopšte i ima.

Kada će poslanici početi da poštuju zakon o zabrani pušenja, koji su sami doneli?

– Kontrolori zabrane pušenja u poslaničkim klubovima su sami šefovi tih klubova. Ja ne mogu da šaljem zaposlene da kontrolišu i evidentiraju poslanike koji puše, to treba da rade njihovi šefovi. No, nemam problem da reagujem ako do mene stigne prijava da poslanici krše propise.

Zar loše ugašene cigarete nisu bile razlog dva požara?

– Neispravne instalacije bile su uzrok požara u poslaničkom klubu manjina, a što se požara u liftu tiče, tu još nismo otkrili uzrok. Bili su ljudi iz policije i sad nam ostaje da čekamo, ali je činjenica da bacanje opušaka nosi veliki rizik.

Neću mandat

Očekujete li da ćete biti poslanik u novom sazivu?

– Mislim da ne bi bilo korektno i moralno da budem poslanik, budući da sam sekretar Republičke izborne komisije. To ću reći i predsedniku moje partije Ivici Dačiću kada SPS bude formirao izbornu listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari