Parović: Bojkot ima smisla ako se njime brani Kosmet 1Foto: Medija centar

Sramota je što se takvi pregovori uopšte i vode. Za mene je nepojmiljivo da je Soroš jedini autoritet u državi koji može da za isti sto okupi deo vlasti i opozicije.

Građani treba da znaju da Soroš i liberalna Amerika više nisu autoritet ni u SAD, a eto u Srbiji još uvek vedre i oblače, kaže Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta odgovarajući na pitanje kako komentariše rezultate pregovora vlasti i opozicije.

* Zašto to kažete? Zar nije dobro da se pregovorima dođe do kompromisa?

– Kompromisa oko čega? Problem Srbije je što ne postoji unutrašnji dogovor političke scene oko zaštite ustavnog poretka zemlje i radikalnog obračuna sa mafijom koja nas razara kao kancer. Sigurno Soroš i ta klintonovska klika koji je tri decenije razbijala našu državu neće sada promeniti ploču.

Realno, cilj pregovora na FPN je da politički legitimiše i profiliše dvopartijski to jest dvopolni politički sistem, s tim da su oba pola na ovaj ili onaj način bliska američkom pogledu na budućnost regiona u kojem živimo. Nama treba jak domaći autoritet koji će nas pozvati i naterati da se svi izjasnimo oko toga da li branimo suverenitet nacije i Kosmet u Srbiji.

* Ko je po vama taj domaći autoritet?

– Ima ih više. Recimo patrijarh je autoritet funkcije nezavisno od toga ko je personalno. Emir Kusturica je svetski priznat i u potpunosti ostvaren čovek, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga i Novak Đoković su nesporne patriote i voljeni u čitavom narodu.

Znate, okolnosti iziskuju vanredne mere i mobilizaciju čitave nacionalne snage. Setite se kako su ranije sa patrijarhom Pavlom i Dobricom Ćosićem sedeli i Milošević i Đinđić, ali i svi drugi na političkoj sceni. Dakle, tada Soroš nije bio autoritet koji okuplja i tako treba opet da bude.

* Kako gledate na najavljeni bojkot izbora? Hoćete li ga podržati?

– Bojkot izbora ne može biti cilj sam po sebi, a pogotovo ne sme biti dnevnopolitička priča. Bojkot ima smisla samo ukoliko je u funkciji rušenja legitimiteta na primer, referenduma o potvrđivanju takozvanog istorijskog sporazuma Srba i Albanaca ili nekakvog drugog dokumenta kojim bi na mala vrata bila proturena priča o razgraničenju na KiM. Takođe, da budemo načisto, bojkot može biti iskorišćen i da se oslabi pozicija Srbije, te stoga treba biti oprezan.

Mi ćemo kao stranka učiniti sve da sačuvamo Kosmet u ustavnom poretku Srbije i u odnosu na tu poziciju ćemo se određivati. Iako redovni po terminu, izbori na proleće će biti vanredni po suštini i to na isti način na koji su to bili izbori 2012. Podsećam da je tada pala vlast koja je bila sklona kompromisu oko Kosmeta, a da je na njeno mesto došla vlast koja je obećala: „Tako mi Boga nećemo se smiriti dok Kosovo i Metohija ne budu pod kontrolom Srbije!“. Sve su prilike da ćemo i na proleće 2020. opet davati odgovor na isto pitanje i spram toga ćemo se i ponašati i politički grupisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari